Karanlık kutunun kısaca tanımı çok basittir: kutu fotoğrafı veya objektifsiz fotoğraftır. Işık çok küçük bir delikten karanlık kutunun içine girer ve dışarıda ışığın vurduğu objeyi içeriye ters bir şekilde yansıtır.

Fotoğraf makinesinin içine girmek

Şimdi sizinle beraber ''Camera Obscura'' karanlık kutuyu odanıza göre ayarlayalım. Öncelikle gerekli olan malzemeler manzarası güzel bir oda, koli bandı, maket bıçağı, siyah renkte büyük boy çöp poşeti.

Işık yalnızca hayatın değil, sanatın da bir parçası ve kaynağıdır. Varoluştan beri ışık hayatımızı hep kolaylaştırdı. Tarih her zaman varolanın dışındakini arayan çılgınlarla dolu; Joseph Nicephor Niepce'de onlardan biri. Niepce, 1826 yılında, kağıdın üzerine ışığı boyamayı başardı. Bu ışığı ve zamanı bir kağıda boyama olayına, ''fotoğraf'' adı verildi ve hala iğne deliğinden sızan ışığın peşindeler. İşte, Aristo'nun verdiği isimle ''Camera Obscura'' yani karanlık kutu fotoğrafları bu sayede karşımıza çıkıyor. Farklı düşünceler ve farklı bakış açıları dünyamızı daha güzel bir yere getiriyor.

Öncelikle manzaranın güneş ışığı aldığınından emin olun, bu çalışmayı yapmak için genelde en iyi saat dilimi 12:00-13:00 arasıdır. Sonrasında odanızın penceresini bant ve çöp poşeti yardımı ile kaplayıp, dışarıdan gelen ışığı tamamıyla kesin. Işığın içeriye girmediğinden emin olduktan sonra, çöp poşetinin tam ortasına 50 kuruş boyutunda bir delik açın. Ardından deliğin kenarlarını cama bantlayın. Son olarak delikten gelen ışık dışında başka bir ışık yoksa lambaları kapatıp, dışarıdan içeriye giren manzaranın tadını çıkartın. Bu sırada elde edeceğiniz güzel fotoğrafları da paylaşmayı unutmayın.
OGÜNhaber