Deprem, sel, tsunami görme ihtimaliniz aşağıdaki listemizde sıraladığımız doğa olaylarından daha fazla.Bakalım bu nadir görülen doğa olayları nelermiş?

Nadir görünen doğa olayları

Volkanik patlama şimşeği: Volkanik duman bulutları, çok büyük miktarda elektriksel yük ve statik üretiyor. Nadir bazı durumlarda, bu duman bulutlarının içinde çok vahşi şimşek fırtınaları oluşabiliyor.

Tayf - Elf - Mavi Jet: Küçükken 'Gökkuşağı' gördüğünde sevinen bir milletiz biz fakat bunlar bambaşka. Fotoğrafta görülen rengarenk şekiller, atmosferdeki elektrik yükünün boşalması sonucu ortaya çıkıyor.

Su altı buz saçağı: Buz saçaklarının suyun altında gerçekleşen haline, İngilizcede “brinicle” deniliyor. Kelimenin Türkçe karşılığı henüz yok ama, su altı buz saçağı demek doğru bir tanım olabilir. Bu ilginç buz saçakları, aşırı soğuk bir tuzlu su akıntısının okyanusa ulaşması sonrasında oluşuyor.

Gökkuşağı ateşi: Çok yüksekteki bulutlarda bulunan buz kristallerinden yansıyan ışık, ortaya bu görüntüyü çıkarıyor. Ama aslında gökkuşağı ateşlerinin ne ateşle, ne de gökkuşağıyla alakası var. Yalnızca rengarenk olmaları ve alevler gibi değişken şekilleri olması sebebiyle bu isimle anılıyorlar.

Ateş anaforları: Alevlerden oluşan hortumlara, ateş anaforları deniliyor. Aşırı sıcaklık ve türbülanslı rüzgarlar çıktığı zaman oluşuyorlar.

Beyaz gökkuşağı: Gökkuşakları yağmur yağdıktan sonra ortaya çıkar. Beyaz gökkuşağı ise, sisin içinde görülen bir doğa olayı. Sisin içindeki yoğunluk çok fazla odluğu için ışık yansımıyor. Bu yüzden de gökkuşağını oluşturan renkler çok soluk, beyaza yakın renklerde görülebiliyor.

Aykuşağı: Aykuşakları, güneşten değil de ayın yüzeyinden yansıyan ışıklar sayesinde ortaya çıkan, bir çeşit gökkuşağına verilen isim. Ayın yüzeyinden yansıyan ışığın çok az olması sebebiyle, aykuşakları da oldukça solgun bir doğa olayı olarak karşımıza çıkıyor.

Catatumbo Yıldırımları: Catatumbo yıldırımları, yalnızca Venezuela'nın Catatumbo nehrinde görülen, korkunç bir doğa olayı. Fırtına bulutlarının girdap oluşturması sonrası ortaya çıkan bu görüntü, yılın 160 gecesi, günde 10'ar saat ve saatte 280 kez görülebiliyor.

Sabah sefası bulutları: Sabah sefası bulutları adı verilen bu görüntü, oldukça nadir ortaya çıkıyor. Öyle nadirlerdir ki, neden ortaya çıktıklarını araştıracak fırsat olmamıştır ve bu bulutların neden ortaya çıktığı hala bilinmiyor. Avustralya'daki Burketown adlı küçük kasabada, sonbaharda görüyorlar.

Asperatus bulutları: Bu ilginç fenomen yalnızca 2009 yılında, Yeni Zelanda'da görüldü. Neden ve nasıl ortaya çıktıkları konusunda elimizde pek bir bilgi yok. Ama bu yine de görüntüye uzun uzun bakıp, doğa ananın ne kadar aşarılı bir sanatçı olduğunu takdir etmemize engel değil.
OGÜNhaber