Duyunca şaşırtan bilgilendiren program, 'Duydunuz mu?'dan herkese merhaba. Bu hafta yine önemli bilgi dolu haberlerle karşınızdayız.

Duydunuz Mu? | Yaşlanmanın 3 etaptan oluştuğunu belirlendi

BolaWrap: ABD'de polisler Batman tarzı cihaz kullanmaya başladı

ABD'nin Los Angeles kentinde 200 polis, hedef alınan kişiyi iple bağlayan BolaWrap adlı bir cihazı kullanmak için eğitim alacak. Cihaz ABD'nin daha küçük kentlerinde ise son birkaç ayda kullanılmaya başlandı.

BolaWrap 8 metre uzaklıktan atılan bir iple hedef alınan kişinin kollarını ve bacaklarını bağlayabiliyor.

Polisler böylelikle şüpheli şahısları güç kullanmadan gözaltına alabilmeyi umuyor.

İnsan hakları savunucuları ise cihazın kullanımı konusunda endişeli.

California eyaletindeki polislerin eğitiminin tamamlanmasının ardından Ocak ayında 90 günlük bir deneme süreci başlayacak.

LA Times'a konuşan Polis Şefi Carlos Islas "Polisler bu cihazı kullandığında ikinci bir hamle yapmaları için vakit kazanmış olacaklar. Hedef aldıkları kişi kaçınılmaz olarak hareket edemez hale gelecek. Bu uzun zamandır beklenen bir cihazdı" dedi.

Yeni yapay nöron Alzheimer'la mücadelede kullanılabilir

Bilim insanları yapay nöronlar geliştirerek insan bedenini onarmanın yeni bir yolunu buldu.

Gerçek nöronlar gibi davranan küçük "beyin çipleri" gelecekte Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.

Bath Üniversitesi'nde bir ekibin geliştirdiği çip, insan beynindeki nöronların çalışma şeklini taklit edebiliyor.

Beyinden bedenin geri kalanına elektrik sinyalleri ileten hücreler olan nöronları taklit eden bilim insanları, bunun nöronların bozulması veya ölmesiyle oluşan hastalıkları tedavi edebileceğini belirtiyor

Bath Üniversitesi Fizik Profesörü Alain Nogaret, "Bugüne kadar nöronlar kara kutular gibiydi ama kara kutuyu açıp içine bakmayı başardık" diyor ve ekliyor: "Buluşumuz çığır açıcı çünkü gerçek nöronların elektriksel özelliklerini çok detaylı bir şekilde taklit edebiliyor."

Eğer bu girişim olumlu sonuçlanırsa insan bedeni farklı ve daha kolay bir yolla onarılacak diyebiliriz.

Bilim insanları yaşlanmanın 3 etaptan oluştuğunu belirledi

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Stanford Üniversitesi’nden uzmanların, insanlardaki yaşlanmanın üç etaptan oluştuğunu belirledikleri öğrenildi.

Uzmanlar, yaşları 18 ile 95 arasında değişen 4 bin 263 kişinin kan plazmasındaki proteinleri analiz etti ve yapılarında, deneklerin yaşlarına bağlı olarak doğrusal olmayan değişiklikler saptadı.

Araştırmayı derinleştiren bilimciler, plazma proteinlerindeki başlıca değişimlerin göreceli olarak 34, 60 ve 78 yaşlarında olmak üzere üç etap halinde meydana geldiği sonucuna vardı.

Araştırma ile elde edilen sonuçların ileri yaşa bağlı hastalıklarla daha etkin bir şekilde mücadele edilmesini sağlayacağı ifade ediliyor. Aslında bu yaşların bulunmasında ki amaç; yaşlılık değişimlerinde önlem almak ve bu sıralar olacak hastalıkları önlemek.

Bu anlamda araştırmanın sonuç vermesi çoğu kötü hastalığın önüne geçilmesini sağlayacak gibi görünüyor.

Gıda paketlerine kalorileri yakmak için gereken 'egzersiz miktarları' yazılmalı

Gün içerisinde marketten birçok gıda alıyoruz. Hepsinin üstünde kalorisi veya yağ oranları gibi miktarlar yazıyor. Bu kez farklı bir öneri geldi.

İngiliz araştırmacılar, gıda paketlerinin üzerine, paketteki gıdanın kalorisinin yakılması için ne kadar egzersiz gerektiğinin yazılması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar, bir pizzadaki kaloriyi yakmak için dört saat yürümek, ya da bir çikolatayı yakmak için 22 dakika koşmak gerektiğini bilmenin, gıdanın enerji maliyeti konusunda daha büyük bir farkındalık yaratacağını düşünüyor.

Yapılan ilk araştırmalar da, egzersiz uyarılarının insanların daha az ve sağlıklı yemesini sağladığını gösteriyor.

Amaç, daha sağlıklı yeme alışkanlıklarıyla obeziteyle mücadele etmek.

14 farklı araştırmayı inceleyen Loughborough Üniversitesi'nden uzmanlar, gıda paketlerini bu şekilde etiketlemenin ortalama 200 kalori daha az alınmasını sağlayacağını belirtti. Böyle bir şeyi yapmak gıda satıcılarını istemeyeceği bir şey olabilir. Fakat tam tersine bunu bir pazarlama stratejisi olarak kullananlarda olabilir. Bakalım neler olacak.

OGÜNhaber