Sibirya soğuklarının yaşandığı Erzurum’da, soğuktan kuyulardaki suların donması sonucunda çiftçiler seralara ektikleri ürünlerinin sulamasını karla yaparken, yaz mevsiminde yetiştirdikleri organik sebzeleri, soğuktan korumak için toprağa gömerek taze kalmasını sağlıyor.

Seralara kar'lı sulama

İHA - Soğuk havaların etkisinin sürdüğü Erzurum’da soğuktan kuyulardaki suların donması ile çiftçiler seralarına ektikleri ürünleri kar suyu ile suluyorlar. Erzurum’da seracılık yapan Necati Yıldızer, 8 yıldır kendi imkânlarıyla oluşturduğu sistemle normal üretimin 3 katı fazla ürün elde etmenin yolunun seracılıktan geçtiğini dile getirerek, Erzurum çiftçisinin sera üretimine yoğunlaşması gerektiğini söyledi.

50 ÇEŞİT SEBZE
Şu anda 9 serası bulunan Yıldızer , ”Sera üretiminden önce 5 çeşit sebze üretirken, şimdi 50 çeşit sebze üretiyor. 50 çeşit sebzeden 30 ton hasat elde edilirken bölge civarında 250 kişi sebzecilikle uğraşıyor.

Öncelikle Erzurum çiftçisinin mutlak surette sera üretimine yönelmesi gerekiyor, çünkü normal kazancının en az 3 katı daha fazla kazanç sağlanıyor. Kendi imkânlarımla gerçekleştirdiğim sistemle ciddi anlamda üretim yapıyorum.“ diye konuştu.

İLGİNÇ SULAMA SİSTEMİ
Havaların soğumasıyla birlikte kuyulardaki suların donduğunu dile getiren Yıldızer, karla sebzelerin sulamasını gerçekleştirdiklerini söyledi. Yıldızer, "Havaların soğuk olmasından dolayı bize bağlı olan 3 tane sulama kuyu arklarının donmasından ötürü, seranın içine kar atarak dolduruyorum. Sonrasında bu karı ektiğim sebzelerin üzerine serpiştirerek erimesini sağlıyor, böylelikle sulamayı gerçekleştiriyorum. Bizim en büyük sıkıntımız 3 kuyumuzdaki enerji bedelinin fazla olmasıdır. Bunun için indirim yapılırsa bu sıkıntıyı aşmış olacağız.” şeklinde konuştu.

ERZURUMLU ÇİFTÇİ TOPRAĞI DERİN DONDURUCU OLARAK KULLANIYOR
Toprağı derin dondurucu olarak kullandığını ifade eden Necati Yıldızer, yaz mevsiminde yetiştirilen organik sebzeleri, kışın soğuğundan korumak için toprağa gömdüğünü söyledi. Yıldızer, “Yazın tarlalarda yetiştirdiğimiz ürünlerin, kışın tazeliğini koruması için toprağa gömüyoruz. Sebzeler eksi 30 derece soğukta bozulmadan toprağın altında soğuktan korunuyor ve o sebzeleri istediğimiz zaman toprağın altından çıkartıp aynı tazelikte yiyebiliyoruz” dedi.
 
OGÜNhaber