5 Kasım 2019 Salı Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 5 Kasım 2019 Salı

-Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Erdoğan partisinin grup toplantısında isim vermeden ABD Başkanı Trump'ın mektubuna değindi. "Tehditlere rağmen Barış Pınarı Harekatını başlattık" diyen Erdoğan "Teröristler bu bölgelerden arındırılmış değil, petrolü çok severim dediği zaman petrolün yanında bu teröristler var. Şu anda güvenlik güçlerimize saldırı düzenliyorlar, bu duruma seyirci kalmayacağız." dedi.  İzliyoruz.

 

-Partisinin grup toplantısı sonrası gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan  “KHK faciadır” ifadesiyle gündeme gelen Bülent Arınç için   “KHK ile ilgili ‘facia’ ifadesini kullanmasını esefle karşıladım” dedi.

 

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na  söylemlerine bir yenisini daha kattı. Soylu, "Türkiye'nin terör sıfatıyla görevden aldığı belediye başkanlarını savunmak ve onların hapse atılmasının yanlış olduğunu savunmak doğruysa ben milletimden ve İmamoğlu'ndan özür dilerim" dedi.

 

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 15 Temmuz darbe girişiminin mimarlarından Adil Öksüz'ün hâlâ bulunamamasına değinen Kılıçdaroğlu '15 Temmuz darbe girişimi Adil Öksüz yakalanmadan aydınlığa kavuşamaz. Öksüz’ü serbest bırakanlar da şimdi beraat etti. Hava Harp Okulu öğrencileri hâlâ hapiste. Öksüz gerçeği aydınlanmak zorundadır.'dedi.İzliyoruz.

 

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bülent Arınç'ın KHK yorumuna ve Nazlı Ilıcak ile Ahmet Altan'ın tahliye edilmesine tepki gösterdi. Bahçeli "FETÖ’nün siyasi uzantıları konusunda henüz mesafe alınmaması da ister istemez kafalarda soru işaretlerine neden olmaktadır." dedi.

 

-İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener,"Maneviyatımız ve cumhuriyetimiz bizim ortak değerlerimizdir. Siyasi gerginlik stratejisiyle milleti kutuplaştıran anlayış, artık işe yaramıyor. Tüm siyasi aktörlerin bu hatadan dönmesi gerekiyor" dedi.

 

-CHP Genel Başkan yardımcısı Aykut Erdoğdu, TBMM KİT Komisyonuna gelen Sayıştay raporlarına göre, Melih Gökçek'in, Atatürk Orman Çiftliğine toplam 118 milyon lira kira borcu olduğunu ve bu borcu yeni yönetime bıraktığını açıkladı. Erdoğdu borç yapılandırmasına imza atan Gökçek'in, buna da uymadığını savundu.

 

-FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün medya yapılanmasına ilişkin davada mahkeme tutuksuz sanık Mehmet Altan'ın beraatine, tutuklu sanıklar Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan'ın ise adli kontrolle tahliyesine karar verdi.15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişimi sırasında eşi Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'u kaybeden Nihal Olçok, tahliyelere tepki gösterdi,Sosyal medya üzerinden mesaj yayınlayan Olçok; “Bende üzülerek şunu ifade edeyim, bu düz mantık ile bakarsak devleti yıkmak ve suçlarını örtbas edenler, insanların ayağını kaydıran, kıyım yapan  #15Temmuz şehit ve aileleriydi. Çünkü bizim evlerimize ateş düştü. Herkes hayata devam ediyor.”dedi.

 

-Barış Pınarı Harekatı ile teröristlerden arındırılan Şanlıurfa'nın karşısında bulunan Suriye'nin Tel Abyad kentinde bomba yüklü araç patladı, ölen ya da yaralananın olmadığı patlama sonrası, bomba yüklü aracı bölgeye getirdiği belirlenen 1 kişi Suriye Milli Ordusu (SMO) askerlerince yakalandı.

 

-Türkiye ve Rusya'nın Soçi mutabakatı kapsamında yürüttüğü devriyelerin ikincisi bugün Suriye'nin Ayn el-Arab bölgesinde yapıldı.Devriye kapsamında sınır hattında iki ülke askeri yetkililerinin koordinasyon görüşmelerinin ardından TSK’ya ait zırhlı araçlar sınırı geçti.

 

-İngiliz basını, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Türkiye'nin yakaladığı yabancı uyruklu IŞİD'lileri vatandaşlıktan çıkaran ülkeleri eleştirdiği sırada sarf ettiği "Biz kimsenin DAEŞ mensubunun oteli değiliz" sözlerine bugünkü baskılarında yer verdi.Times gazetesi konuyla ilgili haberinde, “Türkiye, IŞİD mahkumlarını vatandaşlıktan çıkarılmış olup olmamalarına bakmaksızın, İngiltere de dahil olmak üzere, ülkelerine geri göndermekle tehdit etti” ifadesi kullanıldı.

 

-Katar Dışişleri Bakanlığı, Katar ve Türkiye'nin işbirliğini "kapsamlı bir stratejik ortaklığa" doğru genişletmeyi planladıklarını belirtti.

 

-Almanya'da Berlin Belediyesi, Soğuk Savaş döneminin geçiş kapısı 'Checkpoint Charlie ile ilgili flaş bir karar aldı. Karara göre, sembolik kapıda bulunan aktörlerin Amerikan askeri üniformaları içinde turistlerle fotoğraf çektirmesi yasaklandı.

 

-Pendik’te hamile bir kadının içinde bulunduğu aracın önünü keserek araca saldıran ve 20’şer yıla kadar hapisle cezası istemiyle yargılanan baklava zincirleri sahipleri Hasan Sel ve Hüseyin Sel’in yargılandığı davada, sanık avukatları duruşmanın kapalı görülmesini isteyerek, “Müvekkilime ait iş yerleri saldırıya uğradı. Çocuklarına garip garip mesajlar, mailler atılıyor” dedi. Mahkeme, genel ahlak ve kamu güvenliğini gerekli kılan bir durumun söz konusu olmadığını belirterek sanık avukatının duruşmanın kapalı yapılması talebinin reddine karar verdi.

 

5 Kasım 2019 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.36 artarak 100.447, Dolar %0.15 artarak 5.7479, Euro sabit değerinde kalarak 6.3884, Altın %0.27 azalarak 277.60, Petrol %0.79 artarak 62.63 Bono %.0.25 azalarak 12.13 den işlem gördü.

 

6 Kasım 2019 Çarşamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 20, İstanbul ve İzmir 23, Antalya 25,  Edirne 24, Bursa 26, Kastamonu 20, Sivas 18, Hatay 25, Trabzon ve Diyarbakır 21, Erzurum ve Van 13, derece olacak.


OGÜNhaber