TİC Holding Header
  • USD 32.345
  • EUR 35.117
  • Altın 2306.02
  • BIST 100 8880.09
Yrd.Doç.Dr. Ayşe Karakoç

Yrd.Doç.Dr. Ayşe Karakoç

Anne sütü mucizesi…..

Emziren annelerin birçoğu genellikle aynı şeyi sorarlar;  "Acaba sütüm bebeğime yeterli mi,  ek olarak mama vermeli miyim?"

Endişe etmeyin araştırmalar gösteriyor ki  100 anneden 98’inin sütü iki bebek için bile yeterli düzeyde…

Özellikle ilk haftalar ve ilk aylarda bebeğin sürekli  emmek istemesi , onun doymadığı ya da anne sütünün yeterli olmadığı anlamına gelmez..

Unutmayın… bebekler için  ilk 1 yaşta ağız ve emme refleksi dünyayı tanıma yöntemleri olduğu için çok önemlidir,  o yüzden buldukları her şeyi ağızlarına götürürler  ya da kucağınıza aldığınızda çene, burun … ne bulurlarsa emmeye/ ısırmaya çalışırlar.
Ama yine de hala endişe ediyorsanız ve emin olmak istiyorsanız;
Anne sütünün yeterli olup olmadığının 2 önemli göstergesi vardır.

Bunlar:  (ilk 6 ay için)
•Bebeğin  1 günde değiştirilen  bez sayısı
•Haftalık /aylık kilo alımı
Bebeğinizin  günde en az 6-8 kez  bezini değiştiriyorsanız  ve haftada    150-200gr. ya da  ayda 600-800gr.  tartı alıyorsa endişe etmenize gerek yok,  sütünüz bebeğinize yeterli demektir..

Anne sütü=Mucize besin
Yenidoğan bir bebeğin sindirebileceği özelliktedir,  içeriğinde bebeğe yeterli ölçüde karbonhidrat, protein, yağ  ve diğer maddeleri n tümü  ayrıca  formül mamalarda bulunmayan bebeği  enfeksiyonlardan koruyan  bağışıklama maddeleri  (Immünglobülin-Ig)  bulunur.
Kısaca ilk 6 ay bebeğinizin su dahil tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek özellikte ve yeterliliktedir.
Özellikle ilk günlerde gelen kolostrum dediğimiz ilk süt bebeğin  “ilk aşısı”  olarak kabul edilir  ve 1 damlası bile ziyan edilmemelidir.

Ayrıca;  Anne sütü mama gibi hazırlama gerektirmez,  her zaman uygun ısı ve sıcaklıkta hazırdır,  sterildir ve  ekstra günlük 500 kcal gibi bir enerji gerektirdiğinden annenin gebelikte aldığı kiloları vermesini sağlar.

Doğum sonu ilk gün özellikle sezaryen ile doğum yapmış annelerde süt gelmesi gecikebilir,  merak etmeyin bu normal bir durumdur ve bebeğinizi ne kadar sık emzirirseniz sütünüzün gelmesi o kadar hızlı olacaktır…

Süt salgılama hormonları (oksitosin ve prolaktin) bebeğin emmesi ile uyarılır ve  salgılanmaya başlar.  Bu nedenle doğum yapmış annelere;  ilk günlerde hatta haftalarda bebek her istediğinde ya da  günde en az 12 kez emzirmeleri önerilir.

Sütünüzün artması için ;
•Sık emzirin
•En az 2-3 litre (10-12 bardak) su/sıvı için (çok fazla şekerli içeceklere yönelmeyin gereksiz ekstra kalori almış olursunuz,  şekerli içecekler gerekli değil sadece su yeterlidir)
•İyi uyuyun ve vakit buldukça dinlenin

“Emzirirken bebeğiniz gözlerine bakarak bu anın keyfini çıkarın…..”




Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın