Son günlerde spor gündeminden düşmeyen yabancı futbolcu sınırlaması tartışılmaya devam ediyor.

Türk Futbol liglerine gelmesi düşünülen yabancı sınırlaması nedir?

Yabancı kuralı liglerimizde mücadele eden kulüplerin kadrolarında bulunduracakları yabancı futbolcu sayısını içerir. İlk olarak 2005-2006 sezonunda uygulanan yabancı kuralında kulüplerler 6 yabancı oynatabiliyordu. TFF tarafından en son 2015 yılında yeniden düzenlenen yabancı futbolcu kuralı ile kulüpler 28 kişilik oyuncu kadrosunda 14 yerli 14 yabancı oyuncu bulundurulabiliyor. Kulüpler 18 kişilik maç kadrosunda ise 11 yabancı 7 yerli futbolcuya yer veriyorlar.  Yabancı sınırlaması gelirse takımlar artık kadrolarında 14 yabancı bulunduramayacak ve bu yabancıların 11 tanesi de ilk 11'de yer alamayacak. Bu sezon kadrosunu birçok yabancı futbolcu ile güçlendiren takımların yabancı kuralı gelirse mali açıdan sıkıntıya girip girmeyecekleri ve TFF'nin bu konu hakkında yapacağı düzenleme kamuoyu tarafından merak ediliyor. 


Yabancı Kuralı en son 2015 yılında ülkemize geldiğinde TFF taraafından ''Yerli Teşvik Sistemi'' denilmişti. Milli Takımın her ne kadar Hırvatistan'ı yense de iyi bir oyun sergilememesi akıllara aynı soruları getirmişti 'Yabancı sınırı gelmeli mi?'. Kamuoyunu ikiye bölen tartışmada kimi kesim bir çok yabancı futbolcunun Türk futbolunu ileriye taşıdığını düşünse de başka bir kesim aksini söylemekte. Milli Takım için sadece yurt dışındaki futbolcuları izleyebildiğini söyleyen Lucescu'ya Başbakan Binali Yıldırım: ‘Desinler ki ağanın fesi var!” sözleriyle destek vermişti. Yabancı kuralı Türkiye'ye gelirse sezon başında yapılmış çok sayıda transfer harcaması boşa gidecek.

Türkiye'de Başarılı olmuş yabancı futbolcular

Hagi

Hagi 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası Fatih Terim'in ısrarlarıyla 31 yaşında Galatasaray ile sözleşme imzaladı. İmzadan hemen sonra yoğun eleştirler alan Galatasaray kulübünün imdadına gösterdiği üstün performansla Hagi cevap verdi. Galatasaray'da 5 sezon forma giyen Hagi, kariyerinde en çok forma giydiği ve en çok gol attığı takım Galatasaray oldu. Taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı. Ünlü 10 numara, çektiği sert, isabetli şutları ve firikikten attığı gollerle, Galatasaray seyircisini unutulmazları arasına girmeti başarmıştır. Attığı goller sonrasında Galatasaray tribünleri I Love Hagi şeklinde tezahürat yaparak Hagi ye olan sevgilerini gösterdiler. 

2000-2001 sezonu sonunda Galatasaray'da taşıdığı 10 numaralı formasıyla 36 yaşında yeşil sahalara veda etti. Galatasaray Kulübü Hagi 'nin taşıdğı 10 numaralı formayı 2003 yılına kadar müzeye kaldırdı. Hagi Galatasaray formasıyla bir Uefa Kupası ve bir Uefa Süper Kupa sevinci yaşamıştır.

Alex

Alex, Fenerbahçe'ye transfer olduğu 2004-2005 sezonundan bu yana geçirdiği 9 sezonda, sarı-lacivertli takımda kırdığı rekorlar, elde ettiği unvanlar ve tarihe geçen golleriyle kulüp tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Sarı-lacivertli taraftarların heykelini diktiği Brezilyalı, şu anda 242 maçla Fenerbahçe formasıyla ligde en çok maça çıkan yabancı futbolcu durumunda. Brezilyalı, geçen sezon ligin 13. haftasında Fenerbahçe'nin Bucaspor'u 5-2 yendiği maçta 1. dakikada attığı golle, sarı-lacivertli ekibin lig tarihindeki 3000. golüne imzasını koydu. Alex, Spor Toto Süper Lig'in 2010-2011 sezonunun 12. haftasında Gaziantepspor deplasmanında kaydettiği golle ligde 100. golünü atarak “100'ler Kulübü”nün üyesi oldu. 2006-2007 sezonunda attığı 19 golle “Gol Kralı” olan Alex, Fenerbahçe'nin lig tarihinde ilk yabancı kralı olma unvanını elde etti. Alex 2010-2011 sezonunda 28 golle Türkiye'de ikinci kez krallık tacını taktı. Brezilyalı futbolcu Fenerbahçe'nin Avrupa kupaları mücadelesinde en golcü futbolcusu olma unvanını da elinde bulunduruyor. Sarı-lacivertli formayla Avrupa kupalarında 60 maça çıkan Alex'in toplam 14 golü var. Alex aynı zamanda Türk takımlarının Avrupa kupalarında en çok gol atan ve en çok oynayan yabancı futbolcusu durumunda. Fenerbahçe formasıyla Türkiye Kupası'nda 35 maçta 18 gol atan Alex, takımının bu kupada en çok oynayan ve en çok golü bulunan yabancı futbolcusu unvanına da sahip. Fenerbahçe'nin lig tarihinde en çok gol atan yabancı futbolcusu olan Alex, şu an teknik direktörü olan Aykut Kocaman'dan sonra (140) bu kulvarda en çok gol atan futbolcu durumunda. Brezilyalı oyuncu aynı zamanda, Fenerbahçe'de 1993-1994 ile 2001-2002 sezonları arasında 9 sezon forma giyen Uche'den sonra sarı-lacivertli formayı sezon olarak en uzun süre giyen yabancı futbolcu. Alex Fenerbahçe formasıyla Şampiyonlar Ligi'nde Çeyrek Final ve Uefa Avrupa Ligi'nde yarı final heyecanı yaşamıştır.

Quaresma

13 Haziran 2010'da Beşiktaş'a 7.3 milyon euro'ya transfer oldu. Beşiktaş'ın Çarşı taraftar gurubunun isteği doğrultusunda transfer edilmiştir.Beşiktaş'ta 7 numaralı formayı giymektedir. İlk golünü UEFA kupası ön eleme maçında Viktoria Plzen karşısında atmıştır. Süper Lig'deki ilk golünü 29 Ağustos 2010 tarihinde Karabükspor'a atmıştır. Beşiktaş'ta gösterdiği performans neticesinde, 2012 Avrupa Şampiyonası Eleme Grup Maçlarında forma giymiştir. Beşiktaş taraftarının sevgilisi Quaresma Beşiktaş'ta başkan değişikliğinden sonra tekrar siyah beyazlı formaya kavuşmuştur.

Türk futbolunda yabancı sınırlaması

2005 - 2006 : Süper Lig takımları bu sezondan itibaren 6 yabancı futbolcu oynatabildi. 
 
2007 – 2008 : Sezon başında yabancı kontenjanında “6 artı 1” sistemine geçilirken, devre arasında “6 artı 2” kuralı ve son olarak da “6+2+2” kabul edildi. Kurala göre en fazla 6 yabancı sahada, 2 yabancı yedek kulübesinde, diğer 2 si ise tribünde oturabilirdi
 
2009 - 2010 :
6+2 sistemine geçildi. Takımlar, 6'sı ilk 11'de, 2'si yedek kulübesinde olmak üzere toplam 8 futbolcuyu maç kadrolarına alma hakkına sahip oldu.
 
2010 - 2011 : 6+2+2 sistemi uygulanmaya başlandı. Yeni kurala göre, kulüpler 10 yabancı transfer etme hakkına sahip oldu. Ancak son eklenen artı 2'deki yabancılar maç kadrosuna giremiyordu.
 
2011 - 2012 : Kulüplerin transfer edebileceği yabancı oyuncudaki sınır kalkarken, maç kadrolarında 6+2 yabancı kuralı devam etti. 
 
2013 - 2014 : 6+0+4 olarak adlandırılan sistemde kulüpler en fazla 10 yabancı transfer edebildi, esame listesine ise en fazla 6 futbolcu yazabildi.
 
2014 – 2015 : TFF önceden 5+0+3 şeklinde aldığını duyurduğu kararı sezon başında 5+3 olarak değiştirdi. Kulüpler 8 yabancı transfer edebilecek ve 5'i sahada 3'ü tribünde olacaktı. Artı 3 kısmındaki 3 yabancının da kulübede olmasına izin verildi.
 
2015 – 2016 : TFF, Kulüpler Birliği ile anlaşarak aldığı kararda, kulüplerin belirleyeceği 28 kişilik kadrolarda 14 yerli oyuncu bulunmasını zorunluluk haline getirdi. Bu kural kulüplerin 14 yabancıyla sözleşme imzalayabileceği ve isterse hepsini ilk 11'de oynatabileceği anlamına geliyordu.

Son yıllarda da isim yapmış futbolcular ülkemizde boy göstermişti. Nani, Drogba, Sneijder, Pepe, Eto'o, Muslera, Nasri türk futboluna katılan isimler. Bu tartışmayı yıldız oyuncuları izlemek isteyen taraftar ve yöneticiler mi kazanacak? Yoksa TFF yabancı kuralını getirecek ve yerli oyuncular daha mı çok görev alacak?

OGÜNhaber