Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu imkan ve kabiliyetler, ekonomileri ve demokratik yapıları güçlü olan ülkelerimizde ziyadesiyle mevcuttur. Buna güvenerek 5 milyar dolar olan ticaret hacmini kısa vadede ikiye katlama arzusunu ifade ediyoruz' dedi.

600. yılında Türkiye-Polonya İlişkileri sempozyumu

İHA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski, Sheraton Oteli'nde gerçekleştirilen 'Türkiye-Polonya İlişkileri: 600. Yıldönümü Sempozyumu'na katıldı. Gül, yaptığı konuşmada, "Türkiye-Polonya dostluğu tarih boyunca devletler arası ilişkilerle olduğu kadar insandan insana, gönülden gönüle bağları da mevcuttur. Bu sayededir ki iki halk arasında kültürden sanata, siyasetten askeriye kadar hayatın birçok alanında yaygın ve yoğun karşılıklı etkileşimler olmuştur" dedi.

Türkiye ile Polonya arasındaki güçlü dostluğun, iki ülkenin varlıklarını ilelebet sürdüreceklerini bir kez daha ispat ettikleri 19. yüzyılda bugünkü kıvamını bulduğunu anlatan Gül, tarihe olayların seyrettiği maceradan bakılması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, "Avrupa'ya üye ülkeler ve değerler ailesi çerçevesindeki ortaklığımızı parçası olduğumuz bölgelerin yanısıra dünyanın barışı ve istikrarı içinde çok değerli görüyoruz. Çok köklü bir maziye dayanan dostluğumuzun bu değerler manzumesiyle ilave boyutlar kazanacağına da inanıyoruz. Bu anlayışla Polonya'nın NATO üyeliğini destekledik. Aynı anlayışla Polonya'da bugün bizim Avrupa Birliği müzakere sürecimizi ve üyeliğimizi destekliyor. Memnuniyetle müşahede ediyoruz ki ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin seyri gayet iyidir. İki ülke birçok platformda yakın işbirliği yapmaktadır. Ülkelerimiz ayrıca genç ve dinamik ekonomik dinamizmleriyle de benzeşmektedir. Türkiye ve Polonya küresel krizden en az etkilenen Avrupa ülkeleri arasındadır. Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu imkan ve kabiliyetler, ekonomileri ve demokratik yapıları güçlü olan ülkelerimizde ziyadesiyle mevcuttur. Buna güvenerek 5 milyar dolar olan ticaret hacmini kısa vadede ikiye katlama arzusunu ifade ediyoruz. Kısacası, 2009 yılında stratejik ortaklık seviyesine çıkarılan ilişkilerimizin tüm alanlarda tarihi derinliğinin hak ettiği seviyelere taşınması için tüm şartlarda müsaittir. Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. yıldönümü münasebetiyle yıl boyunca her iki ülkede siyasetten kültüre, sanattan tarihe, ekonomiden medyaya farklı alanlarda düzenlenecek olan etkinliklerin halklarımızın birbirlerini daha iyi tanımaları ve aralarındaki etkileşimin daha da güçlenmesi bakımından güzel fırsatlar sunacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
OGÜNhaber