Türk eğitim tarihinde önemli bir adım olan Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi Tanıtım Toplantısı YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı'nın katılımıyla gerçekleşti.

Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi Tanıtım Toplantısı

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) Türk yükseköğretim tarihinde bir ilki oluşturacak Üniversitelerde Dijital Dönüşüm Projesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde düzenlenen törenle başlatıldı.

Anadolu Üniversitesi'nin altyapısını sağladığı projenin tanıtım toplantısına YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ve 8 farklı üniversitenin yetkilileri katıldı. 

Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, açılış törenindeki konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediği dijital dönüşümü bu şekilde somutlaştırdıklarını belirterek, Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri Ağrı'da, yeni nesiller ve ülke için çok önemsedikleri bir eğitim projesi olan "Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi"ni akademiye ve kamuoyuna takdim etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.



Cumhurbaşkanlığı Stratejik Planı'nda da yer bulan, "Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi"nin, 8 pilot üniversitede uygulanmaya başladığını, bu sayının tedricen artılacağını belirten Saraç, bu üniversitelerde 3 bin dolayında akademisyenin "dijital okuryazarlık" dersi aldığını, 40 bin öğrencinin alacağını bildirdi.

Programın Anadolu Üniversitesi tarafından tamamen kamu desteği ile yürütüldüğünü ve YÖK tarafından koordine edildiğini aktaran Saraç, projeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Projeyi önemsiyoruz çünkü üniversiteler, artık gerek öğrenciler gerek akademisyenler için küresel bazda bir rekabet ortamındadırlar. Dijital kapasite, bu rekabette önde yarışabilmek için en önemli ögelerden biri olarak değerlendiriliyor. Dünya üniversiteleri, ekonomideki zorluklara ve fırsatlara hazırlıklı olabilmek için dijital dönüşüm farkındalığının oluşmasına, dijital teknoloji kullanıcılarının ve geliştiricilerinin yetiştirilmesine azami değer veriyor. Bugün açıkladığımız projemiz, bu büyük rekabet dünyasının bir parçası olarak yaptığımız bir çalışmanın takdimidir."

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, dijital dönüşüm ve yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılmasında her zaman öncü olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını katılımcılara ileterek başladı.



18. yüzyılda başlayan teknolojik gelişim serüveninin 19. yüzyılda büyük sanayi devrimine damgasını vurarak bugün yaşanan modern hayatın doğmasına neden olduğunu ifade eden Oktay, elektrik ile endüstrinin dönüşümünü içeren bu serüvenin günlük hayatın her alanına sirayet ettiğini vurguladı.

Oktay, 21. yüzyılın başlarından itibaren bilim ve teknolojinin iç içe girmesinin devletlerin de politikalarını bilim ve teknolojiye endekslemesine neden olduğunu anlattı.

Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye

Oktay ,"Dünyada yapay zeka, artırılmış sanal gerçeklik ve kuantum gibi alanlarda yeni teknolojik ilerlemelerin konuşulduğunu anlatan Oktay, "Almanya'da Endüstri 4.0, Japonya'da Toplum 5.0, ABD'de 4. Devrim gibi adlar verilen bu dönemin ülkemizdeki karşılığı Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye'dir. Veri üretiminden güvenliğine, savunma, sağlık, eğitimden bilişim teknolojilerine kadar her alanda kendi ayaklarımızın üzerinde durmak mecburiyetindeyiz. Bu sorumluluklarımızın bilinciyle tüm bu süreçlerin gerektirdiği mevzuat çalışmalarını da yaparak, ülkemizin dijitalleşme standartlarını belirliyoruz." diye konuştu.



Projede imzalar atıldı

Toplantıda, konuşmaların ardından YÖK tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden pilot olarak seçilen Ağrı İbrahim Çeçen, Bayburt, Iğdır, Munzur, Muş Alparslan, Siirt, Şırnak, Bingöl Üniversitelerinin rektörleri, "Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi" protokolünü imzaladı.

Protokol ile üniversitelerde ders anlatım süreçlerinden ödevlere kadar tüm süreçlerde dijital dönüşüm teknolojilerinin yaygın kullanımı öngörülüyor. YÖK'ün yürüttüğü proje ilk olarak 8 pilot üniversitede uygulanacak, ardından Türkiye genelindeki tüm üniversitelerde hayata geçirilecek.
OGÜNhaber