Kişinin bir türlü vazgeçemediği, vazgeçme kararını aldığında ise; vücuttan atılıp, etkisi geçene kadar sinir krizleri geçirmesine neden olan maddedir.
Tütün ve tütün ürünlerinde bulunan bir maddedir. Nikotinin en yoğun bulunduğu ürün sigaradır. Vücutta kanserden, kangrene, astıma vb. hastalıklara neden olan, sonucunda ölüme götüren kötü bir alışkanlık olarak maalesef ki birçok kişinin kurtulamadığı bir bağımlılıktır.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık azalmaya başlar. Ancak bir anlamda tam olarak beyinde bitirilememesi ile tekrar sigaraya başlama olasılığı yüksektir. Günümüzde birçok yaşam koçu bu bağımlılıktan kurtulmak için farklı yollar deneyerek yardımcı olmaya çalışır. Ancak her şeyden önce kişinin bu durumdan kurtulmaya kararlı olması ve beyinde bunu bitirmesi şarttır. Ancak illaki bırakamıyorum diyenlerde nikotinin temizlenmesi ve etkisini azaltması için bir takım önlemler ve yardımcı olacak takviyelerle vücuttaki nikotini atmaya çalışması gereklidir. Nikotinin vücuda verdiği zararları temizlemek için;
Egzersiz yapmak; kanın hızlı pompalanmasını sağlayarak, kan dolaşımını hızlandırmak gereklidir. Böylece ter ile toksin yoluyla vücuttan atılması sağlanabilir. Kan içerisinde bulunan alyuvarların işlemini de kolaylaştıran bu egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır.
Bol sıvı tüketmek ve taze sıkılmış meyve suları ile eksilen C vitaminini tamamlamak gereklidir. Vücudu yenileyen C vitamini ve su nikotini temizlemeye destek olacaktır.
Günde 2 kâse yoğurt tüketmeye çalışın. Yoğurt hem nikotini hem de nikotinin ciğerlerinize verdiği zararları telafi etmede yardımcıdır.
Sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz anda; nikotinin bağımlılık yapmasından dolayı beyniniz ihtiyaç anında sinyal göndererek, içmenizi istemektedir. Böyle bir durumda kendinizi telkin ederek, kafanızı dağıtacak işlerle meşgul olmaya çalışın. İsteğin yanı sıra vücudunuzda ve beyninizde uyuşmalar olacaktır. Bu durumun normale dönmesi sabrettiğiniz takdirde 8 saati bulmaktadır.
Eğer yavaş ve acılı bir ölüm istiyorsanız; nikotine bağımlı olmaya devam edebilirsiniz. İstediğiniz sağlıklı bir hayat ve çevre ise kendinize hâkim olarak bu alışkanlıktan kendinizi kurtarabilirsiniz.