Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu

Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu

​1. Dünya savaşında tek bir denizaltımız yoktu

Kıymetli okuyucularım, malumunuz üzere 1. Dünya Savaşı’nda aynı cephede savaştığımız Almanya’nın ve düşmanlarımız İngiltere ve Fransa’nın denizaltıları bizim denizlerimizde, boğazlarımızda ve sahillerimizde cirit atarken onları sadece seyretmek mecburiyetinde kaldık.
​1. Dünya savaşında tek bir denizaltımız yoktu
Çanakkale Savaşı bizim için bir savunma savaşı olmasına rağmen bu kadar çok şehit vermemizin bir nedeni de İngiliz-Fransız gemilerine karşı koyabilecek denizaltılardan mahrum olmamızdır. 

Almanlara yalvararak denizaltı göndermesi için ricalarda bulunmamız da Çanakkale Savaşı’nın acı hatıraları olarak belleklerimizde yer tutmaktadır. Savaş devam ederken Fransızlardan ele geçirdiğimiz ‘Turquoise’ (Müstecip Onbaşı) denizatlısı hariç tek bir denizaltımızın olmaması büyük bir utanç vesilesidir.

Aslında I. Dünya Savaşı başlamadan 29 Nisan 1914’te İngiltere’ye 31 Mayıs ve 30 Haziran 1915’te teslim edilmek üzere 2 adet ve 30 Nisan 1914’te de Fransa’ya 30 Nisan ve 31 Temmuz 1916’da Toulon’da teslim edilmek üzere 2 adet olmak üzere 4 denizaltı sipariş edilmişti. 

Ancak savaşa Almanya tarafında katılacağımızı gören İngiltere ücreti ödenmiş ve inşaatı tamamlanmış olduğu halde muharebe gemimiz Sultan Osman’a el koymasından bir gün sonra, 3 Ağustos 1914’te bu denizatlıların inşaatını durdurmuş daha sonra da el koyarak İngiliz donanmasına katmışlardır. Fransa da 5 Kasım 1914’te Denizaltı siparişlerini iptal etmiştir.

Eğitilmiş insanlarının büyük bir kısmını Çanakkale Savaşı’nda yitiren Osmanlı Devleti’nin karşılaştığı bu feci akıbet yeni kurulacak olan Cumhuriyet kadrolarının da niteliksiz olmasına sebep olmuştur. Kısacası bu konu sadece basit bir gemi konusu değildir. Etkileri ve sonuçları ile bir millet meselesidir.

Her sene Çanakkale Savaşları’nın sadece ‘zafer’ yönüyle ele alınması bu gibi konulara hiç değinilmemesi tarihten ders çıkarmak ve geleceğe hazırlanmak noktasında topluma doğru mesajın verilmediğini göstermektedir. 

Çanakkale Savaşları’nda veya bir bütün olarak I. Dünya Savaşı’nda yapılan hatalar konusunda yapılacak çalışmalar aynı hatalara düşülmemesi konusunda topluma yol gösterici ve aydınlatıcı olacaktır.

Kur’an’da  “…müşrikler ile onların sizinle topyekûn savaştığı gibi, siz de topyekûn savaşın.” emri her Müslüman devletin izlemesi gereken bir düstur verilmektedir. Kur’an düsturundan uzaklaşmak her devirde Müslümanların zahmet çekmelerine neden olmuştur. Bu zamanda milli silahlarımızın yapılmasından son derece memnunuz Allah bu yolda istikamet tutanların yardımcısı olsun inşallah. Rabbim bu yolda say-ü gayret gösterenlerin ecirlerini artırsın.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın