Canlılar için habitatın önemi nedir?
Habitat; kendine has yaşam özellikleri gösteren ve canlıların bu ortamlarda yaşamasını sağlayan kendine özgü yaşam özellikleri gösteren ortamların oluşmasıdır.
Habitat ortamları; bir su, hava, toprak, yeryüzünün bir alanı ve fiziksel bir bölge de olabilmektedir. Habitat; bir çöl, okyanus, çok büyük bir çayırlık olabileceği gibi çürüyen bir ağaç kovuğunda bir böceğin bağırsağı gibi küçük de olabilmektedir. Ancak tanımlanabilen ve sınırlı olması gereken bir ortam şarttır. Birçok hayvanın ya da bitkinin yaşayabileceği özel bir habitat da olabilir. Balıkların ki denizler ve okyanuslar, develerin ki çöller gibi.
İnsanların sindirim ve boşaltım sistemlerinin oluşmasına ve yaşamlarına katkıda bulunan mikroorganizmaların habitatı ise; görev aldığı organdır. Habitatlar her türlü fiziksel belirlenmiş alanı kapsamaktadır.
Her canlının kendine ait yaşamını sürdürdüğü ve bu yaşam alanları içerisinde yağmur, rüzgar, sıcaklık gibi bir takım etkenlerle beraber yaşadığı ve baş ettiği alanları mevcuttur.
Bazı canlılar yaşam alanlarının iklim değişimlerine göre habitat alanlarını değiştirerek yaşamayı seçebilirler.
Mevsimsel etken bu canlıların yaşam alanlarını terk ederek başka habitatlar aramasına neden olabilecek göçlere neden olabilmektedir. Özellikle canlıların yaşam alanlarını belirtmek üzere 1978 den bu yana kullanılan Habitat kelimesi bu belirginliği ortaya koymak üzere; coğrafi bir terim olarak belirtilmiştir.
Su, besin ve ört olarak üç temel bölümden meydana gelen habitat; bunların tümünün oluşması için bir mekanı da 4. Faktörü olarak taşımaktadır. Habitat için besin; en önemli yaşamsallık için gerekli olandır. Yıl içerisinde değişen besin miktarı, cinsleri ve miktarları bunun için gerekli olan vasıfları taşıması gereklidir.
Örtüler ise; yaşam alanlarını kaplayan ağaç, in, taşlık, mağara, çalılık, ot ve çalı gibi örtülerin yaşayan hayvanların saklanması ve korunması için gerekli olan koşullardır. Hayvanın cinsine ve büyüklüğüne göre örtünün de alanı geniş olarak yayılmış olmayı gerektirir. Bir geyik geniş bir alan ister, bir tavşan küçük bir çalılıkta saklanabilir. Sığınma, saklanma ve korunma için örtü şarttır.
Canlının suyu tüketme ihtiyacına ve yaşama alanı olarak seçmesine göre su gereklidir. Çöl hayvanları su tutmayı başarırlar, ancak diğer habitatlarda yaşayanlar suyun olduğu bölgelerde yaşamaya çalışırlar. Su gerekli olan önemi taşır.