Rüzgar türbinlerini denilince akla ilk gelen ülkelerden olan İskoçya'nın ne kadar elektrik ürettiği konusunda şimdiye kadar net bir bilgi yayınlanmamıştı.

İskoçya'nın rüzgardan elde ettiği enerji, ülkedeki evlerin ihtiyacının tam iki katı

Ancak bugün yayınlanan rapora göre İskoçya'nın rüzgar santralleri, Ocak ve Haziran ayları arasında saatte 9,8 milyon W enerji üretti. Bu üretim neredeyse ülkedeki evlerin ihtiyacının iki katına denk geliyor.

Ülkelerin ihtiyaçları için doğa dostu çözümleri geliştirmesi oldukça önemli. Bunun farkında olan ülkelerden biri de İskoçya. Ülkeye bolca rüzgar türbini kurmuştu ve bugünlerde bunun faydasını oldukça görüyor gibi.





Paylaşılan rapora göre İskoçya, rüzgar enerjisini kullanmayı o kadar iyi başarmış ki toplanan enerji, ülkedeki evlerin iki katına yetecek seviyede. İskoç hükümetinin hedeflerinden biri enerji tüketiminin yarısını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak ve önümüzdeki 30 yıl içerisinde enerji altyapısından kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını tamamen yok etmek.

İskoçya gibi rüzgar enerjisini iyi kullanan ülkeler ürettikleri enerjiyi kendi rüzgar satralleri olmayan başka ülkere satabilirlerse elektrik kaynaklarına bağlılıklarını azaltabilir ve böylelikle doğanın korunmasına fayda sağlanabilir.

Öte yandan diğer ülkelerin İskoçya gibi üretim yapmaları biraz zor olabilir. Güneş ve rüzgar enerjisi gibi kaynakları verimli kullanabilmek için ülkenin coğrafi konumu da oldukça önemli rol oynuyor. İskoçya, güçlü rüzgârlara, geniş kıyı şeridine ve enerji üretimini kolaylaştıran başka doğal etkenlerin avantajına da sahip. Her ülke bu kadar şanslı olmayabilir.
OGÜNhaber