Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, kanser tedavisinde erken teşhisin hayat kurtardığını belirterek, 2013 ve 2114 yılının ilk 8 ayında 95 bin vatandaşımız taramadan geçirilmiş, 32 kişide kanser erken teşhis edilmiştir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’nın son yayınladığı verilere göre de ilimiz momografi ve smear veri çizelgesinde Türkiye birincisi olmuştur dedi.

Kanser taramalarında Mersin türkiye birincisi

MERSİN / İHA - Kanser taramalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Aytekin Kemik, kanserin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sık görüldüğünü ve ölümlere yol açtığını belirtti. Kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yükselttiğine vurgu yapan Kemik, "Bu bağlamda erken teşhis kanserin temel ilkelerinden biri olup, basit taramalarla bazı kanser türlerinin tanısı konulabilmekte ve tedavisi çok yüksek oranda sağlanabilmektedir. Kadınlarda en sık görülen kanserler meme, rahim, kalın bağırsak ve akciğer kanserleridir. Erkeklerde ise en sık görülen kanserler arasında akciğer kanseri ilk sırayı alırken, bunu prostat ve kalın bağırsak kanserleri izlemektedir" diye konuştu.

KANSERİN BELİRTİLERİ
Kanser hastalığının belirtilerinin bilinmesinin erken teşhis açısından önemli olduğunu vurgulayan Kemik, "Rahim veya makattan gelen anormal akıntı veya kanama, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara gibi değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmemek gerekir" şeklinde konuştu.

Kansersiz yaşamın insanların elinde olduğuna dikkat çeken Kemik, "Tütün kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, alkolden uzak durun. Günlük besin tüketiminizin çeşitli olmasına dikkat edin. Özellikle bitkisel gıdalara ağırlık verin. Ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durun" ifadelerini kullandı.

"32 OCAĞA DÜŞECEK OLAN ATEŞİ ERKEN TEŞHİSLE ENGELLEDİK"
Mersin’de 30-65 yaş arasındaki kadınlara serviks kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünde ücretsiz tarama yaptıklarını kaydeden Kemik, "Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve aile sağlığı merkezlerimizin değerli katkılarıyla Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce ilimizde kanser taramaları çerçevesinde 2013 ve 2014 yılının ilk 8 ayında 28 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 29 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması (GGT), ayrıca 38 bin vatandaşımıza serviks (rahim ağzı) kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır. Bu taramalar sonucunda 2013 ve 2014 yılının ilk 8 ayında toplam 19 kadınımızda meme kanseri, 10 kadınımızda serviks kanseri ve 3 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Böylece toplamda 32 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 32 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığımızca illerin haftalık mamografi, smear ve GGT verileri yayınlanmakta olup, 15-19 Eylül 2014 tarihlerini kapsayan haftalık mamografi ve smear veri çizelgesinde Mersin ilimiz Türkiye birincisi olmuştur. GGT veri çizelgesinde ise Türkiye genelinde beşinci il olmuştur" dedi.
OGÜNhaber