Dünyadaki en tehlikeli 10 yanardağ hakkında bilgi vereceğiz. Bu yanardağlar hala aktif ve çok tehlikeliler.

Dünyadaki en tehlikeli aktif yanardağlar

Chaiten Volkanı: Şili’nin güneyinde, deniz seviyesinin 1122 metre üstünde olan volkan, Mayıs 2008’de harekete geçti.Büyük bir güçle jeol ve lav püskürtmeye başladı. Şubat 2009’da volkanın bir kubbesi çökerek nehir vadisine doğru aktı.

Mayon Yanardağı: Mayon Volkanı Filipinlerde bir yanardağ. Bu volkan pasifik ateş çemberinin bir parçası. Mayon, Filipinlerdeki en aktif volkanlardan biri ve ayrıca son 400 yılda tam 49 kez harekete geçmiş.

Etna Yanardağı: Sicilya’nın doğu sahilinde yer alan Etna, İtalya’daki 3 aktif yanardağdan en geniş olanı. Deniz seviyesinden yüksekliği tam 3329 metre. Dünyadaki volkanlar arasında da en aktiflerden biri olan Etna, neredeyse sabit bir aktiviteye sahip. Mütemadiyen harekete geçen Etna en son Nisan 2010’da kül püskürtmüştü.

Nyiragongo Yanardağı: Nyiragongo Yanardağı, Demokratik Kongo Cumhuriyetinde yer alan Virunga Ulusal Parkı’nın içerisinde. Ana kraterinin genişliği tam 2 kilometre, bu krateri resimde görebilirsiniz. Nyiragongo 1882 yılından beri tam 34 kez infilak etti.

Whakaari Volkanı: Whakaari Volkanı aslında White Island / Beyaz Ada olarak bilinen bir ada. Yeni Zelanda’nın kuzey adasının doğu sahilinde yer alıyor. En büyük patlamaları 1981 ve 1983 yıllarında olmuştu ve 2000-2001 yıllarında yeniden harekete geçti.

Saint Helens Yanardağı: Bu dağ, Amerika’nın Washington Eyaletindeki Skamania Kırsalında yer alıyor. 1980 yılındaki ünlü patlama ile bilinir. Bu patlamada 57 kişi hayatını kaybetmişti ve 250 kilometrekarelik bir alanda etkili olmuştu. Volkan 2008 yılında tekrar harekete geçti ve kraterinden duman ve kül çıkarmaya başladı.

Kilauea Volkanı: Kilauea Hawai adalarında yer alıyor ve Büyük Ada’yı oluşturan 5 kabuklu volkandan biri. Son patlama 1983 yılında başladı ve volkan büyük miktarda lav püskürttü. 117 kilometre karelik bir alanda etkili oldu. Denize doğru akan çamur ve lavlar, 2 kilometrekarelik yeni bir toprak parçası oluşturdu.

Soufriere Volkanik Tepeleri: Karayiplerdeki tepeler, 1995 yılında harekete geçti ve hala aktif. Şubat 2010’da ise yine ciddi bir patlama ile lav ve kül püskürttü.

Popocatepetl Volkanı: Popocatepetl Meksikadaki en yoğun ikinci volkan. Mexico City’nin 70 kilometre güney doğusundaki Yanardağ. Dünyanın gördüğü en şiddetli patlamalara sahne oldu. 1519 yılından beri 20 defa felaket ölçüsünde patlama yaşadı. En son patlama 1994 yılındaydı ancak yanardağ hala aktivitesini koruyor

Sakurajima Volkanı: Eskiden yalnız başına bir ada olan Sakurajima zaman içinde sürekli lav ve çamur püskürterek yeni topraklar oluşturmuş ve bu topraklar adayı Japonya’nın Osumi bölgesine bağlandı. 1955 yılında aktif hale gelen Sakurajima 45 yılda 7300 kez patlayarak rekor kırdı.
OGÜNhaber