TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09
Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu

Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu

​Sultan II. Abdülhamid Han'ın yaşayan mirası

Sultan II. Abdülhamid Hân diplomasi ve devlet yönetiminin yanı sıra mimaride de başta Payitaht İstanbul olmak üzere Devlet-i Aliyye’nin pek çok yerinde büyük hizmetler üreten bir sultan olarak tarihe geçmiştir.
​Sultan II. Abdülhamid Han'ın yaşayan mirası
Onun döneminde "Mebani-i Emriyye" adı verilen birçok kamu binası inşa edilmiştir. Bu kurumların büyük bir bölümü, günümüzde de hala aktif olarak hizmet vermektedir. Haydarpaşa Garı'ndan Şişli Etfal Hastanesi'ne, İstanbul Erkek Lisesi olarak kullanılan Düyûn-u Umumiye binasından, Müze-i Hümayun binalarına, Sanayi-i Nefise Mektebinden, Osmanlı Bankası binasına, Pera Palas, Arkeoloji Müzesi ve Darülaceze’ye kadar birçok kamu binası, Sultan II. Abdülhamid Hân yadigârıdır.

II. Abdülhamid Hân döneminde İstanbul'da pek çok bina inşa edilmiştir.

Sultan II. Abdülhamid Hân devrinde İstanbul'da bugün ayakta olan pek çok yapı inşâ edilmiştir. Dünyanın en tanınmış ve en yetkin mimarları İstanbul'un bu yeni çehresine mimari üslupları ile derin izler bırakmışlardır. Bu mimarlar arasında Levanten Alexandre Vallaury ve İtalyan Raimondo D'Aronco dikkat çekmektedir.

Sultan II. Abdülhamid Hân devrinde cami, mescit gibi dini yapılar da çok inşâ edilmiştir. Ancak II. Abdülhamid Hân asıl kalıcı mührünü yaptırdığı kamu binaları ile bırakmıştır. Gerek İstanbul'da ve gerekse dönemin imparatorluk sınırları içerisindeki şehirlerde bugün pek çoğu ayakta olan hükümet konağı, istasyon binası, hapishane, kışla, okul, hastane, misafirhane, gümrük binası gibi kamu binalar, Sultan II. Abdülhamid Hân devrinde yapılmıştır.

Sultan II. Abdülhamid Hân devrinde İstanbul'da anıtsal cami inşa edilmez. Bu dönemde inşa edilen Hamidiye camiini, Süleymaniye ve Sultanahmet camileri ile karşılaştırdığımızda oldukça mütevazı bir görünüme sahiptir. Buna karşılık mahalle içlerine kasabalara ve köylere varıncaya kadar çok sayıda küçük camiyi Sultan I. Abdülhamid, kendi adına inşa ettirir ve onarımlarını yaptırır.



Bu dönemde inşa edilen okul, hastane, istasyon binası, hükümet konağı, çeşme, saat kulesi gibi yapıların sayısı oldukça fazladır. Bu binalar modernleşen Devlet-i Aliyye’yi simgeleyen yapılar olmasının yanı sıra, Osmanlı halkının refahını ve iyi yaşamasını arzu eden Sultan II. Abdühamid'i de hatırlatmaktadır. Sultan II. Abdülhamid saraydan çıkmayan padişah olarak zihinlerde yer etmesine rağmen, inşa ettirdiği kamu binaları üzerinde yer alan kitabeler ve tuğrası hâlâ gözümüzün önünde durarak hatırasını yaşatmaya devam etmektedir.

Allah ondan ve bu devlete ve millete gece gündüz demeyerek hizmet eden herkesten ebeda razı olsun.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın