Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar ve ortaya çıkan mutasyonlu virüs dünyayı etkisi altına aldı.

Virüs günlüğü - 353. gün

Dünyada ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde son gelişmeler neler ?

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

Latin Amerika ülkelerinde Kovid-19 kaynaklı can kayıpları artıyor
Latin Amerika ülkelerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları ve virüse bağlı can kayıpları artmaya devam ediyor.

Avusturya'da koronavirüs nedeniyle uygulanan bazı tedbirlerin hafifletilmesi kararlaştırıldı
Avusturya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 4 ayı aşkın süredir kapalı tutulan restoranların dış mekanları 27 Mart’ta yeniden hizmete girecek.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Memişoğlu'ndan uyarı: Yüksek riskli gruptayız, salgın bitmedi
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından bir dizi uyarıda bulunarak, 'Yüksek riskli gruptayız, Salgın bitmedi. Uyum içinde kısıtlama duygusu ve farkındalığı ile hareket etmek zorundayız. Aman dikkat' sözlerine yer verdi.

Prof. Şenol: Açılmalar ve kapanmalarda bilime, kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır
Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, iller bazında kademeli normalleşme kararlarını değerlendirirken 'Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır' dedi.

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 115 milyonu geçti
ABD, 29 milyon 314 bin 254 ile en fazla vakanın olduğu ülke.

Japonya'da bir kadın koronavirüs aşısı olduktan sonra hayatını kaybetti
Japonya'da bir kadının Pfizer'in koronavirüs aşısını olmasının ardından hayatını kaybettiği bildirildi. Sağlık bakanlığı, ölüm nedeninin henüz kesinleşmediğini açıkladı.

Yunanistan'da Covid-19 vaka sayısı 192 bini geçti
Yunanistan’da koronavirüs salgınında son 24 saatte bin 176 yeni vaka tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 192 bin 270'e ulaştı.

Rusya'da günlük koronavirüs vakalarının sayısı 5 ay sonra ilk defa 11 binin altına indi
Rusya'da günlük vaka sayısı artışı, geçen senenin ekim ayından beri görülen en düşük seviyeye geriledi. Ülkede son bir gün içinde 10 bin 565 yeni koronavirüs vakası görüldü.

Halk sağlığı uzmanından 'mutant virüs riski nedeniyle tedbirlere daha fazla uyulmalı' uyarısı
Prof. Dr. Yorulmaz, 'Kalabalık ortamlarda mümkün olduğu kadar bulunmamak çok önemli. Hijyen kurallarına öncesinden daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Mutant virüsle birlikte risk büyüdü, tedbirleri iki katına çıkarın.' dedi.

'Çok yüksek riskli' grubunda yer alan Trabzon'da korkutan kalabalık
Türkiye genelinde en çok vaka görülen iller arasında 1'inci sıradan 4'üncü sıraya gerileyen, 100 binlik nüfusa düşen haftalık toplam vaka sayısının güncel haritasında da 'Çok riskli iller' arasında yer alan Trabzon'da, cadde ve sokaklardaki insan yoğunluğu dikkat çekti.

Sırbistan, komşusu Bosna Hersek'e 10 bin doz Kovid-19 aşısı bağışladı
Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama çalışmalarında Avrupa'nın en başarılı ülkeleri arasında bulunan Sırbistan, komşusu Bosna Hersek'e 10 bin doz aşı bağışladı.

Koronavirüste batıdaki tek düşük riskli il olan Uşak'ta 'kontrollü normalleşme' sevinci
Kentte bazı kısıtlamaların kaldırılmasının ardından vatandaşlar, cadde ve sokaklarda yürüyüş yaptı, restoran ve kafelere gitti.

Filistin'de son 24 saatte 2 bin 412 kişi Kovid-19'a yakalandı
Yaklaşık 5,2 milyon nüfusa sahip Filistin topraklarında şubat ortasında 1000'in altına düşen günlük vaka sayısında son günlerde yaşanan artış dikkati çekiyor.

Sri Lanka'da Kovid-19 salgınında ölen Müslüman ve Hristiyanlar uzak bir adaya defnedilecek
Sri Lanka'da hükümet, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybeden Müslüman ve Hristiyanların cesetlerinin uzak bir adaya gömülmesine karar verdi.

Irak'ta ilk Kovid-19 aşısı yapıldı
Irak Sağlık Bakanlığı, Çinli ilaç firması Sinopharm'ın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ülkede uygulanmaya başladığını duyurdu.

Fenerbahçe Kadın Voleybol Takımı'nda 1 oyuncunun Kovid-19 testi pozitif çıktı
Fenerbahçe Opet Kadın Voleybol Takımı'nda bir oyuncunun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıktı.

Avrupa'da yaşanan aşı tedariki sorunu Slovakya, Çekya ve Avusturya'yı farklı arayışlara itti
Avrupa Birliği (AB) içinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının dağıtım ve tedarikine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle, Çekya ve Slovakya Rus aşısına yönelirken, Avusturya ise İsrail'le aşı konusunda iş birliği yapacağını açıkladı.

Ankara'da 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için yasaklar kalktı!
Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun kararına göre, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı. Bu kişiler, toplu taşıma araçlarını da kullanabilecek.

Çok yüksek risk grubundaki Sakarya'da vatandaşlar kurallara uyulmasını istedi
Sakarya'da koronavirüs vakalarında artış sürerken, sokaklar ve mahalleler de karantinaya alınmaya devam ediyor. Çok yüksek risk grubunda yer alan Sakarya'da yaşayan vatandaşlar kurallara uyularak eski günlere dönülmesini temenni etti.

Diyarbakır'da normalleşme: Yasak kalktı ama mekanlar yine boş kaldı
Kovid-19 risk haritasında mavi kategoride yer alan Diyarbakır'da, normalleşme ile birlikte 4 aydır kapalı olan esnaf işyerlerini açmaya başladı. Kahvehane, kafe, lokantalar açılsa da beklenen yoğunluk olmadı. Sokak ve meydanlardaki hareketliliğin işyerlerine yansımadığı kentte, pandemiden tedirgin olan vatandaşlar kapalı mekanları tercih etmiyor.

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 514 bin 660'a yükseldi
California 3 milyon 573 bini aşkın vakayla ülkede ilk sırada yer alırken, bu eyaleti 2 milyon 660 bini aşkın vakayla Texas ve 1 milyon 910 binden fazla vakayla Florida izliyor.

Günlük koronavirüs verileri
Türkiye'de son 24 saatte 135 bin 291 Kovid-19 testi yapıldı, 11 bin 837 kişinin testi pozitif çıktı, 68 kişi hayatını kaybetti.

OGÜNhaber