(OGUN) İstanbul Yakuplu'da 4,5 yıl önce tamamlanan yaklaşık 25 civarında blokta elektrik trafolarına Erka Mühendislik tarafından resmiyet kazandırılmamasından dolayı kaçak elektrik kullanılıyor.

Yakuplu'Da Kaçak Elektrik Skandalı

Büyük Çekmece ilçesine bağlı Yakuplu beldesinde mal sahibinden kiralayarak müteahhitlere satma hakkını kazanan TATOTAŞ firması, içlerinde KİPTAŞ Evleri'nin de bulunduğu alanda müteahhitlerle anlaşarak blok halinde apartmanlar yaptırdı. Binaların yapım aşamasında devreye giren Erka Mühendislik, müteahhitlerle anlaşarak elektrik düzenlemeleri konusunda iş yapmaya başlıyor.

Geniş alana sadece 3 tane trafo koyan Erka Mühendislik, daha sonra TATOTAŞ'ın anlaştığı yeni müteahhitlere de, ''yeni trafo dikmek 200 bin YTL'ye mal oluyor, ancak isterseniz hazır trafolardan kablo çekerek bu işi 80 bin YTL'ye hallederiz'' diyerek 400 metrelik nizami trafo düzenine de uymuyor.

BEDAŞ'TA ÇÜRÜK ELMALAR VAR
Bu düzmecenin haricinde her bloktan trafo için para toplayan Erka Mühendislik'ten Şakir Demir, Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye trafoların bildirimini yapması gerekirken bu işlemi de yapmayarak vatandaşları dolandırıyor. Avcılar BEDAŞ'taki üst düzey memurları da bu çarka ilave eden Erka Mühendislik, bu sayede sayaç okumaya da BEDAŞ'taki ekibinden birisi gelince foyası meydana çıkmıyor.

Evlerine elektrik faturası gelmeyen vatandaşlar, Erka Mühendislik'ten önceleri, ha bugün yarın diyerek kandırılırken, daha sonra ''ne oldu fatura gelmeyince elektriğiniz mi kesildi sanki. Ben buradayım. Kesilirse bana gelin'' diyerek işi iyice pişkinliğe vuruyormuş. Epey zaman sonra tek tek BEDAŞ'a giden vatandaşlar, abonelik işlemi için başvurduklarında Erka Mühendislik'in BEDAŞ kolu devreye giriyor ve vatandaşlara, ''siz tek tek başvuruda bulunamazsınız. Toplu bir başvuru yapmanız gerekiyor. Erka Mühendislik'ten Şakir Bey'e gidin o halleder işinizi'' diyerek vatandaşlara çıkış yolu bırakmıyorlar.

KİPTAŞ'A YAMUK YAPAMIYOR
TATOTAŞ'ın KİPTAŞ'a verdiği arazinin de elektrik düzenlemesini yapan Erka Mühendislik, KİPTAŞ'ın kontrol mekanizması profesyonel mühendisler tarafından işletildiği için KİPTAŞ Evleri'nin trafolarını hiçbir üç kağıtçılık yapamadan BEDAŞ'a bildiriyor.

Ancak diğer müteahhitlerin kendisine güvenmesini fırsat bilen Erka Mühendislik'ten Şakir Bey, bu çarkı ta ki müteahhitlerden birisi uyanana kadar 4,5 sene sürdürüyor. 20168 ve 20166 numaralı trafoların kayıtlarını araştıran bir müteahhit, trafoların Esenyurt'a kayıtlı olduğunu öğrenince kendi işini kendisi yapmaya karar veriyor. Usulüne göre yetkilileri çağıran müteahhit sayesinde Erka Mühendislik'in kendi kafasına göre yerleştirdiği trafoların nizami yerlerinde olmadığı anlaşılıyor.

PARALEL SAHTEKARLIK
Hatta bir trafodan 3 bloğa aynı kablo üzerinden paralel bağlantı yaptığı ortaya çıkınca Erka Mühendislik'ten Şakir Bey, eskisi kadar rahat dolaşamıyor. Bloklarda yaşayanvatandaşları kandırarak sömürdüğü paralarla Eston Reşitpaşa Evleri'nden aldığı villasından dışarıya çıkamıyormuş.

Bunun üzerine Avcılar BEDAŞ'taki çarkın temel dişlisi emekliliğini isteyince yerine gelen memur da üçkağıtçılığın farkına varınca uyarı maksadıyla kaçak elektrik kullandığı tespit edilen vatandaşlara ceza yağdırıyor. Güvendikleri Erka Mühendislik'in kendilerini dolandırdığını anlayan vatandaşlar ne yapacaklarını bilemez durumdalar.

Özellikle de yeni taşınan kiracılar, elektrik kullanmadan 900 YTL'lik cezayı gördüklerinde ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Yeni kiracılar, muhatap kabul ettikleri TATOTAŞ'a gittiklerinde ise, ''bu bizim problemimiz değil'' yanıtını alıyorlar. Peki, bu skandalın gerçek sorumluları gerek Erka Mühendislik gerekse BEDAŞ'taki çarkın içerisinde olan memurlar, uyarı niteliği taşıyan 900 YTL'lik cezalar ile temize mi çıkacaklar.

Gazeteniz Ogün olarak gelişmeleri sorumlu gazetecilik anlayışımız gereği sizlere aktarmaya devam edeceğiz.


 


HTE- 07.Aralık.2008 Pazar -  02:25:00
OGÜNhaber