Boyutlarının küçük olmaları sayesinde her an yanıızda taşıyabildiğimiz akıllı telefonlarımız artık gelişmiş sensör kaliteleriyle fotoğraf çekme konusunda bizlerin en büyük yardımcısıdır. Peki cep telefonu ile kaliteli fotoğraf nasıl çekilir? İşte cep telefonu ile güzel fotoğraf çekmenin püf noktaları...

Cep telefonuyla harika fotoğraflar yakalayın

Telefonunuzun kamera özelliklerini tanıyın. Kamera ayarları el verdiği ölçüde manuel ayarlamalar yapmaya çaışın. Normalde çekmediğiniz nesneleri çekin, kullanmadığınız kadrajları kullanın. En iyi fotoğrafı çekebilmek için en kötüsünü çekebilmiş olmanız gerekir. Fotoğraf çektikçe daha iyi görseller elde ettiğinizi göreceksiniz.

Çekim yapacağınız yeri iyi ayarlayın. Portre çekimlerinde bulunduğunuz yer çok önemlidir. Bu nedenle çekim yapacağınız yer ile çevrenizin, portre resminiz ile uyumlu olup olmadığına ve anlatmak istediğiniz hikaye ile bir bütün oluşturup oluşturmadığına dikkat edin. Örneğin, çekim yapacağınız çevre genelde yeşil renk tonlarında ise çekimini yapacağınız kişinin de yeşil tonlarında kıyafet giymesi iyi bir tercih olmayacaktır. Burada zıt renkleri kullanmanız daha güzel bir görüntü oluşturacaktır.

Fotoğraflarda titreme olmaması için bir yerden destek alın. Fotoğraf çekerken fotoğraflarınızın daha net çıkması için öncelikle telefonu kesinlikle iki elinizle tutun, bunun yanı sıra imkan varsa bir yerden destek alarak, bir yere dayanarak fotoğraftaki titremeyi azaltmaya çalışın, bu sayede çok daha net fotoğraflar çekebilirsiniz.

.Fotoğraf kurallarına dikkat edin.Her ne kadar cep telefonu ile fotoğraf çekiyor olsanız da fotoğrafın genel kuralları bu alanda da geçerlidir. Göze hoş görünen doğru pozlanmış fotoğraflar için bu kuralların en azından temel olanlarını bilmek önemlidir. Altın oran, ters ışık, beyaz ayarı, ISO gibi konularda sahip olacağınız bilgiler sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Işığı ve gölgeyi iyi kullanın.Fotoğrafın temeli ışıktır. Işığın olduğu her yerde gölge de vardır. Bu kural cep telefonları ile çekilen fotoğraf için de geçerlidir. Düşük ışık kaynaklarında fotoğraf çekmenizin zor olduğundan fotoğraflarınızda hareketlilik hissi oluşabilir. Işık kaynağını (güneş, lamba vs) arkanıza alarak fotoğraf çekmeyin, aksine ışık kaynağını çekeceğiniz nesnenin sağına ya da soluna 45 derecelik açıyla gelecek şekilde ayarlarsanız, gölgeli güzel bir fotoğrafınız olur. Flaş kullanımında olabildiğince uzak durun, tabi ki ışık kaynağı olarak karanlık ortamlarda faydalı olabiliyor fakat ön tarafı aydınlatarak arka tarafın karanlık çıkmasına neden olduğundan fotoğrafta kötü etki de bırakabiliyor.

Yakın çekimler yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer düşük pikselli akıllı cep telefonu veya zoom yapma özelliği olmayan model kullanıyorsanız objeye yakınlaşmayı deneyebilirsiniz. Zoom yapmaktan daha etkili ve keyifli sonuçlar verecektir. Tabi burada cep telefonunuzun kamerasının macro mesafesini bilmelisiniz. Eğer bu mesafeden daha yakın çekim yapmaya çalışırsanız, o zaman netleyememe gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz.

Doğal bir portre çekimi yapmak istiyorsanız doğal pozlar yakalayın. Fotoğrafını çekmek istediğiniz kişinin olabildiğince doğal olmasına yardımcı olun. Gerekirse o kişiyle konuşun ve rahatlatın hatta dinlenmesine biraz müsaade edin. Siz de bu sırada onu gözlemleyin ve fotoğraf çekilmediğinde nasıl doğal göründüğü izleyin. Çünkü kişiler kendilerini rahat hissetmezlerse bu fotoğrafa yansır ve bu durumda doğal bir portre fotoğrafından istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz.

Lensinizi temiz tutun cep telefonları sürekli ya cebimizde ya da çantamızda bulunduğundan kamera lensleri çok çabuk kirlenmektedir. Buraya kadar ki tüm maddeleri doğru yapsanız bile 9. Madde eksikse yani lensiniz kirliyse çektiğiniz fotoğraflar sizi tatmin etmeyebilir. Bu sebeple ya fotoğraf ya da video çekmeden önce lensinizi temizleyin ya da cep telefonu lensinizi koruyacak kılıflar kullanın.

Fotoğraf çekerken hep aynı açıdan çekmek yerine, yerin seviyesine çok yakın, biraz daha aşağıdan, biraz daha yukarıdan gibi farklı açılar deneyin, emin olun çok daha ilginç ve çok daha güzel kareler yakalayacaksınız. Örneğin bir kedinin fotoğrafını çekerken, fotoğrafı ayakta, kediyi her zaman gördüğümüz açıyla çekmek yerine, kamerayı kedinin göz hizasına getirerek fotoğraf çekmemiz fotoğrafı daha ilginç bir hale getirecektir. İnsanlar zaten her zaman gördükleri açıyla çekilen bir fotoğrafı ilginç bulmazken farklı açılarla çekilen fotoğrafları daha güzel bulacaklardır.
OGÜNhaber