TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.089
  • Altın 2301.063
  • BIST 100 8880.09
  • Yaşam

Kızıldağ Milli Parkı'nda çam kese böceği tehlikesi

Isparta’nın Şarkikaraağaç İlçe Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, çam kese böceği ile mücadele çalışmaları başlattı.
Kızıldağ Milli Parkı'nda çam kese böceği tehlikesi
ISPARTA / İHA - Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam kese böceği, Kızıldağ Milli Parkı’nı tehdit ediyor.

Bir kelebek türü olan tırtılların Kızıldağ Milli Parkı ve çevresindeki ormanlarda bulunan çam ağaçlarında hızla yayıldığını belirten Şarkikaraağaç İlçe Kaymakamı Abdullah Akdaş, konuyla ilgili olarak İlçe Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği personeli ile birlikte çam kese böceği mücadelesi başlatıldığını bildirdi.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Kızıldağ Milli Parkı’nın 1.derece mutlak korumada olması nedeniyle biyolojik ilaçlama yapılamadığı ifade edilirken, bu nedenle her geçen gün parkı tehdit eden çam kese böceğinin yayıldığı belirtildi. Çam kese böceğinin ağaçlarda kötü bir görüntüye neden olduğu, yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribatın ağacı zayıf düşürerek, kabuğunun böcekler ve diğer zararlıların gelmesine zemin hazırladığına dikkat çekildi.

Böcek yoğunluğunun az olduğu zaman genellikle orman açıklıklarının kenar şeridinde veya münferit ağaçlarda görüldüğü, yoğunluk arttıkça arız olduğu ağaç adedi çoğaldığı gibi her ağaçta görülen kese adedinin de çoğaldığı kaydedildi.

Çam kese böceği ile mücadele yöntemlerinin ise entegre ve biyolojik mücadele olmak üzere iki şekilde yürütüldüğü vurgulanırken, yöntemler ise şöyle açıklandı:
"Mekaniksel savaş, keseleri ağaç üzerinden kesip toplayarak yakma, yumurta koçanlarını toplamak suretiyle yok etmek, krizalitlerini topraktan çıkarıp toplayarak yok etmek ve nihayet keseler içerisine petrol dökmek suretiyle öldürmek şeklinde uygulanır. Kimyasal savaş, çam kese böceği ile mücadelede en uygun zaman tırtılların l ve 2’nci stadlarda, çok küçük ve korumasız olduğu, parazit ve yırtıcıların ise henüz doğada bulunmadığı evrede yapılan ilaçlama kesin netice vermektedir. İlaçlama, yağışsız, açık mümkünse çok hafif meltemli bir havada yapılmalıdır. Bunun için yerel meteorolojik durum iyi takip edilmelidir.Biyolojik savaş, gerek yapay olarak üretilen gerekse doğada mevcut organizmaların korunması şekliyle çoğaltılan canlılardan yararlanarak, zararlı böceklerin popülasyonunu azaltmak ve onları zararsız halde baskı altında tutabilmek yöntemidir. Kimyasal mücadelenin en büyük sakıncası çoğu zaman faydalı böceklerin de yok edilmesidir."
Yorum Yazın