TİC Holding Header
  • USD 32.354
  • EUR 35.154
  • Altın 2307.984
  • BIST 100 8880.09
  • Yerel

Atatürk'ün Erdemli'ye gelişi ilk defa kutlandı

Mersin’in Erdemli ilçesinde 89 yıl önce o zamanlar vilayet olan Silifke’ye gerçekleştireceği bir ziyaret için yolculuk yapan Mustafa Kemal Atatürk’ün durdurulması ve gerçekleşen sohbetin yıl dönümü, emekli öğretmenler tarafından ilk defa kutlandı.
Atatürk'ün Erdemli'ye gelişi ilk defa kutlandı
İHA - Günün anısına sahil bandında bulunan Atatürk heykeline çelenk bırakan emekli öğretmenler, bundan sonraki yıllarda bu günün kendileri tarafından sürekli olarak kutlanacağını söyledi. Atatürk için saygı duruşunda da bulunan emekli öğretmenler ortak bir basın açıklamasında bulundu.

Basın açıklamasını okuyan emekli öğretmen Ahmet Refik Erdem, Mustafa Kemal Atatürk bundan 89 yıl önce Silifke’ye bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, "Ziyaretten önce Adana’dan gelen bir birlik 3 ay boyunca yol çalışması yapmış. Ziyaretin gerçekleşeceği 27 Ocak 1925 tarihinden bir gün önce Erdemli halkına duyurulmuş. Erdemli’nin girişinde bulunan tarihi taş köprüde Ata için karşılama gerçekleşmiş. O zaman Erdemli’nin ileri gelenleri Süleyman Sırrı Özbek, Ahmet Refik Bey, Mehmet Emin Yazar Hoca, Erdemli Yağda Koyuncu Nahiyesi Müdürü Ahmet Nuri Beyzade başta olmak üzere Erdemliler tarafından karşılama yapılmış. Köy meydanında bulunan tarihi çınarın altında da Ulu Önder Erdemlilerle bir süre sohbet etmiştir. Daha sonra da Silifke ye doğru uğurlanmış. Şuan ki Limonlu beldesinde bulunan taş köprüde de Silifke'den gelen atlı gençler tarafından Atatürk karşılanmış ve oradan da Silifke’ye doğru gitmiştir" dedi.

O zamanlar Erdemli'nin köy olduğunu söyleyen Erdem, şöyle devam etti:
"Yağda Koyuncu Nahiyesine ve doğrudan doğruya Silifke vilayetine bağlıdır. Atatürk’ün Silifke’ye 3 defa daha gelişi vardır. O da deniz yoluyla gerçekleşmiştir. Biz bugünün anısını yaşatmak adına bu konuyu gündeme getirdik. 2002 yılında Erdemli Lisesinin çıkardığı bir dergide bu gelişi ilk defa gündeme getirildi ve yazılı bir arşive alındı. Bu anıyı yaşatmak, cumhuriyete sahip çıkmak, yeni nesillere Atatürk sevgisini ve Atatürk’ün gerçek yönünü tanıtmak adına bu gün ilk kez Erdemli’de böyle bir faaliyeti gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Türk Eğitim Sen emekli öğretmenleri olarak bu etkinliğin gelenekselleşmesini ve devam ettirilmesini diliyoruz”
Yorum Yazın