Dijital Vadi, yeni teknolojik ürün denemelerini, oyun güncellemelerini, Dijital dünyadaki son gelişmeleri sizlerle buluşturuyor.

Dijital Vadi | Engelsiz Destek Gönüllü Ağı Platformu Yayında

- Google Stadia’nın beklenen görüntü performansının altında kalması üzerine kullanıcılar, Google’ı yalan beyanda bulunmakla suçlamıştı. Google bu ithamlara yaptığı bir açıklamayla cevap verdi. Google, Game Developers Conference 2019’da Stadia’yı tanıttığında firmanın hem kendisi hem de yöneticiler, aylık 67 TL Stadia Pro paketinin 4K’ya kadar görüntü desteği sunacağını söylemişti. Google yöneticileri, Stadia’nın GPU’sunun Xbox One X ve PS4 Pro’nun toplam GPU’sundan daha kuvvetli olduğunu da eklemişlerdi. Ekim ayında atılan bir tweet'te de Stadia yöneticisi Phil Harrison, başlangıçta tüm oyunların 4K desteğiyle geleceğini ifade etmişti. Google, yaptığı açıklamada geliştiricilere özgürlük verdiklerini ve Stadia’ya uygun sistemi kullanmalarını sağladıklarını söylerken zamanla performansın artmasını beklediklerini de belirtti. Google, “Birçok geliştiricinin Stadia'daki oyunlarını geliştirmeye devam edebileceğini umuyoruz. Stadia bizim veri merkezlerimizde yaşadığı için geliştiriciler, siz oyun oynarken bile hızla geliştirmeler yapıp yamalara veya indirmelere gerek olmadan daha iyi deneyimler sunabiliyorlar. ifadelerini kullandı.

- Görme engellilerin, eğitim ve iş hayatında karşılaştıkları problemlere çözüm arayacakları platform hayata geçirildi. Avrupa Birliği Delegasyonu ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi desteğiyle, Eğitimde Görme Engelliler Derneğince kullanıma sunulan "Engelsiz Destek Gönüllü Ağı Platformu"nda görme engelliler, online olarak sorunlarını ilettikleri gören bireylerden anlık yardım alabilecek. Kullanıcılar, iOS ve Android işletim sistemli telefonlara özel tasarlanan mobil uygulama ile erişebileceği platforma, bilgisayar ortamında ise "engelsizdestek.org" adresinden ulaşabilecek. Üyelik şartı isteyen uygulamada görme engellilerden engel durumlarını belirten belgeleri yüklemeleri de isteniyor. Görme engelliler platformda ihtiyaç duydukları talebe ilişkin oluşturacağı ilana, yaşadığı ili, ihtiyaç duyduğu talebe karşılık verecek gönüllüde bulunması gereken özellikleri, faaliyetin hangi zaman aralıklarında gerçekleşeceğini ve özel ayrıntıları belirterek sorunlarına çözüm arayacak.

- Geçen hafta California'da düzenlenen lansmanda köşeli hatlara sahip, çelik kasalı aracın "kırılmaz" denen camları sahnede kırılmış ve Cuma günü Tesla hisseleri yüzde 6 değer kaybetmişti. Bu değer kaybı sonucunda Musk'ın kişisel servetinin bir günde 768 milyon dolar azaldığı belirtiliyor. Elon Musk, dünkü Twitter mesajında aracın farklı modellerine hiçbir reklam vermeden şimdiye kadar 146 bin sipariş aldıklarını söyledi. Musk daha sonra yine Twitter'dan siparişlerin 200 bin adede ulaştığını belirtti.

- Kara Cuma indirimleri fiziksel ürünlerde olduğu kadar dijital ürünlerde de merakla beklenir hale geldi. Sürprizlerin önemli ismi Epic Games mağazası da bu haftadan itibaren iki haftalık bir indirim kampanyası başlattı. 2 Aralık tarihine kadar devam edecek olan kampanyada yüzde 70’e varan indirimler söz konusu. Yeni çıkan oyunların yanı sıra oyun dünyasında popüler olmuş pek çok yapım da kampanya kapsamında oldukça uygun fiyatlara düşmüş.

- Huawei’nin bugün Şangay‘da düzenlediği etkinlik birçok yeni ürüne ev sahipliği yaptı. Amiral gemisi tableti MateBook Pro, dizüstü bilgisayarı MateBook D ve akıllı televizyonunu tanıtan marka aynı zamanda Huawei Sound X‘i tanıttı. Huawei’nin yeni akıllı hoparlörü, 2007 yılında Paris’te kurulan ve bu alanda kendisini kanıtlamayı başaran Fransa merkezli Devialet ile ortak bir çalışma sonucunda geliştirildi. 60W çıkış gücüne sahip olan iki adet 3.5 inç subwoofer’ın yer aldığı hoparlör, 93 desibele kadar ses yüksekliği sağlayabiliyor. 360 derece ses sağlayabilen hoparlörün altında 8W gücünde altı hoparlör yer alıyor. Devialet’in Push-Push olarak adlandırdığı tasarım yüksek seviyelerde bile sesin bozulmasını önlüyor. NFC desteğine sahip olan ve diğer akıllı hoparlörler ile benzer şekilde sesli komutlarla yönetilebilen hoparlör, 1.5 GHz hızında çalışan MediaTek MT8518 işlemciden güç alıyor. 512 MB RAM ve 8 GB dahili depolama alanına sahip olan akıllı hoparlör, çift bant Wi-Fi ve Bluetooth 5.0 desteğinede sahip.

- Markanın yeni akıllı televizyonları ise Huawei Smart Screen V65 ve V75 oldu. Adından da anlaşılabileceği üzere Huawei Smart Screen, 65 inç ve 75 inç olmak üzere iki farklı ekran boyutu sunuyor. Huawei’nin yeni televizyonunun HDR desteğine sahip 4K çözünürlükteki QLED paneli, 120 Hz yenileme hızına sahip. Bu sayede spor müsabakaları gibi hareketli sahnelerde büyük bir avantaj sunan televizyon, Huawei’nin geliştirdiği Harmony OS işletim sistemi ile çalışıyor. Televizyonda, açılır kamera yer alıyor. Full HD çözünürlükteki bu kamera ile video konferanslar ve jest ile kontrol işlemi gerçekleştirilebiliyor. 3 adet HDMI 2.0 bağlantı noktası, AV çıkışı, Ethernet ve USB 3.0 portları yer alıyor. Kablosuz bağlantı seçenekleri konusunda ise Bluetooth 5.0 ve çift band Wi-Fi desteği öne çıkıyor. 75 inç büyüklüğündeki modelin fiyatı 1850 dolar olarak belirlendi.

- Riot Games, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki ilk etkinliğinde, konserler, farklı aktivite alanları, hediyeler ve turnuvalarla dolu bir organizasyona imza atıyor. Nexus Festivali kapsamında Riot Games, toplam 2 Milyon Dolar değerinde para ödülü dağıtacak. Oyun dünyasındaki en büyük para ödüllerinden birini sunan festival kapsamında 6 farklı turnuva düzenlenecek. Bu turnuvalarda Sihirdar Vadisi rekabetinde toplamda 1 milyon 500 bin ABD Doları, Cosplay yarışmasında 200 bin, Teamfight Tactics turnuvalarında 200 bin ve son olarak bire bir turnuvalarda 200 bin ABD Doları değerinde para ödülü verilecek. Turnuvalar, influencer ve oyuncular olmak üzere iki ayakta düzenlenecek.

- Mobil Battle Royale oyunları arasına hızlı bir giriş yapan Call of Duty Mobile, yakaladığı indirilme başarısı ile adından söz ettirdi. Son olarak Activision, Call of Duty Mobile Zombiler Modu ile ilgili tanıtımı yaptı. Zombiler modunda; oyuncular, ilk defa Call of Duty: World of War’da ortaya çıkan klasik ‘’Shi No Numa’’ haritasında baskın (Raid) modunu veya klasikleşen sürekli hayatta kalma (Endless Survival) modunu seçebilecekler. Oyuna sadece bir tabanca ve bıçak ile başlayan oyuncular maç boyunca zombileri öldürerek ve pencereleri onararak daha iyi silah ve teçhizatlar için puan kazanabiliyor. Oyuncular, baskın modunda birçok zombi dalgasını temizledikten sonra maçı bitirebilmek için bir boss ile karşı karşıya geliyor. Activision, yeni moduna ek olarak bugün oyunun ikinci sezonunu da başlattı. Yeni sezonla birlikte çok oyunculu ve Battle Royale modlarına yeni silahlar, ekipmanlar, spreyler, jestler ve daha fazlası eklenerek oyuncuların kullanımına sunuldu.
OGÜNhaber