TİC Holding Header
  • USD 32.375
  • EUR 34.958
  • Altın 2324.222
  • BIST 100 9129.19

Soru, İlmin Yarısıdır...(Hz.Muhammet)

En ciddi konular kesin bizim bilgimiz dâhilindedir. Hasta birini görürüz, bir anda doktor oluveririz. Tedavi nasıl yapılır, hangi ilaçlar iyi gelir, ne yenir ne yenmez en iyi biz biliriz. Sanki diplomasız doktoruz.

 

Hava azıcık puslanır, meteoroloji profesörü oluveririz. Kişilerin bir bakışta hangi burçtan olduğunu bilecek kadar yıldız bilim ve astrolojiden anlarız. Siyaset, borsa, dinler tarihi... Her işten anlarız biz. ''Ne iş olsa yaparım abi'' misali düşünürüz, ne de olsa her konu bizim uzmanlık alanımızdır.

 

Herkese faydamız olabilir. Kendimiz hariç. Tıp bilgimiz süperdir, ama hasta olmaktan kurtulamayız, muhteşem borsa bilgimize rağmen trilyoner olamadık ne hikmetse.

 

Bol bol akıl dağıtırız etrafımıza, kendimize faydası olmayan ansiklopedimizden. Başkalarına verdiğimiz aklı kendimizde uygulamak işe yaramazsa neden bu bilmişlik? Çünkü konu ne olursa olsun, danışmak ağrımıza gider nedense.

 

Oysa ne güzel kelam etmiş sevgili peygamberimiz ''soru ilmin yarısıdır'' diye.

Atalarımız demişler ''bilmemek değil, öğrenmemek ayıp'' diye.

 

Bilmişlik yaparak değil, sorarak öğrenerek bilgi dağarcığımızı günden güne geliştirir, büyütürüz.

 

Yaşayarak edindiğimiz tecrübeler bizi biz yapar, olgunlaştırır. Hata yapmak, hataları tekrarlamamak, ders alabilmek ruhumuzu besler. İnsan olmanın bedelidir bu.

 

Ancak, sormadan gitmemiz gereken yolu bulamayız, yoldaki engelleri aşamaz, sorunların çözümünde tökezleriz.

 

 

 

İmam-ı Azam hazretlerinin okyanuslara benzeyen ilmine hayranlık duyanlar,

O'na şu suali sormuşlar:

-Ya İmam bunca ilmi nasıl öğrendiniz?

İmam-ı Azam şu cevabı vermiştir:

- Bilmediğimi sormaktan utanmamakla

Bunun için âlimler der ki:

-İlmin tek kapısı vardır O da bilmediğini sormaktan utanmamak kapısı...


 

 

 

 





CRA 31.Temmuz.2009 Cuma - 00:26:00

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın