TİC Holding Header
  • USD 32.368
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.082
  • BIST 100 9129.19
  • Yerel

Fındık dalları kozalak akarı ile dolu

Fındıkta verim ve kalite kaybının baş etkenleri arasında yer alan ve halk arasında mantar olarak da adlandırılan kozalak akarının Trabzon'da bahçelerde bol miktarda bulunduğu belirlendi.
Fındık dalları kozalak akarı ile dolu
İHA - Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Karakaya köyünde "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" kapsamında oluşturulan örnek fındık bahçesi ile ilgili çalışmalar sırasında bahçelerde inceleme yapan Fındık Araştırma İstasyonu ile Trabzon Tarım İl Müdürlüğü uzmanları, tek bir fındık ağacında 136'ya kadar ulaşan sayıda kozalak akarı bulunduğunu tespit ettiler.

Yapılan basit bir hesapla bir dönümlük alandaki fındıklıkta yer alan kozalak akarlarının sebep olduğu verim kaybının yaklaşık 100 kilogram civarında olduğunu, bugünkü fiyatlarla da bunun 600 T civarında bir maddi kayıp demek olduğu belirlendi.

Her kozalağın bir çotanağı ortadan kaldırdığına işaret eden merkezi Giresun'da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu uzmanlarından Ziraat Mühendisi Ömür Duyar, kozalak akarı ile mutlaka mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, "Kışın yapraksız dönemde, yani şu sıralarda tüm kozalaklar elde toplanıp bahçe içinde bir yere bırakılmalıdır. Kozalak akarları diğer faydalı böcekler ve akarlar için barınak olduğu için kesinlikle yakılmamalı ve gömülmemelidir" dedi.

Kimsayal mücadele için mutlaka tarım uzmanlarına danışılması gerektiğini belirten Ömür Duyar, elle toplanan bahçelerde kimsayal kullanmaya gerek kalmayacağını, ilaçlı mücadelenin ise Nisan sonu ve Mayıs başında yapılabileceğini bildirdi. Fındık kozalak akarları ürünün sürgün tomurcuklarında erkek ve dişi çiçeklerinde beslenerek büyük ekonomik kayıplara neden oluyorlar.
Yorum Yazın