Moğolistan Ulusal Kalkınma Ajansı Çin’de Moğolistan’ın yatırım ortamı ve büyükçaplı projelerini tanıtma forumu düzenledi.

Yatırımcılara büyükçaplı projeler tanıtıldı

2013 yılında onaylanan Moğolistan Yatırım yasasına göre yerli ve yabancı yatırımcıları ayırt etmeksizin desteklemek amacıyla yatırımcılara vergi ve vergi dışı destekler sağlanmaktadır.

Forum esnasında tanıtılan Moğolistan’ın öncelikli stratejik projeleri:

Yol ve ulaştırma alanında:

- Ulanbator-Darkhan arası 204.6 km karayolun 4 şeritli, beton kaplama 1.kalite yol olarak yenileme genişletme projesi. Toplam maliyeti 766 milyon dolar.

- 220 milyon dolarlık maliyetli Tavantolgoy – Gashuunsukhait arası 250 km’lık ağır vasıta karayolu projesi.

- Baruun-Urt-Bichigt arası 272 km asfalt yolu projesi. Toplam maliyeti 81.5 milyon dolar.

Madencilik ve ağır sanayi alanında:

- Tsagaan Suvarga'nın Bakır Molibden Madenciliği Projesinin Projesi:Toplam proje maliyeti 1 milyar dolar.

- Moğolistan – Çek Cumhuriyeti Metalurji Firmasının Chuluut Tsagaan toprak madenine dayalı kurulacak Florür Konsantratörü Projesi. Toplam proje maliyeti 7 milyon dolar.

-Baganuur Üretim, Teknoloji Parkı altyapı genişletme projesi:

- Bakır Konsantratörü İşleme Tesisi Projesi

- Kömür işleme ve sentetik, doğal gaz üretim tesisi projesi :Tavantolgoy kömğr yatağı 3.7 milyar ton kömür rezervi ve 0.2 milyar ton oksit kömürünü ekonomiye kazandırmak amacıyla kömürlerin işlenmesi veakrilik doğal gaz üretim tesisi projesidir.

İnşaat ve Kentsel Kalkınma alanında:

- Yarmag Spor Komplekleri ve yeni yerleşim bölgesini geliştirme projesi. Khan-Uul Belediyesi 16.khoroo sınırları içinde 2.2 hektar alanda yeni konut mahallesi projesi uygulanacaktır. Projenin maliyeti 16.1 milyon Dolar. Bu kapsamda toplam 210 kişiye iş istihdam edilecek ve 198 aile konut sahibi olacaktır.

- Turizm alanında geçici konaklama merkezi kurma projesi. Bölgesel kalkınmayı destekleyen ve halkın refahını yükseltmeyi amaçlayan projedir.

Tarım ve hafif sanayi alanında :

- Emeelt Hafif Sanayi Tesisi ve Teknoloji Parkı Projesi:Toplam maliyeti 322.1 milyon dolar.

- Moğol Çökelek Kümeler Projesi: Süt ve süt ürünleri üretim tesislerini küme olarak geliştirme projesi için toplam 10 vilayetin 108 ilçesi dahil edilecek ve yerel bölgelerde 285 dağıtım merkezi, ilçeler genelinde 50 küçük çaplı işletme, 5 işleme tesisi, 1 adet uluslararası standartlarına uygun laboratuvar ve standarta uygun depo kurulacak.

- Hayvancılık ve et ihracatı için eko bölge projesi: Hayvan yem üretim tesisi ve ihracata yönelik hayvan kesim merkezi ve karantina testleri için uygun laboratuvar komple olarak kurulacak. Proje maliyeti 21 milyon dolar.

- Atık işleme eko parkı projesi : Atıklardan elektrik ve ısı biyodizel, gaz ve inşaat için kullanılacak lastik veya pvc malzemeler gibi katma değerli üretim yaparak piyasaya sürmek mümkündür. Projenin maliyeti 100 milyon dolar.
OGÜNhaber