Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu akşam partimizin kuruluş yıldönümü resepsiyonundan sonra milletvekillerimizle bir araya geleceğiz, tüm milletvekillerimizin genel merkez kadın kollarımızın ve gençlik kollarımızın yönetim kurullarının kanaatlerini alacağız dedi.

Erdoğan, AK Parti'nin yalpalanmasını bekleyenleri sevindirmeyelim

ANKARA / İHA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "İstişare ve ortak akıl mekanizmalarını ne kadar verimli ne kadar samimi çalıştıran bir başka siyasi hareket bilmiyorum ama bizim gibi olanını pek görmedim. Bakanlar Kurulumuz, Meclis Grubumuz, MKYK ve MYK, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantılarımız ve daha nice platform kararlarımızı istişare ile almamızı sağlamıştır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklanmadan önce çok yaygın istişareler yaptıklarını belirten Erdoğan, şu anda AK Parti’nin yeniden şekilleneceği süreci her kademede istişare yaparak belirlediklerine dikkat çekti. Erdoğan, geçen Pazartesi günü Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında AK Parti’nin geleceğini inşa ettiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti: "Arkadaşlarımızın gelecekle ilgili genel başkanlık konusunda ne düşündüğünü yine arkadaşlarımızdan aldık. Aynen bugün de Genişletilmiş İl Başkanları Toplantımızda toplantıya katılan kardeşlerimizden aynı şekilde alacağız. Bu akşam partimizin kuruluş yıldönümü resepsiyonundan sonra milletvekillerimizle bir araya geleceğiz. Yarın düşünüyorduk, yarını boşa çıkaralım dedik, onun için bu akşam resepsiyondan sonra tüm milletvekillerimizle genel merkez kadın kollarımızla ve gençlik kollarımızın yönetim kurullarıyla bir araya gelerek, onların kanaatlerini alacağız. Böylece genel kurulumuza giderken bu konuda tercihin hangi istikamette olduğunu öğrenip ona göre de adımımız atalım diyoruz. Ortak akıl ne istiyorsa biz de ona tabi olacağız."

"BİZ KULİSLERİN DEĞİL İLKELERİN VE İSTİŞARELERİN ÇİZDİĞİ BİR PARTİYİZ"
"Biz kulislerin istikamet çizdiği değil ilkelerin ve istişare kurallarının istikamet çizdiği bir partiyiz" diyen Erdoğan, "Uzun süredir çok zorlu bir imtihan sürecinden geçiyoruz. Bu tür hareketleri hazmedemeyenler boş durmaz. Şeytan böyle dönemlerde devreye girer. Onun için bu birliği beraberliği nasıl bozarız, onun için elinden gelen bütün gayreti gösterir. Onun için bu tuzağı bozmak bizim birliğimizde yatar. O birliktir bu tuzağı bozacak olan. Onun için biz şu veya bu şekilde istişarenin neticesine değil de nefsimizin vereceği karara uyacak olursak partimizin birliğini, bütünlüğünü zedelemiş oluruz. Buna yazık olur, buraya durup dururken gelmedik, büyük emeklerle geldik. Bunu devam ettirmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

Erdoğan, önümüzdeki 2 haftalık süreçte çalışma yoğunluğunun daha da artacağına işaret ederek, şunlar kaydetti: "İçinden geçtiğimiz imtihandan başarısızlıkla çıkacağımıza inanmak dahi istemiyorum. Hırs bizden uzak olsun. Makam tutkusu, rütbe sevdası, bencillik bizden hep uzak oldu hep uzak olsun. Sinsilik, ayak oyunları, tehditler, tuzaklar bu partiye bugüne kadar sirayet etmedi, edemedi. İnşallah bundan sonra da sirayet etmesin, etki etmesin. Hele hele bizimle yakından uzaktan alakası olmayan veya dolaylı alakası olan onların aynı şekilde partimizin içerisinde bazı uzantıları olanlar arayıp bularak oradan böyle bir görevi üstlenecek kişiler bulmalarına fırsat vermeyelim."

"13 YILDIR ’AK PARTİ’DE ÇATLAK OLUŞACAK’ DİYE EL OVUŞTURANLAR OLDU"
13 yıldır ’AK Parti’de çatlak oluşacak’ diye el ovuşturanlar olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bunu hep duyduk, duyuyorsunuz. AK Parti’nin içine fitne ve nifak sokmak için fırsat kollayanları biliyorsunuz dimi. Çok ilginçtir hani zaman zaman bizden ayrılanlar oldu ya bu ayrılanları belli yerlere çağırmak suretiyle onlara ’Sen hala neden orada duruyorsun zaten bu partinin kapatılması yakın. Yakında kapatılacak ayrıl kurtul’ diyenler oldu. Hatta bazılarına ’Cumhurbaşkanlığı sana düşer’ diyenler bile oldu. O gaza gelenler oldu ve ayrılıp gittiler. Onları sevindirenler hatta onlara umut verenler bu davaya, bu harekete, bu partiye bundan sonraki süreçte de bu oyuna düşenler haksızlık etmiş olurlar. 11 Ağustos sabahından itibaren bu ülkede muhalefetin hezimetinin konuşulması bekleniyordu. Ama birileri sadece AK Parti’nin geleceğinin tartışılmasını istedi ve bu yönde gayretle devam ediyorlar. Arkadaşlar gelin şu 10 Ağustos’un bir heyecanını, bir mutluluğunu yaşayalım. Bunu yaşatmamak için elinden gelen gayreti gösterenler var ve tuzağa düşenler de var. Arkadaşlar bu tuzağa düşmeyelim. Onun için biz Meclis’i 28 Ağustos’a kadar tatil edelim. 28’inden sonra kalınan yola devam edilsin dedik. Onun için de Meclis şu anda kapatılmış oldu" ifadelerini kullandı.

"AK PARTİ’NİN YALPALAMASINI BEKLEYENLERİ SEVİNDİRMEYELİM"
"AK Parti’nin yalpalamasını bekleyenleri sevindirmeyelim" diye konuşan Erdoğan, "AK Parti bu milletin umududur, bu milletin umudur olarak kurulmuştur. 13 yıl milletin ve ümmetin umudu olmuştur bu hareket. Telefonlarda ağlayarak bu ifadeleri kullanan liderleri dinledim. Sorumluluğumuzun, mesuliyetimizin ne kadar ağır olduğunu biliyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, sözleriyle kimseyi itham etmediğini ve işaret etmediğini söyleyerek, şöyle devam etti: "Partimiz birilerine genel başkanlık koltuğu vermek, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, milletvekilliği koltuğu vermek için kurulmuş bir parti değildir. Bu parti çocukların gözündeki umut ışığını çoğaltmak, yoksulun sofrasındaki ekmeği büyütmek, mazlumun yüreğindeki umudu alevlendirmek, Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağını, itibarını yüceltmek için kurulmuş bir partidir. Makam ve mevki hırsı işte o çocukların gözündeki parıltıyı söndürür, yoksulun ekmeğini azaltır. Rütbeler için çekişme mazlumun yüreğindeki umut alevini köreltir. Biz bunu yapacak, buna fırsat tanıyacak, zemin hazırlayacak bir kadro asla değiliz. Bu kadromuz karnından konuşan bir kadro değildir ve olmayacak. Kimin ne söyleyeceği varsa çıkar istişare kurullarında özgürce ifade eder. Bunun ötesinin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur, olmayacaktır."

"3 DÖNEM KURALI BİR KİŞİNİN SİYASİ YAŞAMININ BİTMESİ DEĞİLDİR"
13 yıl önce yola çıkarken 3 dönem kuralı koyduklarını ve bu kararı istişareyle aldıklarını hatırlatan Erdoğan, "Bu bir istişarenin neticesidir, sonunda oylanmıştır, kabul görmüştür ve halkımıza böyle gittik. Çünkü ’AK Parti bir farkın partisidir’ demiştik ve bu da farklığını en iyi tümcelerinden birisiydi. Şahsen bu önemli ilkenin sarsılmadan uygulanması taraftarıyım. Bütün istişarelerimizde bu kuralının uygulanması ve muhafaza edilmesi yönünde ittifak oluştuğunu da biliyorum. 3 dönem kuralı, bir kişinin siyasi yaşamının bitmesi değildir. 3 dönem kuralı sadece parlamentoya girişle alakalı 3 dönem arka arkaya görev yapmışsa bir dönem ara verip ondan sonra tekrar parlamentoya girebilme şartını getiren bir anlayıştır. Partinin kurullarında yine görev yapabilirsin" değerlendirmesinde bulundu.

"YENİ YASAMA DÖNEMİNDE AK PARTİ SEÇME VE SEÇİLME YAŞINI 18’E İNDİRECEK"
Gençlerin de parlamentoda söz sahibi olması gerektiğinin önemine işaret eden Erdoğan, seçilme yaşının 30’dan 25’e indirildiği dönemlerde AK Parti, haricinden bütün partilerin karşı çıktığını hatırlattı. Erdoğan, "Hele hele MHP’den bir tanesi güya da profesör, diplomasi de bunlara ’sözde profesör’ denir, iki yanına iki genç aldı ve o gençlere ben şaştım, ’Biz parlamentoyu çoluk çocukla mı dolduracağız’ dedi. Ben şimdi MHP’ye gönül veren gençlerimize şaşıyorum. Ya siz bu parlamentoya layık değil misiniz, sizi bu parlamentoya layık görmeyenlerle nasıl beraber yürüyorsunuz. Yeni yasama döneminde partimiz aynen Batı’da olduğu gibi seçme ve seçilme yaşını gelsin 18’e indirsin. Şu anda 15’e yakın Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkede seçme ve seçilme yaşı 18" dedi.
OGÜNhaber