Şehzade Sultan Bayezid 1525 İstanbul - 25 Eylül 1561 Kazvin Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olma üçüncü şehzadeleridir.

Tarihte bugün

Şehzade Sultan Bayezid 1525 İstanbul - 25 Eylül 1561 Kazvin Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olma üçüncü şehzadeleridir. Kütahya, Konya ve Karaman sancak beyliklerinde bulunmuştur.

Annesi Hürrem Sultan'ın koruması ile kendini tahtın varisi olarak görmeye başlamış ancak annesi Hürrem Sultan öldükten sonra güçsüz kalmıştır. Ablası Mihrimah Sultan'ında Şehzade Selim'in tarafını tutmasıyla kendisine taraftar toplamaya başlamıştır.

Babası ise henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı İran Şahı’nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte boğularak öldürülmüştür. Oğulları ve kendisinin cenazesi Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.

1396 - Yıldırım Bayezid, Niğbolu Zaferi'ni elde etti.

1911 - İtalya, Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti.

1925 - İstanbul'da, tulumbacı teşkilâtının yerine, modern motorlu itfaiye teşkilâtı kuruldu.

1950 - Birleşmiş Milletler askerleri Kore'de Seul'u ele geçirdi.

1960 - Yassıada'da tutuklu bulunan eski Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, kemeriyle intihar girişiminde bulundu. Bayar, nöbetçi teğmen tarafından kurtarıldı.

1958 - Kemer Barajı ve Hidroelektrik Santrali işletmeye açıldı.

1974 - Bilim adamları, aerosol spreylerin ozon tabakasını tahrip ettiği konusunda uyarıda bulundu.

1982 - Türkiye'nin ilk kadın Büyükelçisi Filiz Dinçmen, Amsterdam'da görevine başladı.

1993 - Karun Hazinesi Türkiye'ye geldi.

2001 - Tekel'in Küba ile ortak kurduğu TEKA Puro Fabrikası İstanbul'da açıldı.
OGÜNhaber