İngiltere İslam Hukuku Konseyi isimli örgütten yapılan açıklamada İngiltere'de çok eşlilik uygulamasının artmakta olduğu belirtildi.

İngiltere'de çok eşlilik artıyor

(İHA) - Ülkedeki ikinci ve üçüncü kuşak Müslümanlar arasında yaygınlaştığı belirtilen uygulama, erkeklerin birden çok kadınla evlendikleri durumlardan ibaret. İngiltere yasalarına göre birden fazla kişiyle evlenmek mümkün değil. Ancak ülkedeki Müslümanlar ilk evliliklerinden sonrakileri "imam nikâhı" olarak gerçekleştirip bu evliliklerini yasal olarak kaydettirmeyerek yasadışı davranmamış oluyorlar.

Konseyden yapılan açıklamada, çok eşlilik sebebiyle boşanma talebinde bulunan kadınların sayısında da artış gözlenmekte. Ülkedeki Müslümanların dini hukuka yönelik ihtiyaçlarını karşılayan İslam Hukuku Konseyi'nden Khorla Hasan, İngiltere'de çok eşlilik eğiliminin son 15 yılda artış gösterdiğini belirtti. Khorla ayrıca geçen yıl kendilerine ulaşan yedi yüz boşanma talebinden kırk üç tanesinin bu durumdan mutsuz olan kadınlardan kaynaklandığını söyledi.

Aile hukuku uzmanı avukat Anne-Marie Hutchinson ikinci eş olarak evlenen kadınların ciddi hak kayıplarıyla karşılaşmasının mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Hutchinson, dini evlilik yapan kadınların normal bir eş olarak tüm haklarına sahip oldukları izleniminin yanlış olduğunu belirtiyor. İngiliz parlamentosu üyesi Barones Shreela Flather ise çok eşliliğin, devlet yardımlarından faydalanmak isteyenler tarafından suistimal edildiğine dikkat çekiyor ve bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini söylüyor.

 

 

 

 

OGÜNhaber