Duyunca şaşırtan bilgilendiren program, 'Duydunuz mu?'dan herkese merhaba. Bu hafta yine önemli bilgi dolu haberlerle karşınızdayız.

Duydunuz mu? | Zaman makinesi yapmanın yolunu buldu!

Bir Astrofizikçi, Zaman Makinesi Yapmanın Yolunu Bulduğunu Açıkladı

Bir Astrofizikçi, Einstein'ın genel görelilik kuramına dayanan teorik bir çalışmayla zaman makinesinin temeli olan bilimsel bir denklem yazdığını açıkladı. Ancak bilim dünyası, bulunan yönteme şüpheci yaklaşıyor.

Astrofizikçi Ronald Mallett, teorik olarak zamanda geriye gitmenin bir yolunu bulduğuna inanıyor. Connecticut Üniversitesi'de fizik profesörü olan Mallet, yakın zamanda zaman makinesinin temeli olabilecek bilimsel bir denklem yazdığını ve hatta teorisinin önemli bir bileşeni için prototip cihaz yaptığını söyledi.

Mallett'ın makinesini anlamak için, öncelikle bir nesnenin hareket hızına bağlı olarak zamanın hızlandığını veya yavaşladığını öne süren Albert Einstein'ın İzafiyet Teorisi'nin temellerini bilmemiz gerek. Bu teoriye dayanarak, eğer bir kişi ışık hızına yakın bir hızda seyahat ederse, zaman onun için herhangi birine birine göre daha yavaş geçer. Mallett zaman yolculuğu ile ilgili şunu söylüyor: "Uzayı bükebiliyorsak, zamanı da bükebiliriz"

Yalnız yaşlılar hattına bin 500 telefon geldi

Almanya'da kendini yalnız ya da dışlanmış hisseden yaşlılara manevi destek için kurulan telefon hattına Noel-yılbaşı döneminde bin 500 telefon geldi.

Berlin'de yalnız yaşayan yaşlılara hizmet veren Silbertnetz Derneği, Noel ve yılbaşı arasındaki tatil döneminde kendilerine bin 500 telefon geldiğini açıkladı. Dernek Almanya genelinden yalnızların en çok akşamları ve geceleri kendilerini aradığını açıkladı. En uzun görüşmelerin gece yarısı yapıldığı ve bunların bazen bir saat ve üzerine çıktığı belirtildi.

Yalnız yaşayan bazı yaşlıların birden fazla kez derneği aradığı açıklandı. Derneğe göre, arayanların büyük çoğunluğu 60 yaşın üzerinde ve yüzde 85'i yalnız yaşıyor.

Birçok kişinin kendisini yalnız hissettiği ve sadece biriyle konuşmak, dertleşmek amacıyla bu telefon hattını aradığı açıklandı. Örneğin 94 yaşında bir kadının kendisiyle ilişkisini kesen oğlunu özlediğini söylemek için derneği aradığı belirtildi.

Altı doktorun geliştirdiği yapay zeka, meme kanserini doktorlardan daha iyi teşhis etti

Google'ın sağlık araştırmaları birimi Google Health ve İngiltere'deki Imperial College'ın geliştirdiği bir yapay zeka programı, meme kanserini doktorlardan daha iyi teşhis etti.

Program, altı doktor tarafından 29 bin kadının mamografi filmleri temel alınarak hazırlandı.

Sonuçları bilim dergisi Nature'da yayımlanan araştırmaya göre, geliştirilen algoritma, filmleri iki doktorun birden incelemesi kadar iyi sonuçlar verdi.

Yapay zeka, mamografi filmlerini bir radyoloğun okuduğu vakaların yüzde 2,7'sinde kanserin atlandığını tespit etti.

Vakaların yüzde 1,2'sinde ise meme kanseri teşhisi konulan kadınların aslında hasta olmadıkları belirlendi.

Mamografi filmlerini birkaç saniyede değerlendirebilen programın, meme kanserinde doğru teşhis oranını artırıp her durumda son kararı verecek olan radyologların yükünü hafifletebileceği belirtiliyor.

İngiltere'de maaş adaletsizliği: En büyük patronlar ortalama yıllık maaşı '3 günde' kazanıyor

İngiltere'nin önde gelen 100 şirketinin üst düzey yöneticilerinin 3 günlük maaşının, ülkedeki yıllık ortalama maaş olan 29.559 sterline denk olduğu ortaya çıktı.

Yeni yapılan araştırmaya göre FTSE 100 şirketlerinin yöneticileri saatte 900 sterlinden fazla kazanıyor. İngiltere'de ortalama bir tam zamanlı çalışanın saatlik ücreti ise 14,37 sterlin.

Yani bugün işbaşı yapan yöneticiler 3 gün sonra bir kişinin 1 yılda kazanacağı parayı kazanmış oluyor.

Araştırmayı yapan düşünce kuruluşu High Pay Centre'ın direktörü Luke Hildyard "CEO'lar geri kalan çalışanlara kıyasla olağandışı maaşlar alıyorlar ve İngiltere maaş adaletsizliğinin en yüksek olduğu Avrupa ülkelerinden biri" dedi.

OGÜNhaber