Duyunca şaşırtan bilgilendiren program, 'Duydunuz mu?'dan herkese merhaba. Bu hafta yine önemli bilgi dolu haberlerle karşınızdayız.

Duydunuz mu? | 5 bin mini teleskopla 35 milyon galaksi incelenecek

Karanlık enerjinin gizemini çözmek için 5 bin mini teleskopla 35 milyon galaksi incelenecek

Karanlık enerjinin gizemini çözmeyi amaçlayan bilim insanları, bir süper teleskop aracılığıyla evrene dair en kapsamlı gözlem görevine başladı. Bunun altında yatan temel sebep: Dünyanın evrenin sadece yüzde 5'ini biliyor olması. Geriye kalan yüzde 95'lik kısım için yeni araştırmalar yapılmaya başlanacak.
Bu yüzden araştırmacılar, 5 yıl sürecek gözlemde 5 bin mini teleskop kullanılacak. Bu teleskopların her biri 20 dakikada bir farklı bir galaksiyi inceleyecek.
Araştırmacılar ilk yılın sonuna diğer tüm teleskopların incelediği galaksilerden daha fazlasını incelemiş olacak. Bu araştırmalarda asıl amaç karalık enerjinin belirginleştirilmesi. Peki bu karanlık enerji ne oluyor? Büyük patlama teorisi ilk ortaya çıktığında evrenin genişlemesinin bir süre sonra yavaşlayacağını ve yerçekiminin etkisiyle evrenin tekrardan küçüleceğini öngörüyordu. Fakat astronomlar 1998'de şok edici bir buluş yaptı: Evren yalnızca genişlemiyordu, aynı zamanda genişleme hızı da her geçen yıl artıyordu. Bu buluşun ardından bilim insanları yerçekiminin etkisini tersine çeviren bir şey olduğunu düşünmeye başladı ve bu şeye karanlık enerji adını verdi. Bugün evrenin büyük kısmının karanlık enerjiden oluştuğuna inanılıyor. Öyle ki gezegenlerin, yıldızların ve galaksilerin yapı taşı olan atomların evrenin yalnızca yüzde 5'ini oluşturduğu düşünülüyor. Gözlem projesinde yer alan University College London'dan Prof. Ofer Lahav, keşfedilmesinin ardından 20 yıl geçmesine rağmen bilim insanlarının hâlâ karanlık enerji hakkında neredeyse hiçbir şey bilmediğini dile getirip şu sözleri söylüyor:
"Yalnızca yüzde 5'ini bildiğiniz bir evrende yaşamak utanç verici. Karanlık enerjinin doğası ve ne olduğu, fizik alanında bir devrime yol açabilir!" diyor.

Twitter siyasetle ilişkili reklamları yasaklıyor

Sadece insanları oy vermeye teşvik etmek gibi siyasetle ilişkili farklı içerikteki reklam kampanyalarına izin verileceğini söyleyen Twitter'ın kurucularından Dorsey, bu kararın bütün dünyada devreye gireceğini belirtti. Bu kararı ve nedenlerini bir dizi tweetle açıklayan Dorsey, "Siyasi mesaj kazanılmalıdır, satın alınmamalıdır" dedi. Twitter'ın bir numaralı ismi olan iş adamı, "bir siyasi mesajın insanlara kimi takip edeceklerini seçtikleri an ve tekrar paylaşımlarla ulaştığını, ancak bu mesajların para ile ulaştırılmasının karar mekanizmasını ortadan kaldırdığını ve zoraki bir hal aldığını" söyledi. Bu kararın ifade özgürlüğü ile ilişkili olmadığını belirten platform kurucusu, yapay zeka teknolojisi kullanılarak görüntülerin manipüle edilmesi anlamına gelen "deepfake" videolara işaret ederek, milyonlarca insanın hayatını etkileyen siyasetin teknoloji ile gün gettikçe manipülasyona daha açık bir hale geldiğini de dile getirdi.

Microsoft'un CEO'su Satya Nadella 42,9 milyon dolar ikramiye aldı

Efendim bir çalışa en fazla ne kadar maaşına ek prim alabilir? Bu ek primin tutarı 42.9 milyon dolar Tl ile 246 milyon Tl'ye geliyor. Amerikan teknoloji devi Microsoft'un CEO'su Satya Narayana Nadella'ya bu yıl maaşına ek olarak 42,9 milyon dolar prim ödendiği açıklandı. Prim şirketin hisse senedi performansına endeksli olarak veriliyor. Yıllık maaşı 2,3 milyon dolar olan Nadella, geçen yıl 25,8 milyon dolar almıştı. 2014'te şirketin başına geçen Nadella'nın yönetiminde Microsoft bulut bilişiminde büyük bir güç haline geldi. Nadella, 2014'te 84 milyon dolarlık prim alarak tüm dikkatleri üzerine çıkmıştı. O dönemde bu rakamı ikiye katlamıştı. Microsoft hisseleri, şirketin kâr payı ödemelerini artırması ve 40 milyar dolarlık kendi hissesini alma kararından sonra Eylül'de tüm zamanların en yüksek değerine ulaşmıştı. Bu primi alma sebebi aslında şöyle: Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığının (Pentagon) kısa bir zaman önce bilgisayar alt yapısının modernizasyonuna ilişkin 10 milyar dolarlık dev teknoloji ihalesini Microfost kazanmıştı. Bu ihaleye kadar dünyanın en zengin şirketi Amazon'du, bu gelişmeden sonra Microsoft oldu. Yani bu primi sanki biraz da bu ihalenin alınmasındaki çabaya bırakmak gerek diyebiliriz.

Google'ın Kanada'da kurmak istediği akıllı kente yeşil ışık

Google'ın sahibi olan Alphabet şirketinin altında faaliyet gösteren Sidewalk Labs, Kanada'nın Toronto kentinin kullanılmayan bir bölümüne akıllı bir kent kurmak istiyor. Şirketin başvurusu yerel yönetim tarafından kabul edildi. Ancak şirket hedeflediğinden daha küçük bir alanda bu şehri kurabilecek.
Bölgenin gelişiminden sorumlu olan Waterfront Toronto grubu, bugün oy birliğiyle şirkete gerekli olan izinlerden ilkini verdi. Fakat bu onay süreci tartışmalara da yol açtı. Sidewalk Labs mahalleyi 0,7 kilometrekarelik bir alana kurmak isterken verilen izin 0,05 kilometrekareyi kapsadı. Yetkililer şirketin yerleştireceği sensörlerden toplanacak verilere sahip olamayacağını, bu verilerin kamuya açık olması gerektiğini kararlaştırdı. Proje bu aşamadan sonra halka danışılacak ve Mart 2020'de nihai karar verilecek. Sidewalk Labs 2017'de bölgeyi dönüştürme ihalesini aldıktan sonra ofis, mağaza ve evleri radikal bir şekilde bir araya getiren bir öneriyle ortaya çıktı. Trafik ve atık yönetimi gibi konularda da yüksek teknolojili çözümler önerdi. Kısaca düşünülen bu kentin amacı akıllı bir kentte süper bir teknoloji ile akıllı bir kenti gözlemlemek. Ve sonra bunu başka şehirlere uygulama isteği.

"Duydunuz mu?" programında bu bölümlük bu kadar başka bir programda tekrar görüşmek üzere, hoşça kalın.
OGÜNhaber