Rusya'nın doğusundaki Kamçatka’da kar kalınlığının yer yer 3 metreyi aşmasıyla birlikte evlerinde mahsur kalan vatandaşlar, yolları açmak için kendi imkanlarıyla seferber oldu. Kar fırtınasının binaları tamamen kapladığı bölgede, sokaklar dikey kar kütlelerinden oluşan labirentlere dönüştü.

Kamçatka’da kar esareti: Binalar kar altında kayboldu

Rusya’nın uzak doğu bölgesinde yüzyılın kar fırtınası hayatı felç etti. Kamçatka Yarımadası’nda birkaç gündür aralıksız devam eden kar yağışı, binaların ikinci katına kadar yükselen kar yığınlarına neden oldu. Bazı bölgelerde kar kalınlığı 5.8 metreye ulaşırken, Petropavlovsk-Kamchatsky şehrinde en az iki kişi çatılardan düşen karın altında kalarak hayatını kaybetti. Yetkililer şehir genelinde acil durum ilan ederken, bölgede hayat neredeyse durma noktasına geldi. Okullar kapandı, toplu taşıma seferleri durduruldu ve kurtarma ekipleri vatandaşlara ulaşmak için karla mücadele veriyor.

İki Kişi Kar Altında Can Verdi
Rusya’nın Uzak Doğu’sundaki Petropavlovsk-Kamchatsky şehrinde şiddetli kar fırtinası can aldı. Yerel yetkililerin açıklamasına göre, çatılardan düşen kar altında kalan iki kişi hayatını kaybetti. İlk ölüm, perşembe günü meydana geldi. Altmış yaşında bir erkek, iki katlı bir apartmanın çatısından düşen karın altında kaldı. Olayın ardından Rusya’nın Soruşturma Komitesi bölge şubesi, güvenlik ihlalleri nedeniyle cezai soruşturma başlattı.

Günün ilerleyen saatlerinde benzer bir trajedi daha yaşandı. Altmış üç yaşında bir erkek, tek katlı bir evin çatısından düşen karın altında kaldı. Sağlık ekipleri olay yerine ulaştı ve erkek için uzun süre kalp masajı yaptı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kamçatka Bölgesi Acil Durumlar Bakanı Sergei Lebedev yaptığı açıklamada, “Sizleri çatılarda oluşan devasa kar yığınları konusunda bir kez daha uyarıyorum” dedi ve sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte karın çatılardan düşmeye başladığını vurguladı.

15 Metre Yüksekliğinde Kar Yığınları
Petropavlovsk-Kamchatsky sakinlerinin sosyal medyada paylaştığı görüntüler dehşete neden oldu. Videolarda kar yığınlarının apartman binalarının ikinci katına kadar yükseldiği görülüyor. Bazı mahallelerde kar kalınlığı 15 metreye ulaşırken, binalar adeta kar tünellerinin altında kaldı. Vatandaşlar birlikte hareket ederek binaların giriş kapılarını açmak için kazı çalışması yapıyor. Bazı mahalleler neredeyse tamamen karla kaplı durumda ve insanlar evlerinden çıkamaz hale geldi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, sosyal medyada evlerinde mahsur kalan yaşlı vatandaşlara ulaşmak için kurtarma ekiplerinin karlı yollarda tünel açtığı görüntüleri paylaştı. Ekipler, metrelerce karı kazarak yol açarak mahsur kalanlara ulaşmaya çalışıyor. Bölgede hayat felç oldu. Okullar tatil edildi, toplu taşıma seferleri durduruldu ve birçok iş yeri kapılarını kapattı.

Rüzgar Hızı 67 Mile Ulaştı
Kamçatka Yarımadası’nı vuran şiddetli fırtına, Okhotsk Denizi’nde oluşan birkaç alçak basınç sisteminden kaynaklanıyor. Pazartesi gününden bu yana bölgeyi etkileyen bu sistemler, güçlü rüzgarlar ve rekor kar yağışı getirdi. Meteoroloji uzmanları, Kamçatka’da şiddetli kış havası uyarısında bulunmuştu. Yaş kar, tipi koşulları ve güçlü rüzgarlar çarşamba akşamından perşembe gününe kadar devam etmesi bekleniyordu.

Şehir Genelinde Acil Durum İlan Edildi
Petropavlovsk-Kamchatsky Belediye Başkanı Yevgeny Belyayev, ilk ölüm haberinin ardından şehir genelinde acil durum ilan etti. Bu karar, acil kar temizleme çalışmaları için ek kaynakların seferber edilmesini sağladı. Belediye başkanı, gayrimenkul yönetim şirketlerini çatıları zamanında temizlememekle suçladı ve fırtına geçene kadar beklediklerini söyledi.

Belyayev yaptığı açıklamada, “Bu ihmal kabul edilemez” dedi ve tüm çatıların derhal temizlenmesi gerektiğini vurguladi. Yetkililer, vatandaşları çatılardaki kar yığınlarından uzak durmaya ve özellikle bina girişlerinde dikkatli olmaya çağırıyor. Sıcaklıkların sıfır ile iki derece arasında seyrettiği bölgede, buzlu yollar ve tehlikeli seyahat koşulları da endişe yaratıyor.

Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor
Şiddetli fırtına nedeniyle bölgede uçuşlar iptal edildi, yollar kapandı ve birçok sürücü yolda mahsur kaldı. Kurtarma ekipleri, karla kaplı yolları açarak yardım ulaştırmaya çalışıyor. Bölge sakinleri, sosyal medyada paylaştıkları görüntülerle durumun ciddiyetini ortaya koydu. Birçok mahallede kar kalınlığı birkaç metreye ulaşırken, bazı bölgelerde kar yığınları binaların pencerelerine kadar yükseldi.

Meteoroloji uzmanları, soğuk havanın etkisini sürdüreceğini ve önümüzdeki günlerde de dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Vatandaşların gereksiz yere dışarı çıkmamaları ve yetkililerin uyarılarına uymaları isteniyor. Bölgede hayatın normale dönmesi için kar temizleme çalışmalarının birkaç gün daha sürmesi bekleniyor.
OGÜNhaber