MOĞOLİSTAN - Tavantolgoy sözleşmesine gore Ukhaa hudag – Gashuun sukhait yönündeki 267 km demiryolu yapımı çalışmasını Çin’in Xinhua Grubu üstlenmişti.

Moğolistan demiryolu Kit-te Xinhua şirket çalışanları yerleşti

Tavantolgoy kömür ocağının stratejik yatırımcısını seçme sonucunda müzakereler devam etmekte ve Moğolistan tarafının başkanlığı üstlenen Devet bakanı M.Enkhsaikhan Tavantolgoy-Gashuun suhait yönündeki demiryolunu yatırımcılarla inşaa ettirerek 30 yıl sonar temel yapının %51’ini Moğolistan devletine karşılıksız olarak devretme teklifinde bulunmuştu.

Buna gore Xinhua Grubu çalışanları “MTZ” KİT binasına yerleştiler ve ilgili belgeleri incelemeye başladılar.

Bugün itibari ile Xinhua tarafından 267 km demiryolu çalışması için MTZ KİT’in yönetim vekaletini alma teklifinde bulunduklarına dair bir bilgi vardır.

“MTZ” KİT olarak Tavantolgoy yatırımcısı konsoriyum ile gizlilik sözleşmesini imzalayacaklar. Bu sözleşmede yansıtılacak 3 husustan birisi MTZ KİT’in hak ve yükümlülüklerini devretme hususun yer alması önemli bir sorunu teşkil etmektedir.

“Xinhua” Grubu, Tavantolgoy-Gashuun sukhait yönünde demiryolu inşaat yetkisini almanın dışında sanki inşaatı öngörülen 1800 km’lik demiryolu ağı çalışmasını üstlenmede öncelik hakkını elde etmeye çalışıyor.
OGÜNhaber