TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
Hasan İsmail Tuğ

Hasan İsmail Tuğ

Özgürlük ve Narsizm

Bazı kesimlerin suçsuzluğuna itibar etmeyi salık verenlerebakın mesajlarının sonunda “öteki” olarak tanımladıkları kesimleri suçlarlar.Bu durum “ben her şeyi biliyorum”megalomanisin dışavurumu dur. Masumiyet karinesi, savunulma ve savunma hakkı ancakbu megalomanlara aittir. Doğruyu, dosdoğru bildikleri için “ötekilerin”herhangi bir yargılanma sürecine ihtiyaç yoktur. Bu cenahın hakkınızda verilmişhükmü varsa temyiz makamı da yoktur. Karar katidir…

İddia olunan Ergenekon Terör Örgütü ile ilişkileri olduğuileri sürülen bazı gazetecilerin gözaltına alınması ve bazılarının tutuklanmasıtabir yerindeyse kıyameti kopardı. Bir gazetecinin salt yazdıkları içingözaltına alınması, yargılanması elbette kabul edilemez. Gazetecinin, toplumu aydınlatmak,güç odaklarına rağmen doğrunun peşinde koşmak gibi bir zorunluluğu vardır.

Fakat…

Bıçak ne kadar bir mutfak aletiyse de aynı zamanda en çokkullanılan cinayet aracıdır. Bir eşyanın tabiatının dışındakullanılıp-kullanılmadığı basit bir akıl yürütmeyle bile anlaşılabilir. Ortayaçıkan sonuç eşyanın tabiatı sınırları içinde değilse, eşya tabiatının dışındakullanılmış demektir. Kutsanması gereken kalem değil kalemi tutan elinvicdanıdır. Nihayetinde bir kalem kendi başına hiçbir şeyden daha fazla bir şeydeğildir. Bir kalem yardımıyla göz çıkartmanın ve bir insanın onuruyla,hayatıyla oynamanın arasında hiçbir fark yoktur. Bu yüzden edilmiş her kelam,yazılmış her cümle kutsal değildir. Katille empati kurmayı salık veren kalemile bir sanatçıyı manşetten “Şerefsiz”ilan eden kalem tarihin gördüğü en acımasız silahıyla aynı sonuçlarıdoğurmuştu. Bu yüzden her şeye kutsiyet atfetme hastalığından da kurtulmamızgerekiyor.

Gözaltı ve tutuklamalarla ilgili edilen kelamların çoğundaacımasız bir patoloji de göze çarpmaktadır. Gözaltına alınan veya tutuklananmeslektaşları için övgü sözcükleri kullanılırken ayrıştırıcı ve bölücü bir dilkullanılmaktadır. Bir gazeteciye sahip çıkmak için kendileri gibi düşünmeyentüm gazetecileri aşağılayan cümleler sarf edilmektedir. Mesela “En özgürlükçükalem” tutuklandı sözü hem bu sözü söyleyeni hem de gözaltına alınıp serbestbırakılanları aşağılamaktadır. Tutuklanan özgürlükçü ise serbest bırakılan veyahakkında hiçbir yasal işlem yapılmayanlar nedir?

Gazeteci, mesleğinin sınırları dışına çıkıyor ise hukukisorumluluğunu üstlenmelidir. Doğal olan budur. Gazetecilik kimseyedokunulmazlık zırhı sağlamadığı gibi gazeteci suç işlemez yargısını doğurmaz. (Anlamamaktadirenenler, bir köşe yazısında kendisi veya ailesi hakkında galiz küfürlersavuran gazeteci hakkında ne yapabileceklerini düşünsünler. Eğer bunu özgürlüksayıyorlarsa hiç tereddüt etmeyin gidip ellerini öpün.)

Gazetecilerin gözaltına alınıp tutuklanası üzerine yazılanyazılar içerisinde en dramatik olanı Ece Temelkuran’a aittir.

Çekincelerini ironik bir dille anlatmıştır. Fakat son cümledebizzat şekvacı olduğu davranışı sergilemiştir. Özgür düşüncenin bittiğimesajını vermek için taze fasulye tarifi vermiş ve son cümlesinde yeteri kadar “ özgür” bir cümle kurarak bitirmiştir.

 “…Muhterem savcılara, saygıdeğerbakanlara, muhteşem başbakana, “okyanus ötesindeki zevata” ve buradaki mümtaztemsilcilerine afiyet olsun!”

Cuntacıların egemenliğinde yazılamayan cümleleri,faşistlikle suçladığınız bir dönemde yazabiliyorsanız, anlam dünyanızda birfırtına vardır.

(Roj Tv aktif olarakşiddete bulaşmamış olduğu halde terör örgütü propagandası yaptığı içinkapatılmak istenmiştir ve çoğunlukla başarılmıştır. Meseleye böyle bakın dahakolay anlaşabiliriz.)




Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın