Avrupa Birliği’nin araştırma ve inovasyonu teşvik eden 80 milyar euro bütçeye sahip araştırma programı "UFUK 2020" projesi, Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştayla tanıtıldı.

80 milyar euoru bütçeli 'Ufuk 2020' programı Bursa'da tanıtıldı

BURSA / İHA - Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay, AB projelerinin sıkıntıları ve Türkiye’den gönderilen projelerin azlığından bahsetti.

Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, TÜBİTAK, BTSO, ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi iş birliği ve Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde "UFUK 2020 Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Toplantıya Bursa Vali Yardımcısı Yalçın Bulut, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Hakan Karataş, ULUTEK yöneticileri, Teknoloji Transfer Ofisi yöneticileri, sanayiciler ve akademisyenler katıldı. Uludağ Üniversitesi'ndeki Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde 2 gün sürecek olan çalıştay 6 Ekim tarihinde sona erecek.

AB PROJELERİNDEN HİBE ALMAKTA ZORLANIYORUZ
Çalıştay açılışında konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Türkiye’nin, TÜBİTAK ile devletin birçok konuda bilgilendirme toplantıları yaparak sanayicinin dikkatini çekmeye ve AB havuz paketi projelerinden daha fazla hibe desteği almaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye'ye ayrılan fonları doldurmakta sıkıntı çekildiğinin altını çizen Ulcay, “Bu AB projelerinde ortak çalışma kültürüne alışmadığımız ve bir de yabancı dil bariyeri ile karşılaştığımız için maalesef proje yazmakta ve hibe almakta zorlanıyoruz. O yüzden bu projelerin faydalarını da düşünerek, birçok yerde UFUK 2020 konusunda devlet tarafından en azından yatırılan paraların geri alınabilmesi için bilgilendirme toplantıları yapılması destekleniyor. Bugünkü çalıştay ile Bursa ve bölgesindeki sanayi kuruluşları ve üniversitelerimize bu proje hakkında bilgi vermeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’DEN GÖNDERİLEN PROJELER YÜZDE 1’İN ALTINDA
UFUK 2020 kapsamında bugüne kadar 124 bin proje gönderildiğini ve bu projelerin yüzde 90’ının AB üyesi ülkelerden geri kalan yüzde 10’unun ise AB adayı ve diğer ülkelerden geldiğini açıklayan Rektör Ulcay, “İdari değerlendirme kriterlerini geçerek hakemler tarafından değerlendirilen 37 bine yakın projenin 4 bin 315’inin fonlanmasına karar verilmiştir. Türkiye’den gönderilen projelerin tüm projelere oranı ise yüzde 1’in altındadır. Yani AB’ye yüksek miktarlarda fon sağlamamıza rağmen bu kaynaklardan yeterince yararlanamıyoruz. Bu sebeple üniversitelerin, şirketlerin, Ar-Ge kuruluşlarının ve ferdi araştırmacılar tarafından bu programın en iyi şekilde değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. UFUK 2020 programına iştiraki artırmalı, AB ve çevre ülkeleri ile kurulacak ortaklıklar sayesinde gerçekleştirilecek araştırma ve geliştirme çalışmaları ile Avrupa araştırmalar arenasında yerimizi mutlaka almalıyız” dedi.

UFUK 2020 PROGRAMI NEDİR?
UFUK 2020 başlığı altındaki Avrupa Birliği çerçeve program projeleri, özel sektör kuruluşlarına, üniversitelere, araştırma enstitülerine ve merkezlerine, kamu kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve ferdi araştırmacılara yönelik önemli destekler sağlıyor. Bu program sayesinde Ar-Ge çalışmaları destek ve koordinasyon eylemleri ve KOBİ projeleri fonlanıyor. UFUK 2020 programında, uluslararası bilgi ve uzmanlıkların paylaşıldığı konsorsiyumlarda yer alabilme, ileri teknolojiye erişim, ulusal ve uluslararası iş birlikleri, yeni pazarlara açılım ve mali desteklerden yararlanma gibi ciddi avantajlar bulunuyor. Bu kapsamda gerçekleştirilecek faaliyetler, üniversite- sanayi iş birliğini artıracak. AB üyesi ve aday ülkeler ile diğer ülkeler arasındaki iş birliği güçlenecek. 2014-2020 yılları arasında yürütülecek UFUK 2020, yaklaşık 80 milyar euroluk bütçesi ile Avrupa çapında araştırmacılar ve araştırma kuruluşları arasında iş birliği faaliyetlerini desteklemeyi hedefliyor.
OGÜNhaber