Uluslararası gelişmeleri ekranınıza taşıyan Bir Dünya Haber'den merhaba.

Bir Dünya Haber 18 Ekim 2019 Cuma

Pence açıkladı: Türkiye ile ABD ateşkes için anlaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkan Yardımcısı'nı makamında kabul etti, görüşme toplam 4 saat 20 dakika sürdü.

Kritik görüşme sonrası ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD ve Türkiye'nin Suriye'de ateşkes için anlaştığını söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Pence açıklama yaptı: "Başkan Trump'ın liderliği ve Erdoğan ile güçlü ilişkiler sayesinde Türkiye, Suriye'de ateşkes için anlaşmıştır. 120 saat ara verilecektir. Çekilmenin ardından tamamen sona erecektir. Bu bölgede Kobane'ye karşı da bir harekat yapılmaması için anlaşılmıştır. Barışçıl bir şekilde çözüm için uluslararası adımlar atılması için anlaşılmıştır."dedi.

Trump, "Teşekkürler Erdoğan!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı'nın katıldığı toplantı sonrası ABD Başkanı Donald Trump Twitter'dan açıklama yaptı.

"Türkiye'den harika haberler var. Pence ve Pompeo birazdan basın toplantısı yapacak. Erdoğan'a teşekkür ederiz. Milyonlarca hayat kurtulacak!" dedi. Bu twite cevap olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'da attığı twitte, "İnsanlığın baş düşmanı terörizmi yendiğimizde daha fazla can kurtarılacak. Ortak çabamız bölgede barış ve istikrarı destekleyecek" ifadelerini kullandı.

Merkel: Güç dengeleri değişiyor

Almanya Başbakanı Merkel, ABD’nin Suriye’den çekilmesinin bölgedeki dengeleri değiştirdiğini ve Rusya’nın rolünü güçlendirdiğini söyledi.

Merkel Türkiye ile mülteci mutabakatının önemini de vurguladı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekâtına ilişkin endişeler sürüyor. Brüksel'de başlayacak Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde gündeme gelecek konularla ilgili olarak Federal Meclis'te konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye'ye askeri harekâta son verme çağrısını yineledi, ancak 3 milyon 600 bin Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin "çok önemli insani" bir katkı yaptığının da altını çizdi.

Bulgaristan’da Türkiye iç politika malzemesi olarak kullanılıyor

Bulgaristan’da 27 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesinde Türkiye seçim malzemesi olarak kullanıldığı iddia edildi.

Bulgaristan’da her seçim öncesinde Türkiye ve ülkedeki Türkler konusu seçim malzemesi olarak kullanılırken bu defa Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ismi yalan haberlerde kullanıldı. Bulgar yazılı ve görsel basınında yer alan ve ülkedeki belirli çevrelerin siyasi çıkar amacıyla yaptırdığı belli olan söz konusu yalan haberde Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Facebook profilinde Bulgaristan’ın bir bölümünü Türkiye toprağı olarak gösterildiği bir haritanın yayınlandığı belirtildi.

Macron’dan başörtü polemiğine karşı birlik çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir haftadır yoğun bir şekilde devam eden başörtü polemiğine son vermek istedi.

 İç şavaş uyarısı yapan Macron "Bölünmeyelim. Birlik olalım. Toplumumuzda radikalleşmiş olan herkese karşı uyanık olalım. İnançları ne olursa olsun, tüm vatandaşlarımızla birlik olalım. Müslümanlarımızı damgalamayın. Ulusal topluluğumuzun bir kısmını damgalamak sorumsuzca davranmaktır" ifadelerini kullandı.

Rusya 16 kez balistik füzelerini ateşledi

Rusya Savunma Bakanlığı, ‘Gök Gürültüsü-2019’ stratejik nükleer silah tatbikatı kapsamında 16 balistik füze atışı gerçekleştirdi.

RS-24 Yars, R-29RMU füzelerinin yanı sıra 16 seyir ve balistik füzesinin ateşlendiği tatbikatta önceden belirlenen hedefler vuruldu. Rusya’nın daha önce açıkladığı tatbikat NATO ve ABD müttefikleri tarafından tepkiyle karşılanmış ve Rusya’nın bu tatbikat ile nükleer savaş hazırlıklarına başladığı iddia edilmişti.

Katalonya’da gösterilerin 3. gecesi: 96 yaralı, 33 gözaltı

Katalonya'da gösteriler devam ediyor.

İspanya’da Yüksek Mahkemenin ayrılıkçı Katalan siyasetçilere verdiği hapis cezasına karşı düzenlenen gösterilerin 3. gecesinde 96 kişinin yaralandığı, 33 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. İspanya’da Yüksek Mahkeme, yasa dışı bağımsızlık referandumundan dolayı yargılanan ayrılıkçı Katalan siyasetçileri hapis cezasına mahkum etmişti.

Filipinler’deki depremde ölü sayısı 5’e yükseldi

Filipinler’in Mindanao Adası’nda meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 5’e yükseldi.

Kuzey Cotabato bölgesine bağlı Tulunan’ın Belediye Başkanın Reuel Limbungan, 7 yaşındaki bir kız çocuğunun evinin duvarının yıkılması sonuçtu enkaz altında kaldığını ve hayatını kaybettiğini belirtti.

 

OGÜNhaber