Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan önlemleri açıklandı.

Başbakan açıkladı, İşte hükümetin ekonomi önlemleri

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda alınan kararları paylaştı.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, "Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var, nakit sıkıntısı var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak hatta istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle, Kredi Garanti Fonu'nun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz." dedi.

Başbakan Yıldırım,"2017'de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek, artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayine, yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek için, yatırımın teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. 2017'de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcudun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini de tam olarak uygulayacağız." ifadelerini kullandı.

"500 bin kişiyi İŞKUR'un aktif iş gücü programından yararlandıracağız"
İşsizlikte hafif bir kıpırdanma olduğunu söyleyen Yıldırım, "Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya, özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. Bu bağlamda 2017'de, özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımızı İŞKUR'un aktif iş gücü programından yararlandıracağız." şeklinde konuştu.

"Prim ödemeleri ötelenecek"
Yıldırım, "Özel sektör iş verenlerinin, asgari ücret desteğinden yararlanmalarını, 'esas prim ödeme gün sayısı'na karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart, üç aylık primlerini 2017'nin Ekim, Kasım, Aralık ayına öteliyoruz." dedi.

Yurt içinden sağlanacak Türk malı ve hizmetlere sıfır faiz uygulaması
Yurt dışı yükleniciler veya müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde, firmaların yurt içinden sağlayacağı Türk malı ve hizmetlere yönelik kısımda sıfır faiz uygulaması getirdiklerini açıklayan Yıldırım, "Yani buradan oraya yapacağınız işlerde götüreceğiniz mal ve hizmetler için ayrıca bu kredilerden faiz alınmayacak." bilgisini verdi.

KOBİ'lere ilk 12 ay için geri ödemesiz 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi
Başbakan Yıldırım, Bilim Sanayi Bakanlığının KOBİ'lere yönelik bir desteği olduğunu belirterek, bu destek çerçevesinde mevcut bilançolarını esas alarak, işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacağını açıkladı.

"Tedbirler için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız"
Yıldırım, "Reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız. Yani mali disiplin var olmaya devam edecek. Har vurup harman savurmayacağız, başkaca bir olumsuzluğa sebep olacak bir uygulamaya gitmeyeceğiz. Hesap kitap yapıldı. Milletimiz rahat etsin, iş adamlarımız da bu konuda emin olabilirler." dedi.

"Vazgeçemeyeceğimiz iki alan var. Birisi adalet, birisi de güvenlik"
"Reformların esası, devletin bütün alanlardaki belirleyici rolünün, ekonomideki ve diğer alanlardaki belirleyici rolünün sınırlandırılması, vatandaşın birçok alanda rahatça hareket etmesi, devletle olan işinin azaltılması...Özeti bu." diyen Yıldırım, "Vazgeçemeyeceğimiz iki alan var. Birisi adalet, birisi de güvenlik. Bu iki alan devlette olacak ve hiçbir şekilde bu alanlarda başka bir reform düşünülmeyecek. Kendi içlerinde hızlı işlemesi için gerekli tedbirleri alacağız." şeklinde konuştu.

"Kamu, devlet olarak 2017'de muazzam bir tasarruf yılı olacak"
Çok ciddi tasarruflar yapılacağını ve bununla ilgili çalışmaların yapıldığını belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
"Kamu, devlet olarak 2017'de muazzam bir tasarruf yılı olacak. Önceliği olmayan harcamalar, işte yeni bina alma, yeni araba alma vesaire gereksiz masraflar yapılmayacak. Fuzuli yere seyahatler, bunlardan kaçınacağız. Bir anlamda vatandaşlarımızdan bir şey isterken, 'haydi dövizini bozdur, ülkene, ekonomine omuz ver' derken, önce devlet kurumları olarak bizim elimizi taşın altına koymamız lazım."

"İlave borçlanma yapmayacağız"
Başbakan Yıldırım, alınan ekonomik tedbirlerin uygulanmasıyla ilgili ilave borçlanma yapılmayacağının altını çizerek, "Onu yaparsan zaten kıymeti yok ki. İlave borçlanma yapmadan karşılık ayırma, bu işin püf noktasıdır. Bunu da sağlayacağız." dedi.

"Ufak tefek inişler, çıkışlar küresel şartlardan dolayı olabiliyor"
Alınan tedbirlerin orta ve uzun vadeli olduğunu söyleyen Yıldırım, şöyle konuştu:
"Piyasalardaki dalgalanmalar şu birkaç günde iniş trendindeydi kurlarda. Bu ufak tefek inişler, çıkışlar küresel şartlardan dolayı olabiliyor. Bunlar geçici şeyler, bizim tedbirlerimiz ise orta ve uzun vadeli. Bu arada tabii Merkez Bankamızın da eli kolu bağlı değil. O, kendi kapsamında, kapasitesinde icap eden tedbirleri de her zaman alabilir."

“İhracatta teminat miktarının tamamını Eximbank karşılayacak"
Başbakan Binali Yıldırım, “İhracatta teminat miktarı yüzde 100 tamamen Eximbank tarafından karşılanacak” dedi.

İşsizlikte hafif bir kıpırdama olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, “Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını arttırmaya yönelik özel sektör firmalarımızın da maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var aslında burada iki tane tedbir var bunları da sırayla açıklayacağız. İşbaşı eğitim programı, mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim programlarını daha da güçlendiriyoruz. Bu bağlamda 2017’de eğitim programları, mesleki eğitim, girişimcilik eğitimi olmak üzere özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımıza İŞKUR’un aktif işgücü programlarından yararlandıracağız. İŞKUR bir program başlatıyor, daha önce toplum yararına çalışma programı vardı bu programı genişletiyoruz bir anlamda, bunu özel sektöre de yayıyoruz ve 500 bin insanımıza özel sektörde 2017 yılı için iş temin edeceğiz. Bu işbaşı eğitim olabilir, meslek eğitim olabilir, girişimcilik eğitimi olabilir ve dolayısıyla gelecek yıllarda işgücüne, iş piyasasına hazır hale gelmesini sağlayacağız. Bu arada 500 bine ilave olarak 100 bin de yine toplum yararına çalışma programına devam edeceğiz. Bunu tabi ağırlıklı olarak Doğu, Güneydoğu Bölgelerimizde teşkil edecek ama ihtiyaç olan yerlerde tabii ki buna da yer vereceğiz. Artı istihdam programı, öncelikli olarak katma değeri yüksek olan orta ve yüksek teknoloji sektörlerinde uygulanacak” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da bu programın detaylarını şöyle aktardı:
“Özellikle mevcut istihdamın üzerine artı istihdam koyacak bütün işverenlerimize asgari ücretin yarısı kadar ki bir yüklenmeyi biz Bakanlık olarak veya İŞKUR olarak üstlenerek orada artı istihdama bir yıl süresinde yüzde 50, ikinci yıl süresince de yüzde 25’i kadar bir destek vermeyi planladık.”

Karşılıklar Kararnamesi
Başbakan Yıldırım ise, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların, bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerini yeniden yapılandırılması için yetkili ve imkan veren Karşılıklar Kararnamesi’ni kabul edip yayımladığını bildirerek, “Kredi yapılandırılmasına imkan vermek için Karşılıklar Kararnamesi ile burada bazı yükler üzerlerinden alınmış oluyor ve oradan elde edecekleri kaynağı da kredi yapılandırmasında kullanacaklar. Bu bağlamda özellikle KOBİ’lerin maliyetlerinin düşmesi hedefleniyor. KOBİ tanımı da 40 milyon ve aşağısı diye düşünülüyordu bu kredilendirme yönünde. Şimdi kredilendirme yönünden KOBİ tanımını 125 milyona çıkardık. 125 milyon altında bir yeniden yapılandırma söz konusu olacaksa bunlar KOBİ sınıfı olarak dikkate alınacak ve onun imkanlarından, avantajlarından yararlanmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, “Burada hem karşılıkların düşürülmesi yoluyla yeni kredi imkanları açılması söz konusu, ikincisi genel olarak bütün kredilerin yeniden yapılandırılması yoluyla BDDK tarafından bütün kredilerin yapılandırılması imkanının getirilmesi sağlanıyor. Dolayısıyla hem Karşılıklar Kararnamesi, ayırması gereken karşılık azaltılınca krediye verilecek para artıyor” açıklamasını yaptı.

Eximbank
İhracatın arttırılmasına yönelik de bir dizi önlemler alındığına vurgu yapan Başbakan Yıldırım, “2017 yılında ilave bir önceki yıla yaptığı ihracata ilave ihracat yaparsa o ayrıca desteklenecek. Bunu nasıl yapacağız? Eximbank’ın sermayesini arttırıyoruz. Eximbank’ın sermayesi de artmış olunca ihracat destekleri de otomatik olarak artıyor, mevcut durum da 3.7 milyar sermayesi var bunu daha da yükseğe çıkaracağız. İhtiyaç neyse o kadar yapılacak. Yurt dışı yükleniciler veya müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde firmaların yurt içinden sağlayacağı Türk malı ve hizmetlere yönelik kısım da sıfır faiz uygulaması getiriyoruz. Buradan oraya yapacağınız işlerde götüreceğiniz mal ve hizmetler için ayrıca bu kredilerden faiz alınmayacak. Bu faiz farkı da Exım’den karşılanmış olacak. Kredi Garanti Fonu, hazine tarafından sağlanacak olan fona kefalet sınırının önemli bir kısmı ihracatçıya yüzde 100 teminat verilecek. İhracatta teminat miktarı yüzde 100 tamamen Eximbank tarafından karşılanacak. Eximbank tarafından kullandırılan kredilerde risk ağırlığını sıfırlamaya yönelik sermaye yeterlilik oranını ver kredileri de arttırmış olacağız. Bu da ayrıca yeni bir tedbir. Amacımız ihracatımızı çeşitlendirmek, ihracatımızın katma değerini arttırmak ve ihracatımızın miktarını arttırmak” şeklinde konuştu.
OGÜNhaber