TİC Holding Header
  • USD 32.332
  • EUR 35.072
  • Altın 2295.904
  • BIST 100 8880.09
  • Yaşam

Türkiye’nin en yüksek barajından rekor üretim

Türkiye’nin en yüksek barajı olma özelliği taşıyan Deriner Barajı ve HES Haziran ayında 298 milyon kilowatt.saat enerji üreterek rekor kırdı.
Türkiye’nin en yüksek barajından rekor üretim
Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve Türkiye’nin en yüksek barajı olma unvanını elinde bulunduran Deriner Barajı ve HES elektrik üretiminde kendi rekorunu kırdı. Deriner Barajı bugüne kadar bir aylık süreçte ürettiği en yüksek elektrik üretim miktarını geçerek, Haziran ayında 298 milyon kilowatt.saat enerji üretti ve rekor kırdı.

TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK BARAJI DERİNER
Deriner Barajı ve HES Projesi, Aşağı Çoruh Havzası’nda, Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi. Gövde yüksekliği temelden 249 metre olan Deriner Barajı’nın 1 milyar 969 milyon metreküp su depolama hacmi bulunuyor. Kurulu gücü 670 megawatt olan Deriner Barajı yıllık 2 milyar 118 milyon kilowatt.saat kapasiteyle enerji üretebiliyor.
Diğer yandan çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edilen Deriner Barajı, 249 metre gövde yüksekliği ile kendi sınıfında Türkiye’nin en yüksek, Avrupa’nın 3. Dünya’nın ise 6. en yüksek barajı olma özelliğini taşıyor.

"ÜLKE EKONOMİSİNE HAZİRAN AYINDA 68 MİLYON 540 BİN TL KATKI SAĞLANDI"
Deriner Barajı ve HES Projesi’nin Dünya üzerindeki mühendislik harikaları arasında gösterildiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bu dev proje 2012’de düzenlenen Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları Finalleri ve Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı’nda Mühendislik Projeleri Jürisi tarafından ödüle layık görüldü” dedi.
Çoruh vadisi üzerindeki projelerin elektrik üretimi konusunda verimli bir yıl geçirdiğini belirten Eroğlu, şunları kaydetti:
“İşletmeye alındığı günden bugüne kadar toplam 2 milyar 540 milyon kilowatt.saat elektrik enerjisi üreten Deriner Barajı’nda ilk defa bir ay içerisinde 298 milyon kilowatt.saat elektrik enerjisi üretilerek ülke ekonomisine Haziran ayında 68 milyon 540 bin TL katkı sağlandı."
Türkiye açısından HES projelerini hayata geçirmenin bir zaruret olduğunun da sözlerine ekleyen Bakan Eroğlu, “Biz enerji ithal eden bir ülkeyiz. Kendi kaynağımız olan bu enerjiyi değerlendirmek zorundayız. Tabiata dost yenilenebilir bu enerji kaynağına yatırım yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
(İHA)
Yorum Yazın