Omurga kanalında ortaya çıkabilen ve hayati bir şekilde önem taşıyan damarsal hastalıklar ve sistemik hastalıklar neticesinde omuriliğin işlevsel bozukluk yaşaması ile ortaya çıkan omurilikte oluşan iltihaplanma olması halidir.

Omurilik iltihabı neden olur

Omurilik iltihabının oluşması genel olarak; vücutta ortaya çıkan her hangi bir enfeksiyon, grip, suçiçeği, kızamık, kuduz, akciğer enfeksiyonları, idrar yolları gibi bir takım sistemik hastalıklarla oluşan virüslerin beyine ulaşması ve sonrasında beyin zarına bağlı olarak omuriliğe sirayet etmesi sonucunda ortaya çıkabilmektedir.

Omurilik iltihabı; yalnızca bakteri ve virüslerle değil bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte özellikle çocuklar, yaşlılar, tümör ve kanser hastası olan, dolaşım bozukluğu yaşayanlar ve romatizmal hastalıkları olan kişilerde de ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca; bilinçsiz antibiyotik kullanımı, genital bölge ve uçuk virüsleri ile de oluşabilmektedir.

Omurilik iltihabı belirtileri; grip gibi enfeksiyon hallerinde kol ve bacaklarda aşırı güçsüzlük ve felç hissi ortaya çıkar.



Omuriliğin iltihap oluşan bölgesinin olduğu yerlerde güçsüzlük oluşur, idrar ve dışkı tutama görülmektedir. Bu süreklilik taşıyan bir hal alabilir.

Ayrıca zonklama şeklinde ağrılar, kol ve kaslarda kramp, baş ağrısı, yürüme ve denge bozuklukları, Teşhisin gecikmesi halinde oldukça önem taşıyan bir risk oluşabilmektedir.

Bir takım sorunların ortaya çıkması ile erken bir tedavi için hekime başvurmak önem taşımaktadır. Hekimin önereceği fizik tedavi ve ilaçlar ile iyileşme sağlanabilmektedir
OGÜNhaber