TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 34.977
  • Altın 2324.132
  • BIST 100 8880.09
  • Yerel

Hastalara diyabet konferansı verildi

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Uzm. Dr. İdris Kuzu hastalarına ve hastane personeline diyabet konferansı verdi.
Hastalara diyabet konferansı verildi
İHA - Niğde Devlet Hastanesinde düzenlenen programda, Ülkemizde diyabet (şeker hastalığı) ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Uzm. Dr. İdris Kuzu, dünyada en sık görülen ve en fazla zararı oluşan, en fazla organ kaybına yol açan, ömür boyu süren bir hastalık olduğunu söyledi.

Dr. Kuzu; ’Şeker hastalığı, kanda çok fazla şekerin yer aldığı farklı rahatsızlıklar grubuna verilen addır. Pankreas ya insülin üretemez veya ürettiği insülin yeterli değildir ve doğru çalışamaz. İnsülin işini yapmazsa, kanda biriken şeker yüksek kan şekeri düzeylerine yol açar ki, bu da şeker hastalığı ile bağlantılı sağlık sorunlarına neden olur. İki ana tür şeker hastalığı vardır. 1. Tür, daha az yaygındır, genellikle çocukları ve genç yetişkinleri etkiler ama herhangi bir yaşta da olabilir. 2. Tür, bir yaşam biçimi hastalığıdır, şeker hastalarının yüzde 85-90’ını etkiler. Genellikle yetişkinlerde olur ama gençler ve hatta çocuklar bile şimdi bu yaşam biçimi hastalığına yakalanmaktadır’’ dedi.

Uzm. Dr. Kuzu, ‘‘En fazla 2. tür şeker hastası olma ihtimali vardır 2. tür şeker hastalığına bazıları değiştirilemez. Değiştirilemeyen risk etkenleri, aile geçmişinde şeker hastalığı, yaş yakalanmanın tek nedeni yoksa da, çok iyi bilinen risk etkenleri vardır. Bunlardan bazıları değiştirilebilir, ağırlığı 4.5 kilodan fazla bir çocuk doğuranlar veya gebelik şekeri olanlar, polikistik yumurtalık Sendromu denilen rahatsızlığı olanlarıdır. Değiştirilebilen risk etkenleri ise: Yaşam biçimi, Kilo fazlalığı, bedensel etkinlik düzeyi, tansiyon yüksekliği, yediğimiz yiyeceklerin türü, Kolesterol, Sigara içmektir. 2. tür şeker hastalığı riski taşıyanlar, sağlıklı bir yaşam biçimi uygulayarak bu hastalığa yakalanmayı geciktirebilir ve hatta önleyebilirler. Bu, özellikle şeker hastalığı riski taşıdıkları kendilerine söylenirse, düzenli fiziksel etkinlikleri, sağlıklı yiyecek seçimleri yapmayı ve sağlıklı kiloyu içerir.

Şeker hastalığının belirtileri: Olağandan daha fazla susamak, tuvalete, özellikle geceleri, daha fazla gitmek, kendini yorgun ve halsiz hissetmek, daima açlık hissetmek, kesiklerin yavaş yavaş iyileşmesi, kaşınmak, cilt enfeksiyonları veya kızarıklıkları, kiloda değişiklikler, açıklanamayan kilo kaybı (1. tür), değişken ruh hali, baş dönmesi, baş ağrıları, bacaklarda veya ayaklarda ağrı veya karıncalanma gibi şikayetlerdir’’ diye konuştu.
Yorum Yazın