Baba tarafından 32. Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz Han ve oğlu son halife Abdülmecid Efendi'nin, anne tarafından son padişah Sultan Vahideddin Han'ın torunu Fatma Neslişah Sultan bu sabah 91 yaşında hayatını kaybetti.

Fatma Neslişah Sultan vefat etti ...

 Osmanlı hanedanının hayattaki 16 sultanından birisi olan Fatma Neslişah Sultan 4 Şubat 1921 tarihinde babasının Nişantaşı'ndaki sarayında doğdu. Hanedan üye ve mensuplarının 1924 Martında yurt dışına çıkarılması sırasında 3 yaşında bulunuyordu. Babası Şehzade Ömer Faruk Efendi Halife Abdülmecid Efendi'nin oğlu Sultan Abdülaziz Han'ın torunu, annesi Rukiye Sabiha Sultan ise Sultan Vahideddin Han'ın küçük kızıydı. Neslişah Sultan 26 Eylül 1940'ta Mısır hanedanından Prens Muhammed Abdulmunim ile evlendi. Prensin 1952-1953 yıllarındaki 10 aylık Mısır kral naipliği döneminde o da Mısır Mısır naibesi oldu.

 Mısır'da cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte kral hanedan üyeleri ile birlikte sürgüne tabi tutuldu. Merhume Sultanın Abbas Hilmi (71) ve İkbal (68) isminde bir kızı ve bir oğlu, oğlundan da Sabiha (38) ve Davud (33) isminde iki torunu bulunuyor. İstanbul'da sarayda doğan son sultan olan Fatma Neslişah Sultan 1924'te sürgüne tabi tutulanlardan hayatta kalan son sultandı. Sarayda doğan son şehzade Osman Ertuğrul Efendi ise 2009 yılında vefat etmişti.

"HER AÇIKLAMAYA İNANMAYIN"

 Baba tarafından 32. Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz Han ve oğlu son halife Abdülmecid Efendi'nin, anne tarafından son padişah Sultan Vahideddin Han'ın torunu Fatma Neslişah Sultan bu sabah 91 yaşında hayatını kaybetti. Fatma Neslişah Sultan'ın acı haberini duyan Betül Mardin ve tarihçi Murat Bardakçı, Neslişah Sultan'ın ailesine taziye ziyaretinde bulunmak üzere Ortaköy'deki Emin Vafi Korusu'na geldi. Taziye ziyaretinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Betül Mardin, "Ben mısırlı olarak buradayım, üzgünüz" dedi. Tarihçi Murat Bardakçı ise, "Bu sabah hayatını kaybetti. Oğlunu bekliyorlar, yarın öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından, Aşiyan Mezarlığı'na defnedilecek. Aile bir açıklama yapmıyor, her açıklamaya da inanmayın. Bundan sonra çok halası, teyzesi akrabası çıkar ama bir kızı ve bir oğlu var" diye konuştu.
 

OGÜNhaber