Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Afganistan’da yaşamış ve iz bırakmış tarihi şahsiyetlerin ve eserlerinin hatırlanması amacıyla her ay düzenli olarak gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında bu ay Afganistanlı Ressam Gulam Muhammed Meymenegi anıldı.

Ressam Gulam Muhammed Meymenegi, TİKA tarafından törenle anıldı

ANKARA / İHA - Afganistan’da yaşamış ve iz bırakmış tarihi şahsiyetlerin ve eserlerinin hatırlanması amacıyla her ay düzenli olarak TİKA tarafından gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında düzenlenen anma toplantıları kapsamında bu ay Gulam Muhammed Meymeneği anıldı.

Toplantı Kuranı Kerim tilaveti ve Milli Marşların okunması ile açıldı. TİKA Koordinatörü Süleyman Şahin’in hoşgeldiniz konuşmasından sonra Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Raşit Dostum’un mektubu Özel Kalem Müdür Yardımcısı Hümayun Hayri tarafından okundu.

Toplantıda, Uyuşturucu ile Mücadele Bakanı SelamatAzîmî “Afganistan sanatının mümtaz bir çehresi Gulam Muhammed Meymenegî”, Cevizcan Milletvekili İnayetullah Babür Ferahmend “Gulam Muhammed Meymenegî ve bazı özellikleri”, Kabil Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Latife Miran “Gulam Muhammed Meymenegî hakkında bir değerlendirme”,Kabil Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi İnayetullah Niyazi "Afganistan resim sanatının iki parlak siması”, Kabil Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Muhammed Ekber Selam “Gulam Muhammed Meymenegî’nin resimlerine bir bakış”, Afganistan Milli Müzik Enstitüsü Üstad Azize Hoşnasib “Gulam Muhammed Meymenegî ve resim sanatına adanmış şiirler”, Araştırmacı ve Yazar Kâzım Emînî “Profesör Gulam Muhammed Meymenegî’nin ekol ve üslubu ile Meşrutiyet hareketindeki rolü” konularından açıklamalar yapıldı.

Anma Programı sırasında Afganistan kültür hayatına katkılarından dolayı TİKA Kabil Program Koordinatörü Şahin, TİKA Yetkilileri ve Yunus Emre Eğitim Koordinatörü Mete Yusuf Ustabulut’a Afganistan Parlamentosu Gençlik ve Kültür Komisyonu tarafından düzenlenen Takdirname verildi.

Anma Programı Gulam Muhammed Meymenegî’nin şiirlerinden örnekler okunması ve müzikten sonra düzenlenen kokteyl ile toplantı tamamlandı.
OGÜNhaber