TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 35.003
  • Altın 2324.829
  • BIST 100 9129.19
Fatih Sinan Yılmaz

Fatih Sinan Yılmaz

Bal yapmayan arıdan milletvekili olmaz

TBMM Komisyonları, daimî ve geçici olmak üzere iki başlık altında toplanıyor.
Daimî Komisyonlar, yani ihtisas komisyonlarının sayısı her yasama döneminde aynı. Anayasa, Adalet, Eğitim, Sağlık, Tarım, Çevre ve Dilekçe komisyonları başta olmak üzere 17 daimi komisyon aralıksız çalışıyor. Daimî komisyonlar, incelemelerini kanun tasarı ve teklifleri üzerinde yapıyor.

Soru, gensoru, Meclis araştırması, Meclis soruşturması gibi usuller ise Meclis'in denetim mekanizmalarından.

Meclis araştırması, siyasi denetim kapsamında en etkili yöntemlerden biri. Amacı belli bir konu hakkında bilgi edinmek, edindiği bilgiyi kamuoyu ve Meclis ile paylaşmak... Konuları ise genellikle siyasi, ekonomik ve toplumsal olaylardan oluşuyor.

Araştırma ve soruşturma komisyonları, geçici komisyon kapsamında yer alıyor. Bu nedenle her dönem yaşanan olaylara ve verilen önergelere göre sayıları değişiklik gösteriyor.

Meclis soruşturması, yasama organının yargısal nitelikteki yetkilerini kullanırken yaptığı incelemeye deniliyor. Soruşturma komisyonları bir nevi mahkeme gibi çalışıyor. Konuları ise sınırlı; başbakan ve bakanlar hakkında komisyon kurulabiliyor. Soruşturma ve araştırma komisyonlarının en önemli farkı, yaptırımları. Soruşturma komisyonları Yüce Divan'da yargılama ve mal varlığına el koyma gibi yetkilere sahipken araştırma komisyonunun hiçbir müeyyidesi yok.

Meclis araştırması, hukuki kaynağını Anayasa'dan ve TBMM içtüzüğünden alıyor.
Anayasa'nın 98. maddesi ve içtüzüğün 105. maddesi, araştırma komisyonlarının çalışma esaslarını ve görevlerini şöyle tanımlıyor: "Hükümet, siyasi parti grupları veya en az 20 milletvekili tarafından belli bir konuda araştırma yapılabilmesi amacıyla Meclis Başkanlığı'na önerge sunulur. Sonra Meclis Genel Kurulu tarafından Meclis Başkanı'nın teklifi üzerine komisyonun üye adedi belirlenir, üçüncü kişilerin bilgisine başvurabilme yetkileri verilir."

İçtüzüğe göre araştırma komisyonlarına verilen görev süresi üç ay.
Bu sürede çalışmasını tamamlayamazsa bir ay daha ek süre veriliyor. Bu sürede de araştırma tamamlanamazsa süre bitiminden itibaren 15 gün içinde, araştırmanın neden tamamlanmadığına ve o süre içinde varılan sonuçlara dair Meclis Genel Kurulu'nda görüş açıklanıyor. Komisyonun vardığı sonuçlarla yetinilebileceği gibi aynı konu hakkında yeni bir araştırma komisyonu da kurulabiliyor. Raporunu tamamlayan komisyon Meclis Başkanlığı'na raporu sunduğunda görev süresi bitiyor.

Araştırma komisyonlarının yetkilerine gelince...
Meclis İçtüzüğü'ne göre komisyon, yürütme organı ve üçüncü kişiler üzerinde bilgi isteme yetkisine sahip. Ekonomik ve toplumsal konularla ilgili komisyonların çalışmaları esnasında herhangi bir sorunla karşılaşılmazken, siyasi konularda araştırma komisyonu kurmak biraz netameli. Özellikle 1980 sonrası kurulan araştırma komisyonlarının çalışmaları esnasında kurum ve kişilerden istenen bilgi ve belgelerin ‘devlet sırrı ve ticari sır' gibi gerekçelerle verilmemesi, çağrılan kişilerin gelmemesi komisyonların doğru sonuca ulaşamamasının en önemli sebepleri.


TBMM İÇİN ADAY ADAYLARI VE ADAY SEÇİLDİĞİNDE AND İÇME VE SONRASI
İşte bu noktadan sonra süreç başlıyor, yani bir arının bal yapıp yapmayacağı önünde 5 yıl olan milletvekiline sunuluyor, dokunulmazlık zırhı dahil, milletvekili memleket için mi?  yoksa ihale dosyaları ve kendi menfaat çevreleri için mi çalışıyor?  Bal yapıyor veya balarısı dışındaki arı gibi çevresine faydalı başkalarını sokar duruma geliyor, sadece vızırtısı var ama balı yok, şimdi yukarıda ifade edilen TBMM görev ve sorumlulukları içinde çalışacak milletin vekillerini arıyoruz, yani bize bal ve hizmet üretecek aday adayı, aday ve milletvekilleri, aman dikkat !..  Peki, kimlere görev düşüyor, birincisi topluma, partilere, seçmene ve medya’ya bal vermeyen arıları TBMM kovana sokmayalım, her şey gönlünüzce olsun, arılarınızın kovanları bal ile dolsun.


 

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın