Uluslararası gelişmeleri ekranınıza taşıyan Bir Dünya Haber'den merhaba.

Bir Dünya Haber 9 Aralık 2019 Pazartesi

Pentagon'dan Suriye mesajı, 'Gerekirse ek güç göndeririz'

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, gereklilik halinde Suriye’ye yeni asker gönderme olasılığını dışlamadığını açıkladı. ‘ABD’nin Suriye’deki kuvvetleri yeterli mi’ sorusunu yanıtlayan Esper, “Olduğunu düşünüyorum. Eğer değilse ek güç göndereceğiz” ifadelerini kullandı.

Libya'da General Hafter'e bağlı güçler Trablus'a yaklaştı

Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan ve Türkiye'yi 'düşman' olarak gören General Hafter, Rusya'nın da askeri desteğiyle başkent Trablus'a yaklaştı.
Türkiye'nin destek verdiği ve BM tarafından ülkenin meşru temsilcisi olarak kabul edilen Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Dışişleri Bakanı Muhammed Syala da General Hafer'in başkenti ele geçirebileceği uyarısında bulundu.

Rusya'nın Kuzey Kutbu'na hava üssü kurduğu iddiası

Danimarka basınında Rusya’nın Kuzey Kutbu’ndaki askeri varlığını güçlendirmek amacıyla avcı uçağı üssü kurmaya başladığı iddia edildi.
İstihbarat bilgilerine göre, Rusya’nın bu hava üssü için 2017 yılından itibaren Frans Joseph’te pist çalışmalarına başladığı ve tahminlere göre 2020 yılında aktif olarak bu üssün faaliyete gireceği ifade edildi.

Yeni yılın bütçesi yaptırımlarla mücadeleyi esas alacak

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 37 milyar dolarlık yeni bütçe taslağını meclise sundu ve 2020 yılı bütçesinin yaptırımlara karşı direniş ve mücadele bütçesi olacağını söyledi. ABD yaptırımları ve tehditler karşısında ülkeyi savunmaya devam edeceklerini söyleyen Ruhani, yeni yıl için belirlenen bütçe taslağının yaptırımlarla mücadeleyi esas aldığını vurguladı.

Kuzey Kore tartışmalı uydu fırlatma alanında 'çok önemli' tatbikat yaptı

Kuzey Kore, batı kıyısındaki bir deneme sahasında 'çok önemli' bir tatbikat yaptığını duyurdu. Açıklamada, söz konusu tatbikattan başarılı sonuçlar alındığı belirtilerek, bu denemenin Kuzey Kore'nin yakın gelecekte stratejik konumunu değiştireceği ifade edildi.

Irak'ta 2 bin 626 protestocu serbest bırakıldı

Irak’ta hükümet karşıtı gösterilerde gözaltına alınan 2 bin 626 protestocunun serbest bırakıldığı açıklandı. Irak’ta 1 Ekim’den bu yana başlayan protestolarda güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması sonucu 400’den fazla protestocu hayatını kaybederken, yaklaşık 20 bin kişi de yaralandı.

Hong Kong'ta gösterilerin 6. ayında binlerce kişi yine sokaklarda

Hong Kong’ta 6 aydır aralıksız devam eden hükümet karşıtı gösterilere bugün de binlerce kişi katıldı.
Gösterilere katılan Hong Konglu 40 yaşındaki bir kadın, “Bir Hong Konglu olarak ölene kadar özgürlük için mücadele edeceğim” dedi.

Finlandiya'nın yeni Başbakanı 34 yaşındaki Sanna Marin oldu

Finlandiya'da dünyanın en genç başbakanı seçildi. Finlandiya'nın Ulaştırma Bakanı Sanna Marin, Sosyal Demokrat Parti'nin lideri olarak seçilerek 34 yaşında dünyanın en genç görev başında başbakanı ve Finlandiya'nın 3. kadın başbakanı oldu.
OGÜNhaber