Mersin’de her yıl düzenlenen Dinlerin Buluşması töreni bu yıl yine yapıldı. 16’ncısı gerçekleştirilen geleneksel dua töreninde bir araya gelen Müslüman ve Hıristiyan din adamları, barış ve kardeşlik çağrısında bulundu.

Kurban bayramında dinler buluşması

MERSİN / İHA - Mersin Şehir Mezarlığı’nda gerçekleştirilen törene, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Coşkun Teymur, Mersin İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Roberto Ferrari, İtalyan Katolik Rahibi Pavel Şzymala, mezarlıkta görevli imam Orhan Atun ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Coşkun Teymur, Mersin’in mozaik bir kent olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Bilindiği gibi mozaiğin her parçası ayrı ve eşsiz bir değerdir. Ancak ve ancak bütün parçaları bir araya geldiği zaman bu mozaiğin muhteşem güzelliği gözler önüne serilebilir. Zaten İbrahim peygamberde birleşen Yahudilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık dinleri, sevgiyi, merhameti, hoşgörüyü, barış ve kardeşliği emreder.

Böylece her 3 semavi dinin ortak ahlak anlayışı yeryüzünde hüküm sürdüğünde, gerçek bir huzur ve güven ortamı sağlanmış olacaktır. Ümit ederiz ki mübarek Kurban Bayramı vesilesiyle kurulan bu birliktelik, tanışma ve dostluk seviyemizi artırır ve ayrıca, derin ve önemli konuları da kapsayacak şekilde işbirliği sahamızı genişletir. Allah’ın bizlere sunmuş olduğu bu imkandan dolayı ona şükreder, Müslüman ve Hıristiyan arasındaki özellikle karşılıklı hoşgörü üzerine kurulan ilişkilerin daima daha sağlam olmasını temenni ederiz."

"DÜNYAYI YER ALTI VE YER ÜSTÜYLE BİRLİKTE PAYLAŞMAK MECBURİYETİNDEYİZ"
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da böyle bir törenin Mersin’de yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, "Tabi ki bizim mezarlığımız dünyaya örnek bir yer. Ancak önemli olan mevtaların bir arada olması değil dirilerin bir arada olmasıdır. Elbette mevtalarımıza saygı göstereceğiz, onları tazimle anacağız ama önemli olan yaşarken bu dünyayı hor kullanmadan, eşit paylaşmak ve herkesin birbirinin inancına saygı ve sevgi göstermesi, hiç kimsenin bir ötekinin inancına müdahil olmaması en büyük temennimizdir" dedi.

Tarih boyunca bütün savaşların din yüzünden çıktığını anlatan Kocamaz, şunları söyledi: "İnşallah insanlık bundan sonra aklına başına toplayacak ve din adına maalesef bugün bir bayram günü olmasına rağmen aynı dini kabul etmelerine rağmen insanların çeşitli düşünce ayrılıklarından dolayı birbirini boğazladığı bir dönemden geçiyoruz. Gidecek başka bir dünyamız yok. Bu dünyayı yer altı ile yer üstü ile birlikte paylaşmak mecburiyetindeyiz. Dolayısıyla
bu paylaşımda, bu hoşgörüde, bu sevgi ve saygıda insanların bir araya gelmesi için ve yaşamı paylaşması için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından İmam Orhan Atun Kur’an-ı Kerim okurken, Mersin Tasavvuf Müziği Derneği Başkanı Ahmet Coşar ve ekibi ilahiler okudu, dualar etti. Özellikle Mersin Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Coşkun Teymur ile Mersin İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Liderinden Roberto Ferrari’nin, ’Gel Gör Beni Beni Aşk Neyledi’ ilahisine eşlik etmesi dikkat çekti. Ayrıca, İtalyan Katolik Rahibi Pavel Şzymala da evrensel duaları okudu. Duaların ardından din adamları ve protokol üyeleri birlikte şehitliği ziyaret ederek, şehit mezarlarına karanfil koyup dua etti.
OGÜNhaber