Mayıs

Mayıs ayı; Türk yakın tarihine sırt çevirmeden her vatandaş için sıkıntılı bir döneme karşılık gelir.
6'sı Deniş Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamının; 27'si ise Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ı idama götüren süreci başlatan müdahalenin yıldönümüdür!

İtiraf etmek gerekirse; birçoğumuz mevcut kutuplaşma penceresinden ele alırız bu tecrübeleri. 6'sında Deniz ve arkadaşlarını anmak adına törenler düzenleyenlerin büyük kısmı 27 Mayıs'ı hatırlamamayı tercih eder. Hatta 27 Mayıs 1960'ı 'demokratik bir müdahale' olarak anlatan 'demokratik' aydınlar görmüştür bu memleket ki hikayenin en acı kısmı budur... Aynı şekilde 27 Mayıs'ı içtenlikle ananların geniş bir bölümü 6 Mayıs'ın neyin yıldönümü olduğunu bilmeden yaşamına devam eder.

Hatırlatmak isterim; 27 Mayıs'a ses çıkarmayan hatta alkış tutan herkes 12 Mart ve 12 Eylül'e giden yolun önünü açmıştır. Benzer biçimde, 27 Mayıs'a tepki gösterip 12 Mart ile 12 Eylül'ü görmezden gelenler 28 Şubat'ı hazırlayan sürece çanak tutmuştur. Bu ikircikli tavra sarılanları terörizmin tanımında anlaşamayan politikacılara benzetmekte sakınca görmem. Onların duruşu da aynı oranda değişkendir. Birinin 'kesinkes terörist' diye işaret ettiğini diğer bağımsızlık savaşçısı addedebilir. Çıkarları yahut ideolojileri böyle gerektirir.

Umuyorum ki biz öyle devam etmeyeceğiz. Gün gelecek yakın tarihimize kamplaşmanın dayattığı pencereden bakmaktan vazgeçeceğiz. Birilerimiz çıkıp diyecek ki; 'Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in savunduğu felsefeye inanmıyorum. Hiçbir zaman inanmadım. Lakin hikayelerinin bu şekilde sonlandırılmasını içime sindiremiyorum. Hiçbir zaman sindirmedim.' Diğer yandan, ona eşlik edenler çıkacak;'Adnan Menderes'in politikalarını onaylamadım, oy da vermedim. Ancak seçilmiş bir başbakanı darağacında sallandırmayı da Türkiye'me bir türlü yakıştıramadım.'

Diyeceğim şu ki; sırtımızı kutuplardan birine rastlamak yerine her kutbun doğrusunu ve yanlışını işaret edebilir türde bir sağduyu kılavuz edindiğimiz gün değişecek gidişat. Ancak o gün ortadan kalkacak siyasete dair şikayetlerimiz...

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın