TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.98
  • Altın 2324.358
  • BIST 100 9129.19

Engelli Yaşam..

Doğum anına kadar son derece normal giden süreç, birtakım aksilikler sonucunda bebeğin beynine oksijen gitmemesiyle sonuçlanıyor.

Teşhis; ''TETRAPARESİ SPASTİK DİSTONİK''
Hem kol, hem bacaklarda sertlik ve kasılı duruş sergileyen spastik. 

Doktor doktor dolaşmaların değiştiremediği gerçekle yüz yüze kalan ailenin çaresiz çabaları, evlatları için canlarını dişlerine takarak destek olmaları ve tabii ki acımasız hayatın ve çevrenin onlardan aldıkları, götürdükleri... Yaşanan zorluklar...

Okurken etkilenmemenin mümkün olmadığı bir hikâye.
Özellikle ebeveyn olarak direkt empati kurmaya başlıyorsunuz.
Benim dalım kitap yorumu olmamasına rağmen bu konuya değinmemenin imkânsız olduğuna karar verdim aniden. Hiç aklımda yoktu oysa bu konu.
Günlük hayatta ne kadar uzak olduğumuz ama aynı zamanda her an bizim ya da bir tanıdığımızın başına gelme ihtimali olan bir hadise aslında.

Yarım saat sonra başımıza ne geleceği belli değil. Hayat bu; her anı kötü talihsizliklerle dolu olabilecek bir hayat.

Bize hiçbir şey olmaz mantığımız vardır ya hepimizin. Ancak başımıza gelen kötü bir olayda kafamıza ''DANK'' eden umarsız mantığımız...

Bir yandan da bir vicdanımız var. Yufka yürekliyizdir özümüzde.
Ama ola ki bir engelli gördük. Döner döner bakarız, yanımızdakini dürteriz nedenini bilmeden. Yufka yüreğimizden yanlış davranırız, kırarız, üzeriz karşımızdakini. Amacımız yardımcı olmaktır elbette, ama ihtiyacı yokken lüzumsuz yere bir şeyler yapmaya çalışmanın,
Ona sen beceremezsin demek gibi olduğunu hesaba katmayız hiç.

Hesaba katmayız onların duygularının, birçoğumuzun duygularından daha yoğun olduğunu.
Gelincik çiçeği gibi kırılgan olduklarını...

Onların asıl ihtiyacı, hayatlarını hepimiz gibi normal geçirebilecek gereksinimlerinin sağlanması. İş imkânları olması, yolların, ulaşım araçlarının, yolların, kaldırımların, yaya geçitlerinin vs onlara uygun hale getirilmesi. Bunları gerçekleştiremediğimiz için baştan incitmiş oluruz onları. Hayata mağlup başlamalarına sebep oluruz bilmeden, istemeden.

Ve en önemlisi tabii ki, onların bizlerden farklı olmadıkları; sadece bizlerden daha zor şartlarda oldukları konusunda bilinçlenilmesi. Oysa bizlerden daha yetenekli oldukları o kadar çok alan var ki. Yeter ki ortaya çıkması sağlansın.


ONLAR ENGELLERİNDEN DEĞİL,
BİZLER ONLARI ANLAYAMAMAKTAN UTANALIM !!!


 

 

 




CRA 11.Eylül.2009 Cuma - 05:20:00

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın