TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.985
  • Altın 2324.875
  • BIST 100 9129.19
  • Yerel

Başkan Şenol kadınlara seslendi

Gaziemir’de Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle Yrd. Doç. Dr. Münevver Aktaş tarafından Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı konulu seminer verildi.
Başkan Şenol kadınlara seslendi
İZMİR / İHA - Etkinlikte kadınlara seslenen Başkan Şenol, “Sizler toplumun temelisiniz. Gücünüzün farkına varın” dedi.

Gaziemir Belediyesi ve Gaziemir Kent Konseyi, Dünya Kadın Hakları Günü ve 5 Aralık Kadına Seçme Seçilme Hakkı’nın verilişinin 80. yıl dönümünde ‘Türkiye’de Kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin anlam ve önemi’ konulu seminer düzenledi. Seminere konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Münevver Aktaş, Cumhuriyet öncesi ve sonrası kadın hakları, kadınların yaşadıkları sıkıntılar ve çözüm yolları, kadınların yasal hakları gibi konuları ele aldı. Seminere Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, belediye meclis üyeleri, kent konseyi başkanı Savaş Kapucu, kadın meclis başkanı Işıl Özdemir ve çok sayıda kadın katıldı.

“YASALAR PRATİĞE GEÇMELİ”
Kadınlara sadece kanun önünde eşitlik verilmesinin yeterli olmadığını söyleyen Aktaş, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de yer alan 'gerçek hayatta eşitlik' maddesinin uygulamaya konması gerektiğini vurguladı. Aktaş, “Hala kadınlar hak ettikleri yere sahip değiller. Kadına karşı şiddet ve ayrımcılığa karşı kanunlarımız, sözleşmelerimiz var, bu konuda sıkıntı yok. Yasalar ve mevzuat bazında kadın haklarında sıkıntı yok. Ancak uygulama da sıkıntı var. Kadın haklarının uygulamaya konması için toplumun belli seviyeye gelmesi ve kadın haklarına saygı duyması gerekir” dedi. Aktaş, kadın sorunlarının yıllardır sürekli konuşulduğunu, artık çözüm yollarının konuşulması gerektiğini savundu.

“TÜRKİYE 142 ÜLKE ARASINDA 125. SIRADA”
Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk kadınının, dünyanın diğer ülkelerindeki kadınlardan daha fazla hakkı bulunduğunu söyleyen Aktaş, “Ancak bugün ülkemizdeki kadınları sahip oldukları haklar iç karartıcı. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye kadın haklarında 142 ülke arasında 125. sırada. Kadınlarımız haklarını her geçen gün kaybediyor. Cinsiyetler arası uçurum inanılmaz boyutlara ulaşıyor” diye konuştu.

“ÇÖZÜM, GÜÇLÜ VE ÖRGÜTLÜ KADIN”
Kadın sorunlarının yine kadınlar tarafından çözüleceğini vurgulayan Münevver Aktaş, “Toplumun yarısını oluşturan kadın nüfusu, toplumun diğer yarısını da eğitiyor. Kadınlar güçlü olduklarının farkına vardığında, dayanışma içerisinde olduğunda, din, mezhep, ırk ayrımıyla bölünmediğinde sorunlarını kendi çözecektir” dedi. Medyanın dizilerle, kadın programlarıyla kadının gücünün farkına varmasını engellediğini savunan Aktaş, Türk kültürüne ters düşen yayın ve programlarla kadınların kutuplaştırıldığını ve kadın dayanışmasının önüne geçildiğini söyledi.
Yorum Yazın