TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.119
  • Altın 2300.412
  • BIST 100 8880.09
  • Yerel

Ayvalık Belediyesi Soma'da

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında olay mahalline ilk ulaşan ekiplerden biri olarak, onlarca işçinin kurtarılmasına yardımcı olan Ayvalık Belediyesi, bu kez de maden faciasında yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin yaralarını sarmak için Soma’daydı.
Ayvalık Belediyesi Soma'da
Ozan Koltuk - BALIKESİR / İHA - Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in ve Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan’ın öncülüğünde, Belediye Meclis Üyeleri, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Asım Sürer, CHP’li yöneticiler ve Ayvalık Şoförler Otomobilciler Odası Başkanı Aziz Ciddi ile çok sayıda Ayvalıklı vatandaşın katıldığı Soma ziyaretinde, maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. Beraberinde yardım paketleriyle Kınık ilçesine bağlı Elmadere köyüne ulaşan kalabalık kafile, burada maden faciasında yaşamını yitiren 11 işçinin ailesine uğramayı ihmal etmedi.

Köyde derin bir yasın hakim olduğu dikkatlerden kaçmazken, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’i buruk bir sevgiyle karşılayan köylüler her fırsatta faciaya ‘katliam’ nitelemesinde bulunduğu gözlendi. Elmadere köylüleri muhabirimize yaptıkları açıklamalarda yeteri kadar seslerini duyuramamaktan yakınarak, “Ulusal basından muhabirler buraya gelip röportaj yapıyor, sonra çekip gidiyorlar. Acılarımızı, çalışma şartlarımızın ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmak istiyoruz. Biz bu acıların tekrar yaşanmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

AYNI MADENDE ÇALIŞAN İŞÇİLER, “AMAÇ İŞÇİ MALİYETİNİ DÜŞÜRMEK”
Madendeki çalışma koşulları hakkında bilgiler veren bazı işçilerin ise; “2004 yılına kadar buradaki madenleri devletin elindeydi. Bizden işçi talep edilmemişti. 2006 yılından itibaren özel sektöre devredildi. Bu yıldan itibaren özel sektör yani taşeron şirket personel talebini köylü kesimden yana kullandı. Bunun sebebi ise işçi maliyetini düşürmektir. Biz 40 lira ila 60 arasında yevmiye ile çalışıyoruz. Hafta sonu izin yaptığımız zaman maaşımız kesiliyor” dedi.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise, tüm sıkıntıları paylaşmak için Soma’da bulunduklarını ifade ederek, “Yaralarınızı bir nebze olsa sarmak için buradayız. Hepimiz yastayız. Bizde sizin gibi bu felaketin bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Ayvalık İlçesi olarak yalnız olmadığınızı dile getirmek için yanınızdayız. İlk günlerde buralarda büyük kargaşa yaşandığını bildiğimiz için daha sonra gelmeyi uygun gördük” dedi.

Elmadere köyü muhtarı ve yaslı ailelere irtibat telefonlarını bırakan Gençer ve beraberindeki kafile, daha sonra Soma merkeze gitmek için köyden ayrıldı. Soma Merkez girişinde Polis tarafından yarım saat bekletilen kafile, polis eskortuyla mezarlığa geldi. Mezarlık kapısından içeriye sadece kafileden beş kişinin girmesine izin verilmesi ise dikkatlerden kaçmadı. Duygusal anların yaşandığı kabristan ziyaretinin ardından, Belediye Başkanı Gençer ve meclis üyeleri CHP Soma İlçe Binasına gitti. Burada CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, CHP Manisa İl Başkanı Hasan Cahit Kaplan ve birçok parti üyesi karşılandılar.

Ayvalık’tan götürülen yardım paketlerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için CHP Soma Parti binasına bırakılmasının ardından yapılan sohbetlerde Soma’nın içinde bulunduğu durum değerlendirildi. Yapılan sohbetlerde Soma’da yardıma ihtiyacı olan yüzlerce aile olduğunu, bir yaşını doldurmayan onlarca bebeğin yetim kaldığını belirttikleri gözlendi.
Yorum Yazın