TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.048
  • Altın 2280.745
  • BIST 100 8880.09
  • Yaşam

Emanet parayla başlayan 'hayat notları'

Ardahanlı 85 yaşındaki Helim Ayran, bir arkadaşının emanet verdiği parayı not ederek başladığı alışkanlığını, 62 yıldır yaşadığı ya da şahit olduğu her olayı yazarak sürdürüyor.
Emanet parayla başlayan 'hayat notları'
AA - Akyaka köyünde oturan Helim Ayran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alışkanlığının, askerlikte arkadaşı tarafından kendisine 200 liranın emanet edilmesiyle başladığını söyledi.

Askerlik arkadaşı Halit Açıkyıldız'ın kendisine güvendiği için parasını muhafaza etmesini istediğini anlatan Ayran, "Ben de parasını, daha güvenilir olması nedeniyle bankaya yatırdım. Bankadan bana bir hesap açıldığına dair hesap defteri verildi. O deftere bu olayı not aldım. O gün bugündür her şeyi not almaya başladım. Artık bu benim işim." diye konuştu.

Yaklaşık 62 yıldır yaşadığı ve şahit olduğu olayları tarihine göre kaleme aldığını belirten Ayran, alışkanlığını zevkle sürdürdüğünü ifade etti.

"İnsanlara faydalı olmak istiyorum"

Bu alışkanlığıyla insanlara geçmiş olaylar hakkında bilgi vererek faydalı olmak istediğini dile getiren Ayran, şunları kaydetti:
"Önceki gün Hanak ilçesini ziyaret ettim. Orada bir fırın açılışı vardı, onun için gittim ve yazdım. Geçen gün biri bana gelip '2016'da karın ne zaman yağdığını' sordu. Kasımın birinde yağmıştı. O zaman kar yağdığı için hayvanları bir gün içeride bırakmış, kar eridiği için ertesi gün tekrar otlamaya göndermiştik. Bunu ayrıntılı yazmıştım. Bu şekilde insanlara yardımcı oluyorum. Bu ve benzeri sayısız notlarım var. Notlarımın içinde ölenlerin listesi, köyden geçenler, köye ya da bana misafirler gelenler var. Ekine giderim, onu yazarım. Ekinde elde edilen hasadı, ekileni biçileni, patosa verdiğimiz para miktarını, kısacası her şeyi yazarım."

Öte yandan, Helim Ayran'ın köyden göç edenlerin listesini, birkaç metrelik ince bir kağıda yazması dikkati çekti. Yaşamındaki bu olaya vesile olan hesap defterini halen saklayan Ayran, diğer not defterlerini de poşetlerde muhafaza ediyor.
Yorum Yazın