Duyunca şaşırtan bilgilendiren program, 'Duydunuz mu?'dan herkese merhaba. Bu hafta yine önemli bilgi dolu haberlerle karşınızdayız.

Duydunuz Mu? | Uzayda Bitki Yetişiyor

Uzayda hangi bitkiler nasıl yetişiyor?
Yustinus Nambi Purus Sadjati, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çalışıp uzayda yaşayan astronotlara bir soru sordu. O soru, 'Uzayda hangi bitkileri yetiştirip yiyorsunuz?'

Sorunun cevabını Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Astronot Luca bir video ile yanıtladı. İstasyon astronotu, çektikleri videoda kamerayı yetiştirdikleri bitkiye doğru yöneltip nasıl yetiştirdiklerini açıkladı. Uluslararası Uzay İstasyon'unda son bir aydır bir çeşit marul olan, 'Mizuna Mustard Seed' adlı bir bitkiyi yetiştirdiklerini, bu bitkinin ilk hasadını almak için zamanının geldiğini açıkladılar.

Bunun yanı sıra bu bitkinin yetişmesinde kırmızımsı ve mavimsi iki çeşit ışık kullanıyorlar, amaçsa uzayda bitki yetiştirmek için hangi ışığın en doğru ışık olduğunu bulmak.

Ay ve Mars keşifleri için bitki yetiştiriciliği şart
Bu bitkileri yetiştirirken her birini kendine has şırınga ve sulama sistemiyle az oranda suladıklarını, hasat zamanı gelince toplayık yediklerini söylüyorlar. Bunu yapmalarındaki temel amacın ileride Ay ve Mars keşiflerinde oraya giden ekiplerin, kendi yiyeceklerini yetiştirmek zorunda kalacakları.

Karbondioksidimizle ne yapabiliriz? Döşek, kaşık ve yemek kabı olabilir mi?
Plastik, çevre için büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Dünyada 7,25 trilyon ton plastik kara ve denizleri kirletiyor.
Ancak plastiğin 20. yüzyılda hayatımızda devrim yarattığı da inkar edilemez.

Plastik olmasaydı ne müzik kayıt altına alınabilir ne de film yapılabilirdi. Modern tıpta kullanılan birçok alet ve cihaz plastik içerdiği gibi, otomobil ve uçak parçaları da plastiğe dayanıyor.

Bilgisayar, telefon ve internet teknolojisi de plastik olmadan mümkün olmazdı.
Ancak bugün plastik üretimi için kömür ve petrol gibi fosil yakıtların kullanılması gerekiyor. Bu işlem ise iklim değişikliğine neden olan sera gazlarından biri olan karbondioksit (CO2) salınımına yol açıyor.

Ancak araştırmacılar, fabrikalardan salınan karbondioksidi de toplayıp kullanmayı amaçlıyor.

Almanya'daki petrokimya grubu Covestro, yüzde 20'si karbondioksitten oluşan döşekler üretti.

Poliüretan maddesi, döşek ve yastık yapımında ve buzdolabı yalıtımında kullanılıyor ve yılda 15 milyon ton üretiliyor. Kısaca karbonmonoksitten döşek, yemek kabı, kaşık gibi ürünler üretilmek amaçlanıyor.

Cosmic Crisp: Buzdolabında 'bir yıl dayanan' yeni elma türü
Üretimi 20 yıl süren ve buzdolabında bozulmadan bir yıl kalabileceği belirtilen yeni bir elma türü Pazar günü ABD'de piyasaya sürüldü.
Cosmic Crisp (Kozmik Kıtır) adı verilen elma türü, Honeycrisp ve Enterprise türü elmaların melezlenmesiyle elde edildi.

Washington Devlet Üniversitesi'nde ilk denemesi 1997'de yapılan melez elmanın piyasaya sürülebilir hale getirilmesi için bugüne kadar 10 milyon dolar harcandı.
Meyvenin sulu, kıtır ve sert olduğu söyleniyor.

Elmanın üretim sürecinin liderlerinden Kate Evans, "Bu çok kıtır, görece sert, tatlılık ve mayhoşluk dengesi iyi ve çok sulu bir elma" diyor.
Evans, elmanın dışının kararmasının uzun zaman aldığını, buzdolabında 10 - 12 ay arası taze kalabildiğini belirtiyor.

Çin'de mobil internet kullanıcılarına yüz tarama zorunluluğu
Çin'de yeni cep telefonu satın alan müşterilere cihazlarını yüz tanıma özelliğiyle kaydettirmeleri zorunlu hale getiriliyor. Pekin yönetiminin Eylül ayında açıkladığı yeni düzenleme yürürlüğe girdi.

Çin hükümeti, bu düzenlemeyle vatandaşların internetteki 'meşru haklarını ve çıkarlarını korumayı' amaçladığını savunuyor.
Dünyanın en kalabalık ülkesinin sokaklarında, yüz tanıma özelliği güvenlik kameralarında kullanılıyor. Ülke çağında yaklaşık 170 milyon güvenlik kamerası bulunuyor.

Ülkede 2017 yılında da internet içeriklerinin gerçek kimliklerle yayımlanması zorunlu hale getirilmişti. Yüz taramayla mobil internet kaydı ise Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın, ülkedeki tüm mobil internet kullanıcılarının kimliğine ve internetteki aktivitelerine erişim olanağı tanıyor.
OGÜNhaber